Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Slivovice bude letos dostatek. Očekává se rekordní úroda švestek

  12:10aktualizováno  12:10
Stromy v sadech jsou letos obsypané švestkami. Pálenice už se chystají na to, že si "spraví chuť" po loňské mizerné úrodě.

Letos by podle sadařů měla být rekordní úroda slivovice. | foto: MF DNES

Leo Helíček má v těchto dnech hodně práce. Šéfuje totiž pálenici ve Zdislavicích, malé obci na Kroměřížsku, která se připravuje na letošní švestkovou sezonu. A ta bude podle všeho vydatná.

Po loňské mizerné úrodě jsou totiž stromy obsypané plody. Zatím drobnými, zelenými, které se za pomoci sluníčka během srpna změní ve šťavnaté a hlavně sladké švestky. A ty by měly dát výbornou slivovici – ve zdejším kraji tolik oblíbené "švestkové kapky".

"Umývám kotle, čistím hořáky, nálevnu, kachličky. Musím pálenici nachystat, aby perfektně šlapala. Začínáme v srpnu," říká Leo Helíček. Už dnes přijímá objednávky od zájemců, kteří budou chtít vypálit slivovici. Loňský a letošní rok jsou v tomto ohledu nesrovnatelné.

"Loni to byla bída. A letos? Stromy jsou švestkami doslova obalené," pochvaluje si páleničář.

Radost mají také pěstitelé. Miloš Nedbálek má na Kroměřížsku švestkový sad, nějakých 20 stromů. Loni musel dokonce kupovat švestky do kvasu odjinud, aby měl co vypálit. Letos zažil opačný šok. Tolik švestek na svých stromech snad ještě nikdy neviděl.

"Opravdu si nepamatuji, že by tady někdy byla taková úroda. Teď jde jen o to, aby vydržela," říká Nedbálek. A to je dnes klíčová věc. Vše bude záviset na počasí. Stačí, aby přišla bouřka s krupobitím, průtrž mračen s pořádným větrem, a nezralé plody popadají a shnijí na zemi. To se stalo už mnohokrát.

"Dokud není kvas v kádích, nechci se k tomu předčasně vyjadřovat. Ale vypadá to zatím moc dobře," říká opatrně Pavel Dvořáček, šéf likérky Rudolf Jelínek ve Vizovicích. Pokud nepřijde žádná kalamita a navíc bude slunečné počasí, což v dalších prázdninových týdnech meteorologové slibují, měla by být slivovice i dobrá. Nezáleží totiž jen na množství, ale i na kvalitě, kterou místní milovníci slivovice ocení.

Autor:




Nejčtenější

Zahradu u secesní vilky nedaleko Prahy se podařilo proměnit velmi citlivě. V...
Při proměně staré zahrady zachovejte duši místa, hledejte staré plány

Proměnit zahradu u starší vilky či zámečku, to není zrovna malé sousto. Přesto není třeba se bát i moderních prvků. Architekti v posledním dílu pořadu České...  celý článek

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Domeček ve tvaru houby postavil otec pro dceru v době, kdy byla ještě malá.
Dům houba, policejní stanice, koštování whisky. Takové je finále Bouda roku

Už posedmé probíhá finále Boudy roku. Tato britská fotografická soutěž představuje ty nejzajímavější a nejroztodivnější zahradní budky, boudičky a kůlničky...  celý článek

Někteří psi se do auta těší.
Dostatek pití, bezpečnostní pás a preventivní prohlídka. Dovolená se psem

Pokud uvažujeme o dovolené se psem, musíme se důkladně připravit. Je potřeba zajistit mu bezpečnost, pohodlí při cestě a pro úřady potřebná potvrzení o dobrém...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.