Libeček lékařský | foto: Profimedia.cz

Libeček lékařský (Levisticum officinale)

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Popis rostliny: Libeček je statná vytrvalá bylina s bohatě rozvětveným kořenem a dutou lodyhou dosahující do výše až 2, 4 m. Pro rostlinu jsou charakteristické její velké lesklé listy. Má žlutohnědá kvítka, následovaná zlatohnědými dvounažkami.

Stanoviště: Rostlinu můžete zasadit na slunci i v polostínu. Vyhovuje jí výživná, úrodná a dobře propustná půda.

Období květu: Kvete v červenci až srpnu. gal

Použitelné části:
Sbírají se listy bez vřetene, duté stonky, kořeny vykopané na podzim a zralé nažky.

Léčivé účinky: Libeček má močopudné vlastnosti, podporuje trávení, zklidňuje nadýmání a pálení žáhy.

Bylinková kuchyně: Svou nezaměnitelnou chutí doplňuje libeček polévky, vařená jídla, zeleninu či ryby. Bylina je ale natolik aromatická, že by se neměla používat ve větších dávkách.

. Frankfurtská polévka

PRO 2 OSOBYgal

Příprava: 10 minut
Vaření: 30 minut

* 30 g dietních párků
* 10 g oleje
* 20 g cibule
* 15 g hladké mouky
* mletá sladká i pálivá paprika
* 40 g mrkve
* 30 g celeru
* 1 dl polotučného mléka
* 1 lžička vegety speciál
* mletý pepř
* libeček
* asi 6 dcl vody
* sůl

1. Drobně nakrájenou cibuli a zeleninu zpěníme na oleji, přidáme mouku a papriku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji vodou, rozšleháme a vaříme 10 minut, až zelenina změkne.

2. Do polévky nalijeme mléko, přihřejeme ji téměř k varu, přidáme vegetu, párek nakrájený na tenká kolečka, sůl, pepř, usekaný libeček a podáváme.