Levné kuře toho za život nachodí jako vy z postele do koupelny - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Levné kuře toho za život nachodí jako vy z postele do koupelny

"Drůbež v každém případě kupujte chlazenou, na mraženou raději zapomeňte," radí šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Z drůbeže je králem grilování v Čechách sice jednoznačně kuře, ale právě tak můžete sáhnout po kachně či králíkovi, který z pohledu kuchyňské přípravy k drůbeži patří. A na grilu zdaleka není špatný.
Grilování marinovaných králičích stehen podle Pohlreicha | (4:16) | video: Prima TV

Drůbeží maso zásadně kupujte nejen čerstvé, zrovna tak je lepší koupit si kuře z volného výběhu. Ve velkochovech se totiž dělí o 1 m² kolem dvaceti kuřat. "Levná kuřata toho za celý život nachodí asi tak, jako vy z postele do koupelny. Takže podle toho kvalita jejich masa vypadá," přibližuje Pohlreich, že za pár korun prostě nemůžete čekat zázraky.

Zrovna tak tento šéfkuchař v pondělí večer na Primě na několika receptech prakticky předvede, jak si poradit nejen s tradičním kuřetem, ale také s grilováním kachny či králíka. Ten sice drůbeží tak úplně není, ale kuchaři ho tak vidí.  

Marinovaná králičí stehna s rozmarýnem krok za krokem

Budete potřebovat 4 králičí stehna, 50 g slaniny, pár snítek čerstvého rozmarýnu, pepř, sůl; na marinádu 80 ml olivového oleje, čerstvě vymačkanou šťávu a kůru z jednoho bio citronu, 20 ml dijonské hořčice, 150 ml bílého vína, špetku čerstvě namletého černého pepře, 2 oloupané a utřené stroužky česneku, čerstvý tymián.

Sekáčkem oddělte zadek králíka, tedy obě stehna.
Stehna oddělte od sebe.
Největší kost můžete od stehna odkrojit.

Pokud máte celého králíka, oddělte zadek a následně zadní stehna od sebe. Pak je omyjte pod studenou vodou, osušte papírovou utěrkou a zbavte blan. Případně je můžete zbavit i největší kosti.

Nakrájejte si slaninu.
Stehna prošpikujte kousky slaniny.
Ke každému kousku slaniny vložte i větvičku rozmarýnu.

Slaninu si nakrájejte na jakési klínky, které si můžete na chvilku strčit do mrazáku, lépe se pak s nimi špikuje. Ostrým nožem udělejte do masa zářezy a vsuňte do nich připravené kousky slaniny. Ke každému přidejte i větvičku rozmarýnu. 

Stehna posolte a opepřete.
Stehna obalte v marinádě.
Citronovou kůru nasekejte na nudličky.

Větvičky či otrhané lístky tymiánu, nasekaný rozmarýn, citronovou šťávu, olivový olej a lžičku dijonské hořčice smíchejte a v takto připravené marinádě nechte marinovat osoleného a opepřeného králíka. Přidejte citronovou kůru nakrájenou na nudličky, vše přikryjte mikrotenovou fólií a nechte odležet v lednici. Nejlépe přes noc, ale stačí i hodinka dvě.

Stehna položte na gril.
Po chvilce stehna otočte na kraj žároviště.
Po chvilce stehna otočte na kraj žároviště.

Rošt grilu okartáčujte, naolejujte a gril rozpalte. Nejprve opečte maso ve střední části grilu a poté ho přesuňte blíž ke kraji. Bude potřebovat 15 až 20 minut vysokého žáru, než se propeče až ke kosti.

Prstem vyzkoušejte, jestli už je stehno správně hotové.
Marinovaná a grilovaná králičí stehna
Grilovaná králičí stehna podávejte s lehkým salátem.

Když maso ozkoušíte prstem, měli byste poznat, jestli už je hotové – musí být úplně měkké. Po upečení ho nechte chvíli odpočinout a můžete podávat. Ideálně s jednoduchým salátem, případně i s bílým pečivem. "Drůbeží specialita," provokuje s úsměvem Pohlreich nad talířem se skvostně vypadajícím králíkem.

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

Hrušeň je držák, zvládne i radikální jarní řez

Pro zdraví a bohatou úrodu sladkých hrušek je klíčové strom pravidelně stříhat. Jak na jarní a podzimní řez hrušní? Nebo jak prořezat starou hrušeň? A co je to zmlazovací řez? Ucelený návod přinášíme...

2. dubna 2025

Dubnový manuál pro pěstování zeleniny. Kdy rozvézt kompost, sít i množit

V dubnu se s největší pravděpodobmostí na zahradě nezastavíte. Protože pokud chcete v sezoně postupně stále něco sklízet a radovat se i z rozkvetých záhonů, budete se muset pořádně otáčet. Při...

2. dubna 2025

Jarní údržba fotovoltaiky se vyplatí. Zajistí plný výkon, předejde požárům

Základním předpokladem dlouhé životnosti a správného chodu celého fotovoltaického systému je prevence. Každý rok by proto měli majitelé fotovoltaických elektráren nechat provést kompletní kontrolu...

2. dubna 2025

Zateplení na domě strakapoudi milují kvůli zvuku. Jak je od ničení odradit?

Někteří ptáci, zejména strakapoudi, se často objevují na zateplených fasádách budov. Izolační systémy založené na pěnovém polystyrénu je přitahují. Když do těchto povrchů klovou, vydává fasáda krásné...

1. dubna 2025  10:40

Jarní řez je důležitý. Jak říznout do stromu a neuškodit, aby se zahojil

Někdy je nezbytné při stříhání stromu odstranit i silné větve. Jak ošetřit řez stromu, aby se rány rychle zahojily a byly chráněny před chorobami a škůdci?

1. dubna 2025

Pošlete fotku svého zvířecího mazlíčka a hrajte o skvělé ceny v dubnovém kole

Krásné jarní fotografie už se objevily v kole březnovém, teď je ovšem ideální příležitost je přebít. Ceny od značky PRO PLAN, s níž jsme pro vás dubnovou soutěž připravili, za to stojí. Bezpochyby...

1. dubna 2025

Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.

1. dubna 2025

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

31. března 2025

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

3. března 2025,  aktualizováno  31.3 14:26

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025