Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Když nevíte, co s lilkem, udělejte z něj burger s tzatziki

aktualizováno 
Když se řekne hamburger, nemusíte si vždycky jen představit klasickou placku z hovězího. Lehký hamburger z lilku je tak dobrý, že na maso s radostí zapomenete.

Lehký zeleninový burger z lilku | foto: Weber

Připravte si 2 lilky, 1 - 2 salátová srdíčka, malou hrst čerstvého koriandru, červenou cibuli, 4 hamburgerové bulky a olej. Pak je potřeba připravit kari marinádu.

Na tu budete potřebovat 75 ml rostlinného oleje, čajovou lžičku kari prášku, šťávu z 1⁄2 limetky, 2 stroužky česneku, sůl a pepř.

A nakonec ještě ingredience na Tzatziki:

  • 250 ml 10% řeckého jogurtu
  • 1 okurka
  • 1⁄2 stroužku česneku
  • Sůl
  • Pepř

Lilky opláchněte a nakrájejte na 1 cm silné plátky. Operte salát a koriandr, oloupejte cibuli a nakrájejte ji na plátky.

Nyní připravte kari marinádu. Smíchejte olej, kari prášek a limetkový džus. Oloupejte stroužky česneku, rozmačkejte je a přidejte do marinády.

Lilky opečte, dokud nebudou mít pěknou mřížku.

Lilky opečte, dokud nebudou mít pěknou mřížku.

Plátky lilku potřete po obou stranách bohatou vrstvou kari marinády a dochuťte solí a pepřem.

Do misky dejte řecký jogurt na tzatziki. Opláchněte okurku, nastrouhejte nahrubo a vymačkejte přebytečnou šťávu. Vmíchejte okurku do jogurtu. Oloupejte česnek, rozmačkejte a přidejte společně se solí a pepřem.

Zvolili jste krále grilu

Podívejte se, jaké fotografie a recepty poslali naši čtenáři do soutěže o čtyři grily od společnosti WEBER v celkové hodnotě 100 tisíc korun. Do galerie vstupte ZDE.

A na gril

Připravte gril na přímé teplo, asi 220 °C. Používáte-li gril na dřevěné uhlí, budete potřebovat trochu méně než polovinu startovacího komína zapálených briket.

Detaily

Doba přípravy: 40 minut

Metoda grilování: přímá, vysoká teplota 220 °C

Doba grilování: 6 až 8 minut

Opékejte plátky lilku nad přímým teplem po dobu 3–4 minut na každé straně, dokud nebudou mít pěkné stopy po grilování.

Rozkrojte hamburgerové bulky a na rozkrojenou stranu nakapejte trochu olivového oleje. Lehce je opečte nad přímým teplem, dokud také nebudou mít stopy po grilování.

Připravte hamburgery: dolů dejte salát, poté tzatziki, dva plátky grilovaného lilku, cibulové kroužky a čerstvý koriandr.

Autor:




Nejčtenější

Pro vývoj kočky je nejdůležitější první rok.
U kotěte nepodceňte imunitní okno po šestém týdnu. Potřebuje vitaminy

Kočky patří mezi nejvybíravější zvířata, která si můžete domů pořídit. Domácí kočky jsou navíc závislé na stravě, kterou jim nabídnou jejich majitelé. Na trhu...  celý článek

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Další z rubriky

Jedna z nejobtížnějších disciplín: skoky po koulích
VIDEO: Tohle děti dospělým závidí. Rekordní nafukovací překážková dráha

Je to jako stokrát nafouknutý skákací hrad okořeněný překážkami ve stylu soutěžního pořadu Drtivá porážka. Přes tři sta metrů dlouhá nafukovací překážková...  celý článek

Vyčistěte a promázněte ozubené kolo pojezdu.
S polámaným kolečkem u sekačky je to jako s autem. Musíte znát model

Na jaře vytáhnete sekačku z kůlny a zjistíte, že kolečka jsou zralá na výměnu. Neexistuje však žádná norma, která by usnadnila náhradu kus za kus. Musíte znát...  celý článek

Než se pustíte do pěstování, zjistěte charakter půdy.
Jakmile jednou povápníte půdu, už na ní rododendrony nevypěstujete

Co je možné na zahradě vypěstovat, se odvíjí od charakteru půdy a jejího pH. Je však velmi jednoduché si kyselost nebo zásaditost půdy změřit. Stačí k tomu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.