Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Drahou vizualizaci teď můžete mít zdarma a soutěžit o 600 tisíc korun

aktualizováno 
„Velké“ architektonické programy pro vizualizaci jsou drahé a pro amatéra jsou většinou nedostupné. Program Lumion teď nabízí možnost stažení pro nekomerční využití zdarma. Mladí zájemci o architekturu se navíc mohou zúčastnit soutěže o 30 tisíc dolarů.

Možnosti vizualizačních programů jsou neuvěřitelné a mnohdy už téměř nerozeznáte, co je skutečnost a co vize. Program Lumion zatím mezi profesionály nepatří mezi standard, ale svým jednoduchým ovládáním a hlavně výsledky rychle dobývá pozice.

Fotogalerie

Na rozdíl od jiných programů totiž dokáže lépe využít hardwarových schopností počítače a jeho grafické karty. Díky tomu může být výsledná vizualizace až „filmová“ a nepůsobí staticky. Vložené objekty se mohou hýbat, tráva se vlní, vodní hladina vrhá odlesky jako ve skutečnosti. Díky množství knihoven se uplatní nejen ve stavebnictví, ale i zahradní architektuře.

V principu je způsob výběru objektů podobný, jen práce s programem připomíná hru. Přímo při tvorbě už vidíte, jak se budou tvořit stíny, když pohnete postavou, začne se hýbat sama. Podobně tak pohnete sluncem a vidíte, kam se budou pohybovat stíny během celého dne.

Pokud vám jde jen o náhradu čtverečkovaného papíru pro naplánování nové kuchyně, vystačíte si s jednoduchými prográmky typu Google SketchUp, kde již pořídíte pěknou vizualizaci. Kapitoly s výukou najdete na webu Radka Rýznara. Kdo touží po něčem navíc, mohl by vyzkoušet kouzlo Lumionu, stahovat můžete zde. Na stránkách najdete i výuková videa.

V současné době probíhá soutěž pro mládež o 30 000 dolarů (asi 600 000 Kč). Přečtěte si na na stránkách Lumionu pravidla. Soutěžit mohou mladí lidé mezi 6 a 20 lety věku, program mohou stáhnout po registraci v záložce Free. Do 21. září pak mohou poslat své výtvory.

Kromě hlavní ceny dostanou nejlepší účastníci i další ceny, například program ve verzi PRO (stojí skoro 3000 eur), laptopy, tablety či herní konzole, odpovídající věku soutěžícího.

Autor:


Témata: Zajímavosti


Nejčtenější

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Další z rubriky

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Zapečenou směs před podáváním ozdobte trochou zeleného.
Pohlreich vaří vejce ve vejci. Pochoutku s ančovičkami a parmezánem

Možná jste nakoupili na Velikonoce více vajíček, než jste spotřebovali na vyfukování a barvení. Proto Zdeněk Pohlreich v posledním dílu Teď vaří šéf! ukázal...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.