Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Keporkaci na lovu překvapili osazenstvo lodi. Brada spadne i vám

aktualizováno 
Dechberoucí okamžik zaznamenal na video Brad Rich na své plavbě poblíž Sewardu na Aljašce. Těsně vedle lodi se vynořila skupina velryb na lovu. Není divu, že kameraman musel po tomto čirém a intenzivním radostném zážitku prát kalhoty.

Odborník na kytovce Roman Vodička, veterinární lékař z pražské zoo, potvrdil, že jde o lovící keporkaky: „Video zachycuje skupinu keporkaků, jak pomocí bublinek vytvářejí sítě a do nich chytají ryby. Potom je vytlačí k hladině a žerou je. Je to standardní a velmi sofistikovaný způsob krmení tohoto druhu.“

Fotogalerie

Keporkaci, kteří dorůstají na délku až 18 metrů a jejich hmotnost se pohybuje mezi 24 a 40 tunami, se totiž živí mořskými korýši a poměrně malými rybami žijícími v celých hejnech. Právě v létě je velmi intenzivně a aktivně loví, protože zimu musí přežít jen ze svých tukových zásob.

Při lovné technice „bublinové sítě“ využívají vzduchové bubliny z dýchacích otvorů, které vypouštějí velice organizovaně. Celá skupina těchto obřích kytovců prostě podplave hejno ryb a pohybujíc se ve spirále směrem k hladině začnou všichni vypouštět z dýchacích otvorů bubliny.

Medvěd v horku

Medvěd skáče do bazénu jako plavecký reprezentant

Ukázkový styl skoku. Všimněte si těch precizně propnutých tlap.

Ukázkový styl skoku. Všimněte si precizně propnutých tlap.

Současně zmenšují průměr kruhu, ve kterém se pohybují, a donutí tak ryby v hejnu tisknout se blíž a blíž k sobě. Hejno ryb namačkaných téměř tělo na tělo tak dostanou až k hladině a pustí se do hostiny. Jednoduše otevřou tlamy, aby jich dokázali pozřít co nejvíc najednou: ryby spolknou, vodu z tlamy zase vypustí.

Ryby namačkané na malém prostoru přitom vyskakují i do vzduchu, takže se na lovu plejtváků přiživují i mořští rackové. Zjevně se jim vyplatí takové lovící hejno „zpívajících velryb“ doslova doprovázet, jak je evidentní i z videa pořízeného z lodi.

Autor:




Nejčtenější

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

Koupání slonů probíhá v zákulisí.
Respekt tváří v tvář sloním obrům i hubička od Mamuta. V zákulisí zoo

Mazlení. Tulení. Krmení. Hlazení. Roztomilá mláďátka a oddaná zvířátka. To vše v krásném prostředí uprostřed zeleně, vody, květin a exotické zvěře. Prostě...  celý článek

Kompresor s digitálním ovládáním, který se vypne po dosažení nastaveného tlaku.
Kompresor do auta se hodí nejen na pneumatiky, ale i na míče či matrace

Malý dvanáctivoltový kompresor do auta stojí pár stokorun a nezabere v kufru místo. V létě, kdy se během prázdnin více cestuje, může zajistit první pomoc v...  celý článek

Další z rubriky

Váleček se hodí na hladké, rovné zdi.
Nejhorší sny kutila: hmoždinky a lepidla nedrží, sádra rychle tuhne

V čem začátečníci i mírně pokročilí tápou a chybují? Magazín MF Dnes ve své příloze DOMA zmapoval nejčastější problémy a doplnil je užitečnými radami, jak se...  celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.