Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Líha srostlá (Lyophyllum connatum)

  20:55aktualizováno  20:55
Jedlá houba připomíná laikům žampiony, jejich chuť vám ale líha nenahradí.

Líha srostlá | foto: Profimedia.cz

Jak vypadá

zajímavost

Když namočíte líhu srostlou do zelené skalice, její dužnina a lupeny se zbarvují do modrofialové barvy.

Klobouk líhy srostlé měří v průměru do osmi centimetrů, jeho tvar se časem mění z klenutého na rozložený. Stejně tak i okraj bývá podvinutý a později zvlněný podle klobouku. Zbarvuje se od bílé po šedavou, někdy se šedými skvrnami. Na spodní straně klobouku uvidíte husté, bílé lupeny. Ve stáří nabírají žlutý odstín.

Stejně tak se zbarvuje i třeň – od bílé po nažloutlou. Stářím se jakoby nafukuje. U více exemplářů lze spatřit srostlé třeně v trsu.

Kde a kdy roste

Najdete ji od srpna do října jak jednotlivě, tak v trsech. Roste v jehličnatých i listnatých lesích, narazíte na ni ve vlhkých oblastech - v okolí potoků nebo u cest.

Líha srostlá je jedlá, její aroma připomíná vůni mouky.

Autor:




Nejčtenější

Nad některými zdejšími kuchařskými postupy ovšem zůstává šéfovi rozum stát.
VIDEO: Pohlreich v chomutovské Americe, aneb biče, rakve a volejovky

Cesta do severočeského Chomutova odkrývá další variantu podoby českého restauračního podnikání. Dva bratři začali po roce 1989 se zastavárnou a investují do...  celý článek

Ze záznamu kamery, kterou měla lední medvědice na Aljašce připevněnou na krku.
VIDEO: Kamera pomáhá odhalit, co dělá tající ledovec s ledními medvědy

Dospělou samici ledního medvěda žijící v oblasti arktického ledovce vybavili vědci kamerou, aby zaznamenávala její chování a stravovací návyky. Pro laika možná...  celý článek

Šampaňské a ústřice
Maurerův Grand Restaurant Festival je v barokním stylu. Inspirujte se

Velkolepě a lehce tajemně začal už osmý festival dobrého jídla a pití o víkendové půlnoci v pražském Prolog Baru. Chuťové pohárky dam ve škraboškách a pánů s...  celý článek

Dijonská, kremžská a plnotučná hořčice
Čtenáři iDNES.cz mají radši hořčici než kečup a vypečenou chlebovou kůrku

Před časem jsme nechali čtenáře iDNES.cz zahrát si a hlasovat, jaké mají chutě. Zatímco děti často milují kečup, dospělí naprosto jednoznačně dávají přednost...  celý článek

Zvířátka z Oregonské zoo si užívají sníh
VIDEO: Jako malé děti. Slon, medvěd a tuleň jsou ze sněhu nadšení

Kvůli přívalu sněhu musela zoo v americkém Portlandu ve státě Oregon své brány návštěvníkům uzavřít. Zaměstnanci se vydali zkontrolovat zvířata na lyžích, aby...  celý článek

Zdravé špenátové palačinky
Zdravé špenátové palačinky

Další dietní a zdravé recepty najdete na eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.