Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zkusili jsme lokální donášku jídla. Má tisíce příznivců, přesto končí

  2:00aktualizováno  2:00
Když jsem v půlce května na stránkách Vaříme.cz objednávala suroviny ke třem receptům od šéfkuchaře Romana Dolejše, nenapadlo by mě, že tvůrci tento projekt za dva týdny odpískají. Inovativní služba si v Česku podle všeho za tři měsíce nenašla potřebné množství zákazníků.

Jedna z lahůdek, kterou jste si mohli připravit doma a byla jako od šéfkuchaře. Vy jste ovšem zaplatili jen za suroviny a jejich doručení. | foto: www.varime.cz

Koncept byl následující: každý týden se na portálu objevilo devět nových jídel od známého šéfkuchaře, k nimž bylo možné si objednat ingredience na libovolný počet porcí. Druhý den vám je dovezli až domů i s receptem a garantovali, že podle jednoduchého fotonávodu jídlo připravíte do 30 minut.   

A to sumu, která se pohybovala zhruba od 69 do 129 korun za porci. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že to nebyly suroviny a recepty ledajaké, šlo skutečně o kvalitní věci. V tom byl z mého pohledu hlavní vtip: za cenu jídla z poledního menu jste si mohli dopřát lahůdku, která by vás v restauraci vyšla na čtyřikrát tolik.

Zkušební objednávka týden před ukončením služby. Škoda

Webové stránky byly uživatelsky příjemné, objednávku surovin na tři jídla jsem i s platbou vyřídila za tři minuty. Vybrala jsem si tři chody: ciabattu s hovězím steakem z pupku, zapečený kozí sýr s jablky a citronem a jako dezert tvarohovou pěnu s jahodovou omáčkou a mátou. Od každého dvě porce, vyjma dezertu - u toho jsme si užili porce čtyři, protože dezerty většinou jinak objednat nešly, zřejmě z důvodu množství surovin. S dopravou po Praze to vyšlo zhruba na pětistovku.

Fotogalerie

Vybrala jsem si dodání druhý den v rozmezí mezi 14. a 16. hodinou. Kurýr mi zavolal kolem třetí, že mám čekat před domem. Vše přišlo v jedné krabici a vše bylo naprosto čerstvé.

To, že suroviny lidé z Vaříme.cz objednávali a porcovali až poté, co dorazila platba od zákazníka, mi bylo sympatické. Navíc v krabici nic nechybělo. Ani sůl, pepř, červené víno na podlití či olej. Všechny suroviny byly očíslované, myslím, že i Němec by zajásal. Recepty v průhledných eurofoliích připravených pro archivaci v kuchyňském šanonu, které se nacházely v krabici spolu se surovinami, jen čekaly na ozkoušení.

Jediná výhrada...

Abych jen nechválila. Celkem mě zarazilo množství obalů, a to nejsem žádný velký ekolog. Každá surovina byla zvlášť zatavená v plastové vaničce nebo v igelitovém pytlíku, zelenina uložená v obalech z papíru. Po jídle jsem mohla vesele vyrazit k barevným popelnicím a třídit. Na druhou stranu jsem nepřišla na to, jak by se daly jednotlivé suroviny zabalit jinak.

Pak už následovala jen čirá radost: vaření a ochutnávání. Všechny tři recepty nesly označení "středně těžké", ve skutečnosti byly v podstatě triviální, pokud jste tedy alespoň trochu zvyklí doma vařit. Sálat s kozím sýrem jsme měli ve dvou hotový za deset minut a chuťově byl naprosto dokonalý, nebylo co vytknout. Trochu jsem se při objednávce obávala malých porcí, ale pletla jsem se. Salát jsem dojídala ještě večer.

Další chuťovkou byl hovězí steak z pupku, to bylo nebe na talíři. A i když zrovna nejsem "dezertová", přiznat to musím - nic tak dobrého jako pěna s jahodovou omáčkou jsem snad nikdy nejedla. Recept jsem si schovala a už se těším, jak s ním budu během letních večerů na terase oslňovat přátele. 

Se vším, co jsem objednala, jsem byla maximálně spokojená. Proto je podle mě škoda, že Vaříme.cz skončilo. Třeba se ale podobně zaměřená služba v budoucnu zase objeví.

