Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Na festivalu o jídle se promítaly filmy ze zvířecího koncentráku

aktualizováno 
Na České zemědělské univerzitě v Praze-Suchdole se ve dnech 13. až 17. října již počtvrté koná filmový festival Life Sciences Filme Festival. Řeší se, jak v budoucnu nakrmit lidstvo.

Dva zapálení fanoušci masa na jednom jevišti: Roman Vaněk a František Kšána ml. | foto: Tomáš Junek

Je to festival dokumentárních filmů z oblasti zemědělských a potravinářských věd. Témata filmů se často dotýkají oblastí, které zasahují život každého z nás, tedy produkce potravin či udržitelnosti technologických postupů.

Fotogalerie

Témata filmů i doprovodných akcí se dotýkají především masa a v přeneseném smyslu gastronomie vůbec. Program zatím od úterka nabídl filmy jako „Zvířecí koncentráky“ o velkochovech hospodářských zvířat či „Budeme brzy jíst maso ze zkumavky?“ o nejnovějších pokusech s produkcí živočišných tkání z kmenových buněk.

Mezi vrcholy filmového programu (více na stránkách festivalu) byla projekce pořadu „Jídlo s r. o.“ a následná otevřená debata vedená Romanem Vaňkem, Františkem Kšánou ml. a Věrou Mátlovou z Výzkumného ústavu zemědělského.

Přeštické prase

Přeštické černostrakaté prase je původní české plemeno prasat z oblasti západních Čech. Vzniklo křížením českého prasete a švábsko-hallského barevného prasete, které se ve druhé polovině 19. století chovalo na Klatovsku a Domažlicku. Je uznáno jako genetický zdroj.

V rámci doprovodného programu mohli návštěvníci ochutnat grilované pochoutky, které připravili kuchaři z restaurace Zájezd. Proběhla také exkurze na školní experimentální farmu, kde bylo možné na vlastní oči vidět například přeštické prase nebo českou stračenu.

Přednášky a diskuse vyzdvihovaly důležitost zachování českých genových zdrojů, jako je právě přeštické černostrakaté prase.

V dalších dnech zájemci o návštěvu ještě stihnou diskusi, zda superhouby pomohou zachránit svět, či film o tom, jak bude v budoucnu možné nakrmit lidi v městech. Detailní program pro další dny (vstupné je zdarma) najdete na stránkách festivalu.

Autoři:


Témata: Vaření


Nejčtenější

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Černá labradorka Fany je právě ve výcviku pro Anetku s DMO. Bude jí pomáhat...
Nelínající psí asistent finišuje s tréninky s vozíčkářkou Ivetou

Podají člověku, cokoliv mu upadne, přinesou léky ze skříňky, pomohou sundat bundu, rukavice či ponožky, bez odmlouvání ho doprovodí třeba k lékaři. Přitom...  celý článek

Jedna z nejobtížnějších disciplín: skoky po koulích
VIDEO: Tohle děti dospělým závidí. Rekordní nafukovací překážková dráha

Je to jako stokrát nafouknutý skákací hrad okořeněný překážkami ve stylu soutěžního pořadu Drtivá porážka. Přes tři sta metrů dlouhá nafukovací překážková...  celý článek

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin,...
FOTOGALERIE: Takto jaro vystrkuje růžky květů očima našich čtenářů

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin, které bývají předzvěstí jara. Přinášíme vám výběr z vašich příspěvků.  celý článek

Další z rubriky

Vymazlený hamburger King of Dublin
V Den svatého Patrika se zazelenají i hamburgerové housky

Den svatého Patrika je irským svátkem, který se slaví po celém světě. Typickou zelenou barvu vtělí v pražské restauraci Bejzment specializované na přípravu...  celý článek

Zleva současní držitelé michelinské hvězdy: Radek Kašpárek, Roman Paulus a...
Jídlo v michelinských restauracích: od párku s hořčicí po menu za tři tisíce

Zajít si jednou za čas do restaurace oceněné michelinskou hvězdou nebo Bibem vůbec není špatné. Minimálně proto, aby se člověk nemusel spoléhat na názory...  celý článek

Hamburger nebo karbanátek?
Vedle hamburgeru je karbanátek kus utrápeného mletého masa, říká šéfkuchař

„Karbanátek je taková česká prasečinka, ale i ta se dá udělat poctivě a chutně,“ říká pro týdeník 5plus2 šéfkuchař Honza Štěrba. V pomyslném souboji s...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.