Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kdo chce místo trávníku louku, musí vydržet dva roky, aby se dočkal efektu

aktualizováno 
Příznivců přirozeného porostu kolem domu je stále víc. Ne každý totiž vyznává trávník „jako když střelí“. Stačí mu udržovat jen minimum místa kolem dveří, kudy se chodí a na zbytku plochy by chtěl mít přírodní louku. Na tu je zapotřebí hlavně čas.

Ne každý chce mít u domu instantní trávník. | foto: Profimedia.cz

Trávník je definován jako umělé společenstvo rostlin stejnoměrně pokrývající půdu. Převažují v něm typy trav, které bohatě odnožují, intenzivně prokořeňují vegetační vrstvu půdy a vytvářejí hustý, pevný a pružný travní drn. Takzvaná květnatá louka je faktickým opakem trávníku. Květnaté louky lučního typu prožívají renezanci a jsou stále oblíbenějším trendem při řešení travních ploch na zahradách.

Tyto trávníky vypadají velmi zajímavě a působí příjemně, ale jejich nevýhodou je to, že je zapotřebí relativně dlouhé doby, než se dosáhne očekávaného efektu. Plné zapojení takzvané květnaté louky trvá dva až tři roky od jejího založení.

Bez trpělivosti to nejde

Proto každý, kdo si takovou „louku“ u svého zahradníka nebo architekta objedná, by si toho měl být vědom a mít trochu trpělivosti. V prvních měsících totiž plocha vypadá, jako když se půda nechala ladem a zmocnily se jí různé plevely. Jenže semena lučních směsí mají různou dobu vzrůstu a trvá dlouho, než se plocha stabilizuje do konečné podoby.

Výsev směsi tohoto typu trávníku provádíme množstvím 1–2 g na m². Louka pak vytváří výrazný krajinotvorný prvek a nejen to - chrání zem před erozí, je přirozeným zdrojem živočichů a lahodí oku rozmanitostí rostlin, které se na ní nacházejí.

Když zapřemýšlíme nad tím, co je rozhodujícím faktorem, který nám zajistí stabilitu a odolnost porostu, zákonitě dojdeme k poznání, že to není nic jiného než pestrost.

Louka je totiž jedinou kulturou, která se skládá z nejrozmanitějších druhů rostlin, které si navzájem poskytují podporu. Je to svět, který je principiálně dynamický, krátce řečeno v neustálém pohybu.

Louka i na míru

Z pohledu člověka – uživatele, zahradníka amatéra je květnatá louka naprosto úžasnou kulturou, která nevyžaduje žádnou složitou údržbu. Pokud je dobře vyvážená, odpadá hnojení stejně jako ochrana před plevely, škůdci i chorobami, která také není levná. Současný trh nabízí již hotové luční směsi, takže je z čeho vybírat. Chcete-li horskou louku, máte ji mít, fascinuje vás svět motýlů, založte louku pro motýly, preferujete jenom určité barvy květů, proč ne, i to je možné.

Existují i specializované firmy, které vám vytvoří luční směs přesně na složení půdy vaší zahrady tzv. na míru. Oplýváte-li alespoň trochou trpělivosti a plánujete založit na své zahradě fungl nový trávník, zkuste květnatou louku. Výsledek stojí opravdu za to.

Autor:


Témata: Hobby - zahrada


Nejčtenější

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Cita
Erik zachránil kluka, Malina rozpozná záchvaty. Ocenění psí hrdinové

Obětaví psi sbírají za svou neohroženost už sedm let ocenění Statečná psí srdce udělovaná v několika kategoriích. Vždyť psími hrdiny se den co den stávají...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.