Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Na festivalu o jídle se promítaly filmy ze zvířecího koncentráku

aktualizováno 
Na České zemědělské univerzitě v Praze-Suchdole se ve dnech 13. až 17. října již počtvrté koná filmový festival Life Sciences Filme Festival. Řeší se, jak v budoucnu nakrmit lidstvo.

Dva zapálení fanoušci masa na jednom jevišti: Roman Vaněk a František Kšána ml. | foto: Tomáš Junek

Je to festival dokumentárních filmů z oblasti zemědělských a potravinářských věd. Témata filmů se často dotýkají oblastí, které zasahují život každého z nás, tedy produkce potravin či udržitelnosti technologických postupů.

Fotogalerie

Témata filmů i doprovodných akcí se dotýkají především masa a v přeneseném smyslu gastronomie vůbec. Program zatím od úterka nabídl filmy jako „Zvířecí koncentráky“ o velkochovech hospodářských zvířat či „Budeme brzy jíst maso ze zkumavky?“ o nejnovějších pokusech s produkcí živočišných tkání z kmenových buněk.

Mezi vrcholy filmového programu (více na stránkách festivalu) byla projekce pořadu „Jídlo s r. o.“ a následná otevřená debata vedená Romanem Vaňkem, Františkem Kšánou ml. a Věrou Mátlovou z Výzkumného ústavu zemědělského.

Přeštické prase

Přeštické černostrakaté prase je původní české plemeno prasat z oblasti západních Čech. Vzniklo křížením českého prasete a švábsko-hallského barevného prasete, které se ve druhé polovině 19. století chovalo na Klatovsku a Domažlicku. Je uznáno jako genetický zdroj.

V rámci doprovodného programu mohli návštěvníci ochutnat grilované pochoutky, které připravili kuchaři z restaurace Zájezd. Proběhla také exkurze na školní experimentální farmu, kde bylo možné na vlastní oči vidět například přeštické prase nebo českou stračenu.

Přednášky a diskuse vyzdvihovaly důležitost zachování českých genových zdrojů, jako je právě přeštické černostrakaté prase.

V dalších dnech zájemci o návštěvu ještě stihnou diskusi, zda superhouby pomohou zachránit svět, či film o tom, jak bude v budoucnu možné nakrmit lidi v městech. Detailní program pro další dny (vstupné je zdarma) najdete na stránkách festivalu.

Autoři:


Témata: Vaření


Hlavní zprávy

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.