Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Lošák jelení (Sarcodon imbricatus)

  11:23aktualizováno  11:23

Lošák jelení | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewLošák jelení je také jedna z houbaři opomíjených hub, ačkoli je jedlá a v některých zemích dokonce vyhledávaná a ceněná. Zejména v Japonsku.

Můžete si lošák zkusit připravit i po česku – zde je recept: 10 deka slaniny a dvě cibule pokrájejte na kostičky, osmahněte na pánvi, přidejte asi půl kila pokrájených lošáků, bobkový list, špetku tymiánu, pepř, sůl a poduste doměkka. Potom houby vyndejte, šťávu zahustěte rozdroleným starým chlebem, který si předem rozmícháte v trošce piva, osolte, dochuťte a ještě krátce povařte. Houby pak rozložte na talíře a přelejte omáčkou. K tomu třeba brambory. Uvidíte, že i z tužšího lošáku jeleního lze připravit výborný pokrm.

Klobouky jsou 8 - 20 cm široké, hnědé, křehce dužnaté, později kožovité, na středu prohloubené nebo vmáčklé, po celém povrchu odstálými, hnědočernými šupinami pokryté, naspodu s dlouhými, šedohnědými ostny, sbíhajícími na světle hnědý, krátký a tuhý třen. Výtrusy jsou žlutohnědé.

Kde a kdy roste

Lošák jelení roste nehojně od srpna do listopadu na zemi v jehličnatých nebo smíšených lesích, hlavně však v lesích smrkových, často ve skupinách.

Je jedlý, ale trochu tužší. Vše záleží ale na úpravě. Sušené lošáky jelení milují Japonci, kteří je nazývají kawa-také nebo taky koh-také (kožená houba) a přidávají je do svých pokrmů.

Autoři:


Témata: Jedlé, Nelupenaté


Nejčtenější

Kdybychom těsto nechali déle zrát, byly by bubliny ve střídce větší.
Triky pro snadné pečení chleba: sledujte bubliny a pečte ho v hrnci

Několikrát se mi chleba povedl, ale v poslední době ne a ne docílit nadýchanosti. Už se mi doma smějí, píše čtenářka Markéta. Přitom peče jen obyčejný chleba z...  celý článek

Jan Matějka se 106cm hlavatkou
Za hlavatkami musí čeští rybáři do zahraničí. U nás už téměř neexistují

U nás téměř vyhubená hlavatka je „vzácné zboží“ i v zahraničí. Lovit se smí jen v zimě, jinak je chráněná. A rybáři mají vyzkoušeno, že čím mizernější počasí...  celý článek

Mršina, která zbyla po hodování vlků, je v zasněžené krajině spoutané mrazem...
VIDEO: Když sýkorky hodují na mršině, co zbyla po nočním lovu vlků

V lesích Podkarpatského vojvodství v Polsku se podařilo zachytit hodování sýkorek, nikoliv ovšem na krmítku. Aby přežily tuhou zimu, potřebují se pořádně...  celý článek

Ajabu je nesmírně komunikativní a návštěvníci ho přitahují jako magnet. U skla...
VIDEO: Malý Ajabu je asi největší ďáblík z pražských gorilích mláďat

Je mu osm měsíců, vlastně je to takové batole. Matka Shinda ho sice stále sleduje, ale jinak je gorilí kluk Ajabu poměrně samostatný a nebojácný chlapík. Do...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.