Možnost nevařit je silnější motivací než kvalita surovin

Od posledního ledna, kdy projekt Vaříme.cz rozjel svůj profil na facebooku, nasbíral přes čtyři tisíce příznivců. Na dotaz iDNES.cz, zda se provozovatelům zdají tři čtyři měsíce jako dostatečně dlouhá doba na rozjezd projektu, se kterým u nás zatím nejsou zkušenosti, odpověděl spoluzakladatel Vaříme.cz Tomáš Kučera následovně: "Tři měsíce určitě nejsou dostatečně dlouhá doba na rozjezd projektu tohoto typu. Ale byla to dostatečně dlouhá doba na zjištění, jestli je o projekt zájem, jestli lidé chtějí kvalitni suroviny a zda stojí o pomoc s rozšířením spektra jídel, co mohou vařit doma."

Hlavním kamenem úrazu podle něj byly příliš vysoké vstupní náklady a minimální marže, nastavená tak, aby byl projekt dostupný pro každého. "Přesto s velkou pravděpodobností projekt zrovna nesouzněl s trendem doby, kdy chce většina lidí v Česku právě na jídle šetřit. Zároveň lidé na fb neustále řešili to, že v restauraci jsou podobné ceny, a to bez ohledu na skutečnost, z jakých surovin za tyto ceny v restauracích uvaří. Usnadnění práce - respektive možnost nevařit - je tedy pro lidi u nás zatím mnohem silnější motivací než kvalita surovin," dodal. Mezi další možné aspekty ještě uvedl nedůvěru či nesrozumitelnost výhod služby.

Aby měl projekt šanci na znovuvzkříšení, musely by se u nás podle Kučery především změnit priority lidí: "Takový trend už sice začal, ale je stále příliš slabý. Přesto věříme, že doba vaření z kvalitnich surovin jednou přijde i k nám. Stejně, jako se to stalo v západní Evropě či v USA."

Zkusili jste službu Vaříme.cz?

celkem hlasů: 2683

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 19. června 2014. Anketa je uzavřena.

Nestihli jsme vyzkoušet, neměli jsme o službě tušení. Jinak bychom vyzkoušeli 2323
Nestihli jsme vyzkoušet a nijak nás to nemrzí 293
Zkusili jsme, máme pozitivní zkušenost a také nás mrzí, že služba končí 52
Zkusili jsme, ale nijak zvlášť nás služba neoslovila. Jednou stačilo 15
Autoři:




Nejčtenější

V červené knize Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou nártouni filipínští...
Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna

Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna filipínského, což se dosud nikde ve světě nepovedlo. Mládě se narodilo 1. května v chovné stanici na...  celý článek

Lachtan stáhl holčičku pod vodu.
VIDEO: Lachtan strhl malou dívku do vody. Myslel, že je to pochoutka

Opět se potvrdilo, že s divokými zvířaty není radno si zahrávat. Poučení si ponese do života malá holčička, pro kterou se stalo zábavné krmení lachtana...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Reece Wepener se svým úlovkem
Měli prázdnou ledničku, tak vypluli rybařit. Chytili 70kilového kanice

Tři kamarádi se vypravili rybařit poblíž Perthu na západě Austrálie. Místo toho, aby si jen normálně doplnili lednici běžnými rybami, chytili na háček...  celý článek

Takto by mělo vypadat správně rozpálené uhlí.
Devět pravidel při grilování. Stačí je dodržet a nemůžete se splést

Grilovací sezona už naplno propukla a možná i ti, kdo jsou v tomto oboru naprostí nováčci, se také odhodlají vyzkoušet své umění u grilu. Nabízíme krátké...  celý článek

Další z rubriky

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Hovězí steak s paprikou a žampiony.
Pohlreich se těší na jarní grilování, steak si udělal alespoň v kuchyni

Přestože se Zdeněk Pohlreich věnoval v současné řadě Teď vaří šéf! zdravé lehké kuchyni, uznává, že rozhodně není třeba zatratit pěkný kousek uleželého...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Pharm Invest s.r.o. - Iveta Škubalová
Pracovníci ostrahy a bezpečnostních agentur

Pharm Invest s.r.o. - Iveta Škubalová
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 18 000 - 25 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.