Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zkusili jsme lokální donášku jídla. Má tisíce příznivců, přesto končí

  2:00
Když jsem v půlce května na stránkách Vaříme.cz objednávala suroviny ke třem receptům od šéfkuchaře Romana Dolejše, nenapadlo by mě, že tvůrci tento projekt za dva týdny odpískají. Inovativní služba si v Česku podle všeho za tři měsíce nenašla potřebné množství zákazníků.
Jedna z lahůdek, kterou jste si mohli připravit doma a byla jako od šéfkuchaře....

Jedna z lahůdek, kterou jste si mohli připravit doma a byla jako od šéfkuchaře. Vy jste ovšem zaplatili jen za suroviny a jejich doručení. | foto: www.varime.cz

Koncept byl následující: každý týden se na portálu objevilo devět nových jídel od známého šéfkuchaře, k nimž bylo možné si objednat ingredience na libovolný počet porcí. Druhý den vám je dovezli až domů i s receptem a garantovali, že podle jednoduchého fotonávodu jídlo připravíte do 30 minut.   

A to sumu, která se pohybovala zhruba od 69 do 129 korun za porci. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že to nebyly suroviny a recepty ledajaké, šlo skutečně o kvalitní věci. V tom byl z mého pohledu hlavní vtip: za cenu jídla z poledního menu jste si mohli dopřát lahůdku, která by vás v restauraci vyšla na čtyřikrát tolik.

Zkušební objednávka týden před ukončením služby. Škoda

Webové stránky byly uživatelsky příjemné, objednávku surovin na tři jídla jsem i s platbou vyřídila za tři minuty. Vybrala jsem si tři chody: ciabattu s hovězím steakem z pupku, zapečený kozí sýr s jablky a citronem a jako dezert tvarohovou pěnu s jahodovou omáčkou a mátou. Od každého dvě porce, vyjma dezertu - u toho jsme si užili porce čtyři, protože dezerty většinou jinak objednat nešly, zřejmě z důvodu množství surovin. S dopravou po Praze to vyšlo zhruba na pětistovku.

Vybrala jsem si dodání druhý den v rozmezí mezi 14. a 16. hodinou. Kurýr mi zavolal kolem třetí, že mám čekat před domem. Vše přišlo v jedné krabici a vše bylo naprosto čerstvé.

To, že suroviny lidé z Vaříme.cz objednávali a porcovali až poté, co dorazila platba od zákazníka, mi bylo sympatické. Navíc v krabici nic nechybělo. Ani sůl, pepř, červené víno na podlití či olej. Všechny suroviny byly očíslované, myslím, že i Němec by zajásal. Recepty v průhledných eurofoliích připravených pro archivaci v kuchyňském šanonu, které se nacházely v krabici spolu se surovinami, jen čekaly na ozkoušení.

Jediná výhrada...

Abych jen nechválila. Celkem mě zarazilo množství obalů, a to nejsem žádný velký ekolog. Každá surovina byla zvlášť zatavená v plastové vaničce nebo v igelitovém pytlíku, zelenina uložená v obalech z papíru. Po jídle jsem mohla vesele vyrazit k barevným popelnicím a třídit. Na druhou stranu jsem nepřišla na to, jak by se daly jednotlivé suroviny zabalit jinak.

Pak už následovala jen čirá radost: vaření a ochutnávání. Všechny tři recepty nesly označení "středně těžké", ve skutečnosti byly v podstatě triviální, pokud jste tedy alespoň trochu zvyklí doma vařit. Sálat s kozím sýrem jsme měli ve dvou hotový za deset minut a chuťově byl naprosto dokonalý, nebylo co vytknout. Trochu jsem se při objednávce obávala malých porcí, ale pletla jsem se. Salát jsem dojídala ještě večer.

Další chuťovkou byl hovězí steak z pupku, to bylo nebe na talíři. A i když zrovna nejsem "dezertová", přiznat to musím - nic tak dobrého jako pěna s jahodovou omáčkou jsem snad nikdy nejedla. Recept jsem si schovala a už se těším, jak s ním budu během letních večerů na terase oslňovat přátele. 

Se vším, co jsem objednala, jsem byla maximálně spokojená. Proto je podle mě škoda, že Vaříme.cz skončilo. Třeba se ale podobně zaměřená služba v budoucnu zase objeví.

Možnost nevařit je silnější motivací než kvalita surovin

Od posledního ledna, kdy projekt Vaříme.cz rozjel svůj profil na facebooku, nasbíral přes čtyři tisíce příznivců. Na dotaz iDNES.cz, zda se provozovatelům zdají tři čtyři měsíce jako dostatečně dlouhá doba na rozjezd projektu, se kterým u nás zatím nejsou zkušenosti, odpověděl spoluzakladatel Vaříme.cz Tomáš Kučera následovně: "Tři měsíce určitě nejsou dostatečně dlouhá doba na rozjezd projektu tohoto typu. Ale byla to dostatečně dlouhá doba na zjištění, jestli je o projekt zájem, jestli lidé chtějí kvalitni suroviny a zda stojí o pomoc s rozšířením spektra jídel, co mohou vařit doma."

Hlavním kamenem úrazu podle něj byly příliš vysoké vstupní náklady a minimální marže, nastavená tak, aby byl projekt dostupný pro každého. "Přesto s velkou pravděpodobností projekt zrovna nesouzněl s trendem doby, kdy chce většina lidí v Česku právě na jídle šetřit. Zároveň lidé na fb neustále řešili to, že v restauraci jsou podobné ceny, a to bez ohledu na skutečnost, z jakých surovin za tyto ceny v restauracích uvaří. Usnadnění práce - respektive možnost nevařit - je tedy pro lidi u nás zatím mnohem silnější motivací než kvalita surovin," dodal. Mezi další možné aspekty ještě uvedl nedůvěru či nesrozumitelnost výhod služby.

Aby měl projekt šanci na znovuvzkříšení, musely by se u nás podle Kučery především změnit priority lidí: "Takový trend už sice začal, ale je stále příliš slabý. Přesto věříme, že doba vaření z kvalitnich surovin jednou přijde i k nám. Stejně, jako se to stalo v západní Evropě či v USA."

Zkusili jste službu Vaříme.cz?

celkem hlasů: 2683

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 19. června 2014. Anketa je uzavřena.

Nestihli jsme vyzkoušet, neměli jsme o službě tušení. Jinak bychom vyzkoušeli
Nestihli jsme vyzkoušet, neměli jsme o službě tušení. Jinak bychom vyzkoušeli 2323
Nestihli jsme vyzkoušet a nijak nás to nemrzí
Nestihli jsme vyzkoušet a nijak nás to nemrzí 293
Zkusili jsme, máme pozitivní zkušenost a také nás mrzí, že služba končí
Zkusili jsme, máme pozitivní zkušenost a také nás mrzí, že služba končí 52
Zkusili jsme, ale nijak zvlášť nás služba neoslovila. Jednou stačilo
Zkusili jsme, ale nijak zvlášť nás služba neoslovila. Jednou stačilo 15
Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Půlhodinová pauza na oběd? To mi přijde perverzní, říká Zdeněk Pohlreich

20. března 2024

Premium Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s novou reality show Česko na grilu. „Hraje se o...

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Jak máte zorganizovanou knihovnu? Nejlepší vychytávky pro knihomoly

27. března 2024

Každý vášnivý čtenář ví, že čím víc knih doma má, tím náročnější je všechny ty skvosty nějak...

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...