Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hodinový manžel poradí, jak na listovku, nejkvalitnější zahradní kompost

aktualizováno 
Pálit na podzim listí je neuvěřitelným plýtváním. Kompostováním z něj můžete vytvořit doslova poklad pro své záhony. Jen se trochu liší způsoby, jak dobrou listovku získat.

Na listí jsou takzvané švédské hrábě, ať už kovové nebo plastové. | foto: Playtvak.cz

Hodinový manžel Jirka Houf počítá s tím, že shrabané listí napěchuje do plastového kompostéru. Je však otázkou, zda se mu tímto způsobem podaří udržet všechny předpoklady pro vznik pravé listovky. Na rozkladu v přírodě se totiž kromě vlhkosti podílejí zejména houby, plísně a organismy žijící v půdě. Na rozdíl od kompostu (v kompostéru), kde pracují bakterie, probíhá tlení takzvaným studeným procesem.

Fotogalerie

Rozklad také trvá déle než při klasickém kompostování, po prvním roce jsou v listovce ještě znatelné kousky původní struktury. V tomto okamžiku se už dá využít jako mulčovací materiál pod stromy a keře, ale i na záhony, kde funguje jako ochranný půdní kryt při holomrazech. Pěstitelé zeleniny ji už v tomto stadiu mohou zapracovat do půdy při podzimním rytí.

Za dva roky už v ní nerozeznáme části listů. Má temnou barvu a drobtovitou homogenní strukturu. Už se hodí například k výsevu a s příměsí kompostu i do květináčů.

Na první pohled se zdá, že listí jsou hromady a není snadné tento zahradní odpad někam umístit. Ale když trávu „shrabete“ sekačkou na trávu s vysoko nastaveným pojezdem, rotující nože listí tak namulčují, že radikálně zmenší svůj objem. Anebo můžete využít foukač na trávu, kdy nakonec nafoukanou hromadu vysajete a drtič vysavače udělá totéž (jak to funguje, sledujte zde).

Podle některých názorů je možné nadrcené listí uložit třeba k růžím, kde poslouží přes zimu jako ochrana. Do jara se vrstva slehne skoro o devadesát procent a s tímto polotovarem už lze pracovat, například přidávat ho do záhonů. Anebo založit na zahradě studené pařeniště, kde se polotovar použije na další zimu místo koňského hnoje a na jaře se pak rozložená směs promíchá s normálním kompostem.

Podstatné je při celém procesu to, aby fermentace po celou dobu probíhala za studena. Podobně jako když v lese chodíme po vrstvách nádherného voňavého humusu vzniklého přirozeným způsobem.

Vyrábíte listovku? Jak jdete na to vy? Podělte se s ostatními v diskusi.

Autor:




Nejčtenější

Unikátní sbírka karlovarských lázeňských pohárků, kterou spravuje Lukáš Lojín,...
Rodina má dva tisíce lázeňských pohárků, zaujaly i tým Guinessovy knihy

Když v roce 1951 kupoval karlovarský balneolog Jaroslav Dolina za tehdejších pět korun československých první karlovarský lázeňský pohárek, nemohl tušit, že...  celý článek

Malá akumulátorová pila je určena pro drobné práce kolem domu.
Bude na zahradách vládnout akutechnika? Její výsledky jsou stále lepší

Ještě před pár lety se zdálo, že akumulátorové zahradní stroje jsou jen drahou variantou pro několik nadšenců. Ale teď se ukazuje, že výkony se zvedají a...  celý článek

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Někteří psi se do auta těší.
Dostatek pití, bezpečnostní pás a preventivní prohlídka. Dovolená se psem

Pokud uvažujeme o dovolené se psem, musíme se důkladně připravit. Je potřeba zajistit mu bezpečnost, pohodlí při cestě a pro úřady potřebná potvrzení o dobrém...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.