Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Líha klubčitá (Lyophyllum fumosum)

  11:16aktualizováno  11:16

Líha klubčitá | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewDíky tomuto specifickému znamení a taky díky šedému zbarvení klobouku je to mezi líhami nejlépe poznatelný druh. Jeden recept speciálně z líhy: 300 g líhy klubčité nakrájíme na malé kousky a podusíme na másle hodně doměkka, zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme jednou lžící vody nebo vývaru, prosolíme, zjemníme muškátovým květem a pak vymícháme v míse. Přilijeme 2 lžíce sladké smetany, 3 žloutky a sníh ze 3 bílků. Pekáček vymastíme máslem a vysypeme strouhankou, směs do něj vylijeme a zapékáme v troubě asi 25 minut.

Klobouky jsou v mládí zvonkovité, záhy sklenuté, na okraji tenké, úzce podvinuté, temně šedé až hnědé, na povrchu lysé, vrostle vláknité, naspodu s bílými nebo bělavými, později šedavými lupeny a válcovitými, dole klubčitě srostlými, 5 - 12 cm dlouhými a 0,5 - 1, 5 cm širokými třeni; voní slabě moučně. Výtrusy jsou bezbarvé.

Kde a kdy roste

Líha klubčitá roste dosti hojně od července do prosince jak v jehličnatých a smíšených lesích, tak zejména v zahradách, u cest, na dvorcích a výjimečně i ve sklepech. 

Je jedlá. V Japonsku tuto houbu dokonce pěstují a používají jako jednu z ingrediencí do surijaki – japonského národního pokrmu.

Autoři:


Témata: Jedlé, Lupenaté


Nejčtenější

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Obojky se prodávají i ve verzi pro více psů s jedním ovládáním.
Elektrické obojky pomohou výcviku psů, ale v rukou laika mohou uškodit

Není pravda, že by elektrický obojek psa fyzicky týral. Jenže pokud se používá bez odborného přístupu, může zničit jeho povahu a duši. Výsledkem je pak...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Další z rubriky

Krásnopórka kozí noha
Krásnopórka kozí noha (Scutiger pes-caprae)

Tato zajímavá houba má výrazný klobouk a obří póry.  celý článek

Hřib přívěskatý
Hřib přívěskatý (Boletus appendiculatus)

Najít tuto houbu je vzácné. Ještě vzácnější je, pokud ji předtím neprokousali červi.  celý článek

Jedovatý pavučinec kozlí nesbírejte!
Pavučinec kozlí (Cortinarius traganus)

Jméno traganus odkazuje k pachu kozla. Aroma pavučince totiž není příjemné.   celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.