Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Lišák zprohýbaný (Hydnum repandum)

  11:18aktualizováno  11:18

Lišák zprohýbaný | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewPři hledání hub nás nezřídka potěší nález liškám podobných hub, které mají pod kloboukem namísto lupenů ostny. Je to lišák.
Většina houbařů se v tomto případě pořádně naštve a lišák zprohýbaný odhodí do křoví. Vy už to ale neuděláte, protože se právě dozvíte, že je jedlý a dají se z něj připravit velice chutné pokrmy. Tento malý klenot má opravdu velkou kulinářskou hodnotu a hrstkou zasvěcených houbařů je často vyhledáván.

Klobouky jsou 5 - 8 cm široké, křehce masité, nepravidelně zprohýbané, bělavě až žemlově zbarvené, naspodu s bělavými až světle okrovými, křehkými, lámavými ostny a 3 - 7 cm dlouhým a 0,5 - 2,5 cm širokým, často výstředným třeněm. Výtrusy jsou bezbarvé.

Kde a kdy roste

Lišák zprohýbaný roste velmi hojně od července do října na zemi v jehličnatých, smíšených i listnatých lesích, často ve velkých skupinách.

Je jedlý. Z hlediska uchovávání je dobré jej rozkrájet a usušit, ovšem je trochu tužší, takže se možná více hodí k nakládání do octa nebo oleje. Po očištění mohou být mladé plodnice upravovány vcelku nebo rozkrojené, u větších plodnic je dobré odstranit ostny – ty jsou sice také jedlé, ale v pokrmu potom vypadají jako krátké vlasy, takže mohou pokazit celkový vzhled jídla. Je to všestranně použitelný druh, který se dobře hodí k rybám a masu, ale je cenný i samotný, a to pro svou vynikající chuť.

Autoři:




Nejčtenější

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...
Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská sezona je v rozpuku, takže tradiční...  celý článek

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Další z rubriky

Hřib dřevožijný
Hřib dřevožijný (Buchwaldoboletus lignicola)

Hřib dřevožijný údajně přitahuje blesky.  celý článek

Hřib přívěskatý
Hřib přívěskatý (Boletus appendiculatus)

Najít tuto houbu je vzácné. Ještě vzácnější je, pokud ji předtím neprokousali červi.  celý článek

Hlíva dubová
Hlíva dubová (Pleurotus dryinus)

Je s podivem, že hlívu dubovou najdete spíše na smrku a jabloni než na dubu.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.