Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Líha klubčitá (Lyophyllum fumosum)

  11:16aktualizováno  11:16

Líha klubčitá | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewDíky tomuto specifickému znamení a taky díky šedému zbarvení klobouku je to mezi líhami nejlépe poznatelný druh. Jeden recept speciálně z líhy: 300 g líhy klubčité nakrájíme na malé kousky a podusíme na másle hodně doměkka, zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme jednou lžící vody nebo vývaru, prosolíme, zjemníme muškátovým květem a pak vymícháme v míse. Přilijeme 2 lžíce sladké smetany, 3 žloutky a sníh ze 3 bílků. Pekáček vymastíme máslem a vysypeme strouhankou, směs do něj vylijeme a zapékáme v troubě asi 25 minut.

Klobouky jsou v mládí zvonkovité, záhy sklenuté, na okraji tenké, úzce podvinuté, temně šedé až hnědé, na povrchu lysé, vrostle vláknité, naspodu s bílými nebo bělavými, později šedavými lupeny a válcovitými, dole klubčitě srostlými, 5 - 12 cm dlouhými a 0,5 - 1, 5 cm širokými třeni; voní slabě moučně. Výtrusy jsou bezbarvé.

Kde a kdy roste

Líha klubčitá roste dosti hojně od července do prosince jak v jehličnatých a smíšených lesích, tak zejména v zahradách, u cest, na dvorcích a výjimečně i ve sklepech. 

Je jedlá. V Japonsku tuto houbu dokonce pěstují a používají jako jednu z ingrediencí do surijaki – japonského národního pokrmu.

Autoři:




Nejčtenější

Vícebarevný pudl
Ovčák, border kolie, pudl a spol. Šest nejinteligentnějších psích plemen

Inteligentní psí plemeno je pro páníčka jistě velkou radostí, ale může způsobovat i spoustu starostí. Inteligentní pes totiž potřebuje spoustu pozornosti a...  celý článek

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Další z rubriky

Hřib skvrnitý
Hřib skvrnitý (Hemileccinum depilatum)

Podle povrchu klobouku se mu slovensky říká jamkatý.  celý článek

Hřib rudonachový
Hřib rudonachový (Boletus rhodopurpureus)

Kriticky ohrožený hřib rudonachový najdete určitě v Červeném seznamu., v lese však vzácně.  celý článek

Čirůvka kosatcová
Čirůvka kosatcová (Lepista irina)

Čirůvka voní po kosatcích, vzhledem připomíná čirůvku májovku.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.