Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Čtyři bleskové recepty z luštěnin, které přesvědčí i „odpírače“

aktualizováno 
Kdo hledá rychlé jídlo, které stačí bezpracně uvařit i po práci, je zdravé a bude zaručeně chutnat celé rodině, měl by zařadit do jídelníčku luštěniny. Stačí si je předpřipravit a samotné vaření z nich je pak už jen dílem okamžiku.

Luštěniny byly vždy zásobárnou potravy pro zimní období, kdy nic neroste. A dnes se ví, že jsou pro tělo zdravé, protože pročišťují organismus. Jen je škoda, že se málo ví, jak je správně připravit, aby si na ně zvykly i děti a zároveň jim chutnaly. Ostatně pracovníci školních jídelen by mohli vyprávět, kde končí jídla z luštěnin, které podle spotřebního koše musí být součástí dětské stravy.

Vinu na tom máme i my, rodiče, protože je mnohdy neumíme správně a atraktivně připravit a děti pak na ně nejsou zvyklé. Oslovili jsme proto šéfkuchaře Radka Davida z restaurací La Veranda a Babiččina zahrádka, který na toto téma vede i kurzy v Pražském kulinářském institutu.

Ukázal nám čtyři bleskové recepty, jak během pár minut připravit večeři – ostatně na kompletní přípravu se podívejte na videu.

Raději namáčet sušené než z konzervy

Mnohé lidi odradí příprava luštěnin z klasické sušené podoby. Proto mnozí raději sáhnou po plechovce, kde už ale přesně nevíte, co v nich najdete. Přitom příprava je jednoduchá, stačí si jen předem vzpomenout, co budete chtít příští den vařit.

Fotogalerie

„Princip přípravy je u všech stejný. Malé druhy stačí namočit na 12 hodin, velké 24 hodin. Tuhle fázi mnoho lidí zanedbá a pak se diví, že je nedokáže uvařit doměkka. Jenže ty plody jsou vyschlé a potřebují do sebe vstřebat vodu,“ upozorňuje Radek David.

Při namáčení je třeba, aby byly luštěniny zalité dostatečným množstvím vody (hodně nad úroveň plodů), protože je třeba počítat s tím, že hodně vody „vypijí“.

Vařit i s původní vodou

Jakmile proběhla doba namočení, i s původní vodou začněte luštěniny vařit. „Nejprve zprudka nechte zavařit zhruba po dobu tří minut a sbírejte pěnu. To je stejné, jako když děláte třeba kuřecí vývar, kde vyplavávají na povrch sražené bílkoviny,“ ukazuje David.

Pak stáhnete plamen a přidáte kořenovou zeleninu a sůl. Je to proto, aby ta luštěnina nebyla úplně bez chuti. Například mrkev, řapíkatý celer, kousek pastiňáku. Když víte, že luštěniny budete využívat jako přílohu k vepřovému masu, klidně tam můžete přidat i kousek kůže ze slaniny nebo ořez ze šunky.

Pomalé vaření, jen tak, aby se voda převalovala, je důležitá proto, aby třeba fazole nepopraskaly a zůstaly pěkné. To by hrozilo, kdyby se vařily prudkým varem. Doba vaření se zase liší podle velikosti, od půl hodiny u malých luštěnin do zhruba dvou hodin například u velkých fazolí.

Když máte hotovo, klidně odstavte hrnec z plamene a nechte luštěniny ve vodě zchladnout a „dojít“. Tak budou v optimální konzistenci, aby si s nimi žaludek nejsnáze poradil. „Navíc když se hned slijete, budou mít tendenci okorávat a tvrdnout. I proto se v konzervách dávají do různých nálevů,“ upozorňuje David.

Když tento jednoduchý postup provedete, máte obrovskou paletu pokrmů, které z nich můžete vyrobit. Od polévek, které nemusíte ani zahušťovat moukou, ale jen kašovinou (tedy rozmixovanou částí suroviny), až po saláty, do který přidáte zeleninu a maso, které máte rádi.

Ale pozor, kdo by si řekl, že si luštěniny předvaří do zásoby a zamrazí, dost pochybí. Mráz totiž dokáže podle kuchaře luštěniny potrhat.

Pro rychlou inspiraci si pusťte video, uvidíte, příprava je blesková a jednoduchá, takže není žádný důvod, aby se luštěny vynechávaly z běžného jídelníčku. Najdete tam bílé fazole se slaninou a zeleninou jako přílohu, smaženou solenou cizrnu jako mlsku k televizi, cizrnovou polévku a hummus ze žlutého hrachu.

Recepty z luštěnin

Bílé fazole jako příloha

Rozpalte na pánvi olivový olej, opražte slaninu, na kostky nakrájenou mrkev a řapíkatý celer. Přidejte uvařené bíle fazole, zalijte trochou vývaru a nechejte provařit a svařte, aby ho byla jen trocha. Odstavte od plamene a přidejte máslo, aby se jen rozpustilo jen tak, aby zahustilo fazole. Nakonec přidejte sekanou petrželku a dochuťte solí.

Polévka z cizrny

Na olivovém oleji zpěňte cibuli, přidejte řapíkatý olej, případně i fenykl. Přidejte vývar z cizrny i s trochou cizrny, pět minut provařte. Pak vše rozmixujte a vraťte do hrnce. Přidejte zbylou cizrnu jako vložku a nakonec zjemněte máslem. Dozdobte sekanou petrželkou.

Smažená cizrna

Na rostlinném oleji osmažte uvařenou cizrnu. Pak přecedit a zároveň solit - dokud je horká, bude se na ní sůl dobře držet. Vysypejte na papírovou utěrku, aby se osušila od omastku.

Hummus ze žlutého hrachu

Do mixéru dejte žlutý hrách a trochu z hrachu. Přidejte trochu olivového oleje, česnek, sůl, pepř