Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Keporkaci na lovu překvapili osazenstvo lodi. Brada spadne i vám

aktualizováno 
Dechberoucí okamžik zaznamenal na video Brad Rich na své plavbě poblíž Sewardu na Aljašce. Těsně vedle lodi se vynořila skupina velryb na lovu. Není divu, že kameraman musel po tomto čirém a intenzivním radostném zážitku prát kalhoty.

Odborník na kytovce Roman Vodička, veterinární lékař z pražské zoo, potvrdil, že jde o lovící keporkaky: „Video zachycuje skupinu keporkaků, jak pomocí bublinek vytvářejí sítě a do nich chytají ryby. Potom je vytlačí k hladině a žerou je. Je to standardní a velmi sofistikovaný způsob krmení tohoto druhu.“

Fotogalerie

Keporkaci, kteří dorůstají na délku až 18 metrů a jejich hmotnost se pohybuje mezi 24 a 40 tunami, se totiž živí mořskými korýši a poměrně malými rybami žijícími v celých hejnech. Právě v létě je velmi intenzivně a aktivně loví, protože zimu musí přežít jen ze svých tukových zásob.

Při lovné technice „bublinové sítě“ využívají vzduchové bubliny z dýchacích otvorů, které vypouštějí velice organizovaně. Celá skupina těchto obřích kytovců prostě podplave hejno ryb a pohybujíc se ve spirále směrem k hladině začnou všichni vypouštět z dýchacích otvorů bubliny.

Medvěd v horku

Medvěd skáče do bazénu jako plavecký reprezentant

Ukázkový styl skoku. Všimněte si těch precizně propnutých tlap.

Ukázkový styl skoku. Všimněte si precizně propnutých tlap.

Současně zmenšují průměr kruhu, ve kterém se pohybují, a donutí tak ryby v hejnu tisknout se blíž a blíž k sobě. Hejno ryb namačkaných téměř tělo na tělo tak dostanou až k hladině a pustí se do hostiny. Jednoduše otevřou tlamy, aby jich dokázali pozřít co nejvíc najednou: ryby spolknou, vodu z tlamy zase vypustí.

Ryby namačkané na malém prostoru přitom vyskakují i do vzduchu, takže se na lovu plejtváků přiživují i mořští rackové. Zjevně se jim vyplatí takové lovící hejno „zpívajících velryb“ doslova doprovázet, jak je evidentní i z videa pořízeného z lodi.

Autor:




Nejčtenější

Housenka zavíječe zimostrázového
PORADNA: Mám skoro zničený buxus od zavíječe. Co proti tomu mohu dělat

Na začátku května jsem zjistila, že mi buxus na zahradě skoro sežral zavíječ zimostrázový. Myslím, že to tentokrát ještě přežil, ale bojím se, aby se to příští...  celý článek

Unikátní sbírka karlovarských lázeňských pohárků, kterou spravuje Lukáš Lojín,...
Rodina má dva tisíce lázeňských pohárků, zaujaly i tým Guinessovy knihy

Když v roce 1951 kupoval karlovarský balneolog Jaroslav Dolina za tehdejších pět korun československých první karlovarský lázeňský pohárek, nemohl tušit, že...  celý článek

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Samice lemura mongoz se svým mládětem.
V ostravské zoo se narodilo vzácné mládě lemura mongoze, první v Česku

Příchod nové samice vzácného madagaskarského lemura loni na podzim znamenal pro chovatele v ostravské zoologické zahradě velkou naději na rozmnožení tohoto...  celý článek

Malá akumulátorová pila je určena pro drobné práce kolem domu.
Bude na zahradách vládnout akutechnika? Její výsledky jsou stále lepší

Ještě před pár lety se zdálo, že akumulátorové zahradní stroje jsou jen drahou variantou pro několik nadšenců. Ale teď se ukazuje, že výkony se zvedají a...  celý článek

Další z rubriky

Telecí klopsy na grilu připravil šéf z mletého telecího a hovězího masa.
VIDEO: Telecí klopsy podle Pohlreicha, svižné grilování s mletým masem

Nechte si u řezníka umlít kousek telecího s kouskem hovězího masa, přikupte veku, hlívu a pár dalších ingrediencí a můžete na grilu vytvořit pochoutku, která...  celý článek

Domácí klobásky se salátem
Klobásky na gril nemusíte kupovat, připravte si vlastní, radí Pohlreich

Klobásky neodmyslitelně patří ke grilování, většinou si je kupujeme v obchodě. Zdeněk Pohlreich v pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, jak překvapit hosty...  celý článek

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.