Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Líha klubčitá (Lyophyllum fumosum)

  11:16aktualizováno  11:16

Líha klubčitá | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewDíky tomuto specifickému znamení a taky díky šedému zbarvení klobouku je to mezi líhami nejlépe poznatelný druh. Jeden recept speciálně z líhy: 300 g líhy klubčité nakrájíme na malé kousky a podusíme na másle hodně doměkka, zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme jednou lžící vody nebo vývaru, prosolíme, zjemníme muškátovým květem a pak vymícháme v míse. Přilijeme 2 lžíce sladké smetany, 3 žloutky a sníh ze 3 bílků. Pekáček vymastíme máslem a vysypeme strouhankou, směs do něj vylijeme a zapékáme v troubě asi 25 minut.

Klobouky jsou v mládí zvonkovité, záhy sklenuté, na okraji tenké, úzce podvinuté, temně šedé až hnědé, na povrchu lysé, vrostle vláknité, naspodu s bílými nebo bělavými, později šedavými lupeny a válcovitými, dole klubčitě srostlými, 5 - 12 cm dlouhými a 0,5 - 1, 5 cm širokými třeni; voní slabě moučně. Výtrusy jsou bezbarvé.

Kde a kdy roste

Líha klubčitá roste dosti hojně od července do prosince jak v jehličnatých a smíšených lesích, tak zejména v zahradách, u cest, na dvorcích a výjimečně i ve sklepech. 

Je jedlá. V Japonsku tuto houbu dokonce pěstují a používají jako jednu z ingrediencí do surijaki – japonského národního pokrmu.

Autoři:


Témata: Jedlé, Lupenaté


Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.