Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Lidem se zahradou rozdat slepice, to je belgický návod proti plýtvání

  11:30aktualizováno  11:30
Občanům, které mají odpovídající zahradu pro menší chov slepic, nabízí belgický Mouscron zdarma přiměřený počet slepic. Krmit by je měli převážně potravinovými zbytky z domácnosti, odměnou jim budou čerstvá vejce pro vlastní potřebu. Město si slibuje snížení množství směsného odpadu.
V belgickém Mouscronu dostanete od úřadu slepice, pokud slíbíte, že je budete krmit zbytky potravin a dva roky je nesníte ani se jich jinak nezbavíte. Ilustrační foto

V belgickém Mouscronu dostanete od úřadu slepice, pokud slíbíte, že je budete krmit zbytky potravin a dva roky je nesníte ani se jich jinak nezbavíte. Ilustrační foto | foto: shutterstock.com

Zastupitelstvo belgického města Mouscron se rozhodlo vyzkoušet originální způsob, jak snížit množství zbytků potravin vyhazovaných do směsného odpadu a tím i celkový objem odpadu vůbec. Nabízí svým občanům zdarma slepice, aby je mohli zbytky potravin živit, a odpad tak efektivně zužitkovat. Odměnou pro ty, kteří na program přistoupí, budou čerstvá vajíčka.

V belgickém Mouscronu dostanete od úřadu slepice, pokud slíbíte, že je budete krmit zbytky potravin a dva roky je nesníte ani se jich jinak nezbavíte. Vajíčka jsou vaše. Ilustrační foto V belgickém Mouscronu dostanete od úřadu slepice, pokud slíbíte, že je budete krmit zbytky potravin a dva roky je nesníte ani se jich jinak nezbavíte. Vajíčka jsou vaše. Ilustrační foto V belgickém Mouscronu dostanete od úřadu slepice, pokud slíbíte, že je budete krmit zbytky potravin a dva roky je nesníte ani se jich jinak nezbavíte. Ilustrační foto

Kdo se do programu zapojí, musí se zavázat, že po dva roky slepice ani nesní, ani se jich jinak nezbaví. Krmit je má převážně potravinovými zbytky z domácnosti. Občané, kteří ještě nikdy slepice nechovali, dostanou od města také odborný návod, jak na to.

Cílem kuriózního projektu je snížit množství komunálního odpadu, v němž se objevuje zbytečné množství potravinových zbytků. Město už zkušební fázi projektu s úspěchem uskutečnilo, pro nyní zahajované druhé kolo nabízí občanům k dispozici zatím 50 slepic.

Mohou slepice pomoci snížit plýtvání potravinami?

celkem hlasů: 3927

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 24. března 2010. Anketa je uzavřena.

ANO, mělo by to smysl i u nás 2864
NE, je to v lidech 714
NEVÍM 349
Autor:




Nejčtenější

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Další z rubriky

Oprava prasklého vlasce žaluzie 03
Video: Přetržený silon a řetízek. Opravu žaluzií zvládnete za pár minut

Přetržený vodicí silon je jednou z nejběžnějších oprav žaluzií, které je doma třeba absolvovat. Zvláště na oknech orientovaných na jih trpí UV zářením a...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.