Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Konečně gril, který nekouří. Pohání ho ventilátor na baterky

aktualizováno 
Do redakce nám přišel gril, jehož prodejce se dušuje, že tento kousek neprodukuje žádný kouř. S chutí jsme se rozhodli jej vyzkoušet. Vždyť kdo kdy viděl, aby gril na obyčejné dřevěné uhlí nevydával alespoň trochu kouře?

Kupodivu to tentokrát není marketingový tah, ale pravda. LotusGrill pracuje na principu kovářské výhně. Pod rozžhavené uhlí ventilátor na baterky vhání vzduch a dodává mu dostatek kyslíku k hoření. To má pozitivní důsledek: nezaznamenáte onen „plonkový“ čas, kdy podpalovač zhruba rozhořel uhlí, ale to zatím není dostatečně roztopené. V této fázi často gril na chvíli zakouří.

Fotogalerie

Dalším pozitivem je, že po prvním grilování si uhlí drží dost teploty na to, že opozdilci můžete dogrilovat další porci. Zapnete foukání a uhlí je za chvilku opět připraveno přivítat další maso.

Konstrukce spoléhá na nepřímé grilování. Zásobník s uhlím se skrývá pod vlnitým plechem, takže na něj nemůže skapávat omastek. Vyzařující žár se „zesiluje“ nerezovou vložkou, která funguje jako konkávní zrcadlo.

Až vychladne, můžete nádobu s popelem vysypat a vnitřní nerezovou mísu vyčistit od skapávajícího tuku v myčce na nádobí.

Práce s grilem je velmi čistá, jednoduchá a rychlá. Dovedeme si představit, že jej sbalíte do tašky a hodíte do kufru auta, když pojedete do kempu pod stan.

Klady a zápory

+ malý a skladný
+ čistá práce s uhlím
+ snadné zapalování
+ rychle se rozhoří
+ nekouří

- vyšší cena

Toto vše zní příliš báječně na to, abychom nenašli alespoň jedinou vadu na kráse. A taky že ano. Tento designový a skladný kousek, ještě nedávno hit německých zahrad, se totiž prodává za ceny od tří a půl tisíce korun. Ale komu to nedělá problém, má tu tip, jak vyzrát na grilování v hustě obydlených oblastech.

Pro kutily je tu zase příklad z praxe, který by mohli zahrnout do svých stávajících grilů. Vždyť vložit dospodu grilu trubku s otvory, do které by se z malého ventilátorku vháněl vzduch, by neměl být problém.

Autor:




Nejčtenější

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani?...
Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na...  celý článek

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

opylovací robot
Polím chybí včely k opylování. Vědci místo nich chtějí nasadit drony

Japonští vědci začali zkoušet miniaturní drony, které by mohly pomoci včelstvům opylovat louky a pole. Stroje by mohly brázdit pole a přenášet pyl z rostliny...  celý článek

Fenku Aňu přivedl do útulku původní majitel. Bulhar, který se vracel do vlasti...
Děti natočily video fence křížence pitbula z útulku, aby jí našly domov

Mladou černou fenečku přivedl před časem do kralupského útulku Bulhar, který ji používal na hlídání podnikového areálu. S tím, že je Aňa naprosto skvělá,...  celý článek

Interiér bistra, které omylem získalo na okamžik michelinskou hvězdu.
Michelinský průvodce dal hvězdu omylem a z bistra udělal celebritu

Je to událost, jaká se může stát jen jednou za deset let, řekl by doktor Chocholoušek a my ostatní, že se to může stát jen u nás. Ve Francii se však osudné...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.