Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Na festivalu o jídle se promítaly filmy ze zvířecího koncentráku

aktualizováno 
Na České zemědělské univerzitě v Praze-Suchdole se ve dnech 13. až 17. října již počtvrté koná filmový festival Life Sciences Filme Festival. Řeší se, jak v budoucnu nakrmit lidstvo.

Dva zapálení fanoušci masa na jednom jevišti: Roman Vaněk a František Kšána ml. | foto: Tomáš Junek

Je to festival dokumentárních filmů z oblasti zemědělských a potravinářských věd. Témata filmů se často dotýkají oblastí, které zasahují život každého z nás, tedy produkce potravin či udržitelnosti technologických postupů.

Fotogalerie

Témata filmů i doprovodných akcí se dotýkají především masa a v přeneseném smyslu gastronomie vůbec. Program zatím od úterka nabídl filmy jako „Zvířecí koncentráky“ o velkochovech hospodářských zvířat či „Budeme brzy jíst maso ze zkumavky?“ o nejnovějších pokusech s produkcí živočišných tkání z kmenových buněk.

Mezi vrcholy filmového programu (více na stránkách festivalu) byla projekce pořadu „Jídlo s r. o.“ a následná otevřená debata vedená Romanem Vaňkem, Františkem Kšánou ml. a Věrou Mátlovou z Výzkumného ústavu zemědělského.

Přeštické prase

Přeštické černostrakaté prase je původní české plemeno prasat z oblasti západních Čech. Vzniklo křížením českého prasete a švábsko-hallského barevného prasete, které se ve druhé polovině 19. století chovalo na Klatovsku a Domažlicku. Je uznáno jako genetický zdroj.

V rámci doprovodného programu mohli návštěvníci ochutnat grilované pochoutky, které připravili kuchaři z restaurace Zájezd. Proběhla také exkurze na školní experimentální farmu, kde bylo možné na vlastní oči vidět například přeštické prase nebo českou stračenu.

Přednášky a diskuse vyzdvihovaly důležitost zachování českých genových zdrojů, jako je právě přeštické černostrakaté prase.

V dalších dnech zájemci o návštěvu ještě stihnou diskusi, zda superhouby pomohou zachránit svět, či film o tom, jak bude v budoucnu možné nakrmit lidi v městech. Detailní program pro další dny (vstupné je zdarma) najdete na stránkách festivalu.

Autoři:


Témata: Vaření


Nejčtenější

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Další z rubriky

Grilování jako jedna z nejoblíbenějších letních činností
Pošlete fotku grilované pochoutky a vyhrajte jeden z pěti grilů

Grilovací sezona se díky pěknému počasí rozjíždí naplno. To vám dá spoustu prostoru vyfotografovat vaši nejoblíbenější pochoutku a vyhrát nový gril. Pošlete...  celý článek

Kontroly se týkají jen velkých klimatizací.
Povinná kontrola klimatizací: jak se rodí fámy, které hýbou veřejností

Od 1. ledna 2017 platí pro majitele tepelných čerpadel a klimatizací nová povinnost provádět každoroční kontroly těsnosti a vést evidenční knihu. Majitelé...  celý článek

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.