Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Když nevíte, co s lilkem, udělejte z něj burger s tzatziki

aktualizováno 
Když se řekne hamburger, nemusíte si vždycky jen představit klasickou placku z hovězího. Lehký hamburger z lilku je tak dobrý, že na maso s radostí zapomenete.

Lehký zeleninový burger z lilku | foto: Weber

Připravte si 2 lilky, 1 - 2 salátová srdíčka, malou hrst čerstvého koriandru, červenou cibuli, 4 hamburgerové bulky a olej. Pak je potřeba připravit kari marinádu.

Na tu budete potřebovat 75 ml rostlinného oleje, čajovou lžičku kari prášku, šťávu z 1⁄2 limetky, 2 stroužky česneku, sůl a pepř.

A nakonec ještě ingredience na Tzatziki:

  • 250 ml 10% řeckého jogurtu
  • 1 okurka
  • 1⁄2 stroužku česneku
  • Sůl
  • Pepř

Lilky opláchněte a nakrájejte na 1 cm silné plátky. Operte salát a koriandr, oloupejte cibuli a nakrájejte ji na plátky.

Nyní připravte kari marinádu. Smíchejte olej, kari prášek a limetkový džus. Oloupejte stroužky česneku, rozmačkejte je a přidejte do marinády.

Lilky opečte, dokud nebudou mít pěknou mřížku.

Lilky opečte, dokud nebudou mít pěknou mřížku.

Plátky lilku potřete po obou stranách bohatou vrstvou kari marinády a dochuťte solí a pepřem.

Do misky dejte řecký jogurt na tzatziki. Opláchněte okurku, nastrouhejte nahrubo a vymačkejte přebytečnou šťávu. Vmíchejte okurku do jogurtu. Oloupejte česnek, rozmačkejte a přidejte společně se solí a pepřem.

Zvolili jste krále grilu

Podívejte se, jaké fotografie a recepty poslali naši čtenáři do soutěže o čtyři grily od společnosti WEBER v celkové hodnotě 100 tisíc korun. Do galerie vstupte ZDE.

A na gril

Připravte gril na přímé teplo, asi 220 °C. Používáte-li gril na dřevěné uhlí, budete potřebovat trochu méně než polovinu startovacího komína zapálených briket.

Detaily

Doba přípravy: 40 minut

Metoda grilování: přímá, vysoká teplota 220 °C

Doba grilování: 6 až 8 minut

Opékejte plátky lilku nad přímým teplem po dobu 3–4 minut na každé straně, dokud nebudou mít pěkné stopy po grilování.

Rozkrojte hamburgerové bulky a na rozkrojenou stranu nakapejte trochu olivového oleje. Lehce je opečte nad přímým teplem, dokud také nebudou mít stopy po grilování.

Připravte hamburgery: dolů dejte salát, poté tzatziki, dva plátky grilovaného lilku, cibulové kroužky a čerstvý koriandr.

Autor:




Nejčtenější

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Černá labradorka Fany je právě ve výcviku pro Anetku s DMO. Bude jí pomáhat...
Nelínající psí asistent finišuje s tréninky s vozíčkářkou Ivetou

Podají člověku, cokoliv mu upadne, přinesou léky ze skříňky, pomohou sundat bundu, rukavice či ponožky, bez odmlouvání ho doprovodí třeba k lékaři. Přitom...  celý článek

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin,...
FOTOGALERIE: Takto jaro vystrkuje růžky květů očima našich čtenářů

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin, které bývají předzvěstí jara. Přinášíme vám výběr z vašich příspěvků.  celý článek

Jedna z nejobtížnějších disciplín: skoky po koulích
VIDEO: Tohle děti dospělým závidí. Rekordní nafukovací překážková dráha

Je to jako stokrát nafouknutý skákací hrad okořeněný překážkami ve stylu soutěžního pořadu Drtivá porážka. Přes tři sta metrů dlouhá nafukovací překážková...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.