Levné kuře toho za život nachodí jako vy z postele do koupelny - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Levné kuře toho za život nachodí jako vy z postele do koupelny

"Drůbež v každém případě kupujte chlazenou, na mraženou raději zapomeňte," radí šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Z drůbeže je králem grilování v Čechách sice jednoznačně kuře, ale právě tak můžete sáhnout po kachně či králíkovi, který z pohledu kuchyňské přípravy k drůbeži patří. A na grilu zdaleka není špatný.
Grilování marinovaných králičích stehen podle Pohlreicha | (4:16) | video: Prima TV

Drůbeží maso zásadně kupujte nejen čerstvé, zrovna tak je lepší koupit si kuře z volného výběhu. Ve velkochovech se totiž dělí o 1 m² kolem dvaceti kuřat. "Levná kuřata toho za celý život nachodí asi tak, jako vy z postele do koupelny. Takže podle toho kvalita jejich masa vypadá," přibližuje Pohlreich, že za pár korun prostě nemůžete čekat zázraky.

Zrovna tak tento šéfkuchař v pondělí večer na Primě na několika receptech prakticky předvede, jak si poradit nejen s tradičním kuřetem, ale také s grilováním kachny či králíka. Ten sice drůbeží tak úplně není, ale kuchaři ho tak vidí.  

Marinovaná králičí stehna s rozmarýnem krok za krokem

Budete potřebovat 4 králičí stehna, 50 g slaniny, pár snítek čerstvého rozmarýnu, pepř, sůl; na marinádu 80 ml olivového oleje, čerstvě vymačkanou šťávu a kůru z jednoho bio citronu, 20 ml dijonské hořčice, 150 ml bílého vína, špetku čerstvě namletého černého pepře, 2 oloupané a utřené stroužky česneku, čerstvý tymián.

Sekáčkem oddělte zadek králíka, tedy obě stehna.
Stehna oddělte od sebe.
Největší kost můžete od stehna odkrojit.

Pokud máte celého králíka, oddělte zadek a následně zadní stehna od sebe. Pak je omyjte pod studenou vodou, osušte papírovou utěrkou a zbavte blan. Případně je můžete zbavit i největší kosti.

Nakrájejte si slaninu.
Stehna prošpikujte kousky slaniny.
Ke každému kousku slaniny vložte i větvičku rozmarýnu.

Slaninu si nakrájejte na jakési klínky, které si můžete na chvilku strčit do mrazáku, lépe se pak s nimi špikuje. Ostrým nožem udělejte do masa zářezy a vsuňte do nich připravené kousky slaniny. Ke každému přidejte i větvičku rozmarýnu. 

Stehna posolte a opepřete.
Stehna obalte v marinádě.
Citronovou kůru nasekejte na nudličky.

Větvičky či otrhané lístky tymiánu, nasekaný rozmarýn, citronovou šťávu, olivový olej a lžičku dijonské hořčice smíchejte a v takto připravené marinádě nechte marinovat osoleného a opepřeného králíka. Přidejte citronovou kůru nakrájenou na nudličky, vše přikryjte mikrotenovou fólií a nechte odležet v lednici. Nejlépe přes noc, ale stačí i hodinka dvě.

Stehna položte na gril.
Po chvilce stehna otočte na kraj žároviště.
Po chvilce stehna otočte na kraj žároviště.

Rošt grilu okartáčujte, naolejujte a gril rozpalte. Nejprve opečte maso ve střední části grilu a poté ho přesuňte blíž ke kraji. Bude potřebovat 15 až 20 minut vysokého žáru, než se propeče až ke kosti.

Prstem vyzkoušejte, jestli už je stehno správně hotové.
Marinovaná a grilovaná králičí stehna
Grilovaná králičí stehna podávejte s lehkým salátem.

Když maso ozkoušíte prstem, měli byste poznat, jestli už je hotové – musí být úplně měkké. Po upečení ho nechte chvíli odpočinout a můžete podávat. Ideálně s jednoduchým salátem, případně i s bílým pečivem. "Drůbeží specialita," provokuje s úsměvem Pohlreich nad talířem se skvostně vypadajícím králíkem.

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Když chcete vysavač, který ušetří čas i nervy
Když chcete vysavač, který ušetří čas i nervy

A teď řekněte popravdě, kdo z vás si užívá denní kolotoč luxování a vytírání? Pokud to není váš oblíbený sport, Roborock Saros 10R vás zaručeně...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025