Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Losos v páře podle Pohlreicha. Lehký jako vánek a se zeleninou

  0:11
Dietní neznamená, že si nemůžete dopřát brambory s kouskem lahodného másla, nebo plnotučný jogurt. Rozumné stravování není o surovinách bez tuku, ale o jejich kvalitě a množství. Jak tvrdí Zdeněk Pohlreich: „Neexistují nezdravé suroviny, pouze nezdravé množství.“ A lehké a přitom chutné menu připravíte i doma.

Že domácí vaření není žádná věda, stačí si ohlídat kvalitní suroviny a jejich čerstvost, známý šéfkuchař opět předvede v dalším premiérovém díle Teď vaří šéf v neděli podvečer na Primě.

A tentokrát to bude vaření pro všechny, kteří si potrpí právě na zdravou a lehkou kuchyni, tedy s minimem mouky, tuků, cukrů. Menu tedy sestává z bramborového salátu se smaženými křehkými chapadly z kalamárů, kuskusu z mořských plodů podle receptu ze Sicílie, hlavním chodem je losos vařený v páře, dezertem salát z čerstvého ovoce s troškou vanilkové zmrzliny a jako drink seržant Pepper.

Lososa v páře připraví i absolutní začátečník

V páře se podle šéfa nedají připravovat jen takzvané modré ryby, olejnaté, jako je makrela, sardinka či ančovička, které by takto upravené nechutnaly zrovna příjemně. Oproti tomu je ale losos ryba dostatečně tučná, která se na přípravu v páře hodí skvěle. (Jak vybrat čerstvou rybu, si nechte od Itala poradit zde.)

Příprava lososa v páře

Takže pokud máte v lednici čerstvý filet z lososa, připravte si pro něj parní lázeň, ať už máte speciální hrnec jako šéf, nebo jen obyčejný pařáček na knedlíky, i ten stačí.

A protože ryba uvařená v páře je velice křehká záležitost a mohla by se při servírování rozsypat, vystelte nejprve dno a stěny pařáčku kusem pečicího papíru, který proděravíte, aby jím pára mohla volně prostupovat.

Aby měl losos ještě lepší chuť, než má sám o sobě, a ještě se vám s ním v pařáčku lépe manipulovalo, nakrájejte si pod něj trochu zeleniny: mrkev, řapíkatý celer a červenou cibuli. Pokrájenou zeleninu promíchejte, trochu osolte, okořeňte čerstvě mletým pepřem a na dně pařáčku vystlaného pečicím papírem vytvořte pro rybí maso z této zeleninové směsi jakousi podestýlku v tenké vrstvě. Zapněte sporák a zeleninu přikryjte poklicí, už se může připravovat.

Filet lososa zbavte kůže a všech kostí a naporcujte ho. Porce masa z obou stran osolte, opepřete a vložte na zeleninu, která už se v páře vaří, a opět kastrol pečlivě přikryjte pokličkou. Zhruba za deset minut by měl být uvařený, takže mezitím si stihnete připravit i vhodnou přílohu.

Ta by také měla být lehká, aby ideu zdravého jídla slovy šéfa „úplně nezavraždila“. Můžete tedy podat třeba vařené brambory opečené na kousku másla, pro vůni k nim ještě na pánev přidejte pár lístků tymiánu.

Abyste ještě pozvedli chuť šetrně připravené ryby, nastrouhejte na ni trochu citronové kůry.

Další variantou je salát z avokáda, které zbavíte slupky, pokrájíte na kousky, přidáte na kousky pokrájené oloupané rajče (slupky ho zbavte v páře jako zde) zbavené jadřince a najemno pokrájenou červenou cibulku nebo šalotku. Lehce osolte, přidejte pár nasekaných bazalkových lístků a zlehka promíchejte.

Hotového lososa servírujte s uvařenou zeleninou ze stejného hrnce, nebo s avokádovým salátem, opečené brambůrky nabídněte na talířku zvlášť. A abyste lososa ještě chuťově povýšili, nastrouhejte na něj trochu čerstvé citronové kůry, ideálně z chemicky neošetřeného ovoce.

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...