Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hodinový manžel poradí, jak na listovku, nejkvalitnější zahradní kompost

aktualizováno 
Pálit na podzim listí je neuvěřitelným plýtváním. Kompostováním z něj můžete vytvořit doslova poklad pro své záhony. Jen se trochu liší způsoby, jak dobrou listovku získat.

Na listí jsou takzvané švédské hrábě, ať už kovové nebo plastové. | foto: Playtvak.cz

Hodinový manžel Jirka Houf počítá s tím, že shrabané listí napěchuje do plastového kompostéru. Je však otázkou, zda se mu tímto způsobem podaří udržet všechny předpoklady pro vznik pravé listovky. Na rozkladu v přírodě se totiž kromě vlhkosti podílejí zejména houby, plísně a organismy žijící v půdě. Na rozdíl od kompostu (v kompostéru), kde pracují bakterie, probíhá tlení takzvaným studeným procesem.

Fotogalerie

Rozklad také trvá déle než při klasickém kompostování, po prvním roce jsou v listovce ještě znatelné kousky původní struktury. V tomto okamžiku se už dá využít jako mulčovací materiál pod stromy a keře, ale i na záhony, kde funguje jako ochranný půdní kryt při holomrazech. Pěstitelé zeleniny ji už v tomto stadiu mohou zapracovat do půdy při podzimním rytí.

Za dva roky už v ní nerozeznáme části listů. Má temnou barvu a drobtovitou homogenní strukturu. Už se hodí například k výsevu a s příměsí kompostu i do květináčů.

Na první pohled se zdá, že listí jsou hromady a není snadné tento zahradní odpad někam umístit. Ale když trávu „shrabete“ sekačkou na trávu s vysoko nastaveným pojezdem, rotující nože listí tak namulčují, že radikálně zmenší svůj objem. Anebo můžete využít foukač na trávu, kdy nakonec nafoukanou hromadu vysajete a drtič vysavače udělá totéž (jak to funguje, sledujte zde).

Podle některých názorů je možné nadrcené listí uložit třeba k růžím, kde poslouží přes zimu jako ochrana. Do jara se vrstva slehne skoro o devadesát procent a s tímto polotovarem už lze pracovat, například přidávat ho do záhonů. Anebo založit na zahradě studené pařeniště, kde se polotovar použije na další zimu místo koňského hnoje a na jaře se pak rozložená směs promíchá s normálním kompostem.

Podstatné je při celém procesu to, aby fermentace po celou dobu probíhala za studena. Podobně jako když v lese chodíme po vrstvách nádherného voňavého humusu vzniklého přirozeným způsobem.

Vyrábíte listovku? Jak jdete na to vy? Podělte se s ostatními v diskusi.

Autor:




Nejčtenější

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Pro vývoj kočky je nejdůležitější první rok.
U kotěte nepodceňte imunitní okno po šestém týdnu. Potřebuje vitaminy

Kočky patří mezi nejvybíravější zvířata, která si můžete domů pořídit. Domácí kočky jsou navíc závislé na stravě, kterou jim nabídnou jejich majitelé. Na trhu...  celý článek

Hovězí steak s paprikou a žampiony.
Pohlreich se těší na jarní grilování, steak si udělal alespoň v kuchyni

Přestože se Zdeněk Pohlreich věnoval v současné řadě Teď vaří šéf! zdravé lehké kuchyni, uznává, že rozhodně není třeba zatratit pěkný kousek uleželého...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.