Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kdo chce místo trávníku louku, musí vydržet dva roky, aby se dočkal efektu

aktualizováno 
Příznivců přirozeného porostu kolem domu je stále víc. Ne každý totiž vyznává trávník „jako když střelí“. Stačí mu udržovat jen minimum místa kolem dveří, kudy se chodí a na zbytku plochy by chtěl mít přírodní louku. Na tu je zapotřebí hlavně čas.

Ne každý chce mít u domu instantní trávník. | foto: Profimedia.cz

Trávník je definován jako umělé společenstvo rostlin stejnoměrně pokrývající půdu. Převažují v něm typy trav, které bohatě odnožují, intenzivně prokořeňují vegetační vrstvu půdy a vytvářejí hustý, pevný a pružný travní drn. Takzvaná květnatá louka je faktickým opakem trávníku. Květnaté louky lučního typu prožívají renezanci a jsou stále oblíbenějším trendem při řešení travních ploch na zahradách.

Tyto trávníky vypadají velmi zajímavě a působí příjemně, ale jejich nevýhodou je to, že je zapotřebí relativně dlouhé doby, než se dosáhne očekávaného efektu. Plné zapojení takzvané květnaté louky trvá dva až tři roky od jejího založení.

Bez trpělivosti to nejde

Proto každý, kdo si takovou „louku“ u svého zahradníka nebo architekta objedná, by si toho měl být vědom a mít trochu trpělivosti. V prvních měsících totiž plocha vypadá, jako když se půda nechala ladem a zmocnily se jí různé plevely. Jenže semena lučních směsí mají různou dobu vzrůstu a trvá dlouho, než se plocha stabilizuje do konečné podoby.

Výsev směsi tohoto typu trávníku provádíme množstvím 1–2 g na m². Louka pak vytváří výrazný krajinotvorný prvek a nejen to - chrání zem před erozí, je přirozeným zdrojem živočichů a lahodí oku rozmanitostí rostlin, které se na ní nacházejí.

Když zapřemýšlíme nad tím, co je rozhodujícím faktorem, který nám zajistí stabilitu a odolnost porostu, zákonitě dojdeme k poznání, že to není nic jiného než pestrost.

Louka je totiž jedinou kulturou, která se skládá z nejrozmanitějších druhů rostlin, které si navzájem poskytují podporu. Je to svět, který je principiálně dynamický, krátce řečeno v neustálém pohybu.

Louka i na míru

Z pohledu člověka – uživatele, zahradníka amatéra je květnatá louka naprosto úžasnou kulturou, která nevyžaduje žádnou složitou údržbu. Pokud je dobře vyvážená, odpadá hnojení stejně jako ochrana před plevely, škůdci i chorobami, která také není levná. Současný trh nabízí již hotové luční směsi, takže je z čeho vybírat. Chcete-li horskou louku, máte ji mít, fascinuje vás svět motýlů, založte louku pro motýly, preferujete jenom určité barvy květů, proč ne, i to je možné.

Existují i specializované firmy, které vám vytvoří luční směs přesně na složení půdy vaší zahrady tzv. na míru. Oplýváte-li alespoň trochou trpělivosti a plánujete založit na své zahradě fungl nový trávník, zkuste květnatou louku. Výsledek stojí opravdu za to.

Autor:


Témata: Hobby - zahrada


Nejčtenější

Ani ne dvouletý stafbulík Shadow kočičí exkrementy miluje, sbírá je po zahradě....
Když chodí váš pes hodovat do kočičího záchodu, měli byste to řešit

V nejedné domácnosti se sejde pes s kočkou a na venkově stačí, když vám chodí na zahradu kočka od sousedů a záliba psů v požírání kočičích hovínek může mít...  celý článek

Z takového stolu by měl vegetarián radost.
Jaká strava je k půdě nejšetrnější? Vegani skončili až za vegetariány

Vezměte hektar půdy a zkuste z něj celý rok živit jednoho člověka. Podle amerického průzkumu na tom bude nejlíp ten, kdo odmítá maso, ale dá si mléčné výrobky...  celý článek

Ajabu je nesmírně komunikativní a návštěvníci ho přitahují jako magnet. U skla...
VIDEO: Malý Ajabu je asi největší ďáblík z pražských gorilích mláďat

Je mu osm měsíců, vlastně je to takové batole. Matka Shinda ho sice stále sleduje, ale jinak je gorilí kluk Ajabu poměrně samostatný a nebojácný chlapík. Do...  celý článek

Online festival Země na talíři: Válka osiv (trailer)
Baví vás jídlo? Filmaři zdokumentovali, jak se dostává na váš stůl

Pokud vás zajímá, jak může jídlo - i to, co jíte právě vy - globálně měnit svět k lepšímu nebo k horšímu, máte jedinečnou možnost si o tom udělat ucelenou...  celý článek

Kdybychom těsto nechali déle zrát, byly by bubliny ve střídce větší.
Triky pro snadné pečení chleba: sledujte bubliny a pečte ho v hrnci

Několikrát se mi chleba povedl, ale v poslední době ne a ne docílit nadýchanosti. Už se mi doma smějí, píše čtenářka Markéta. Přitom peče jen obyčejný chleba z...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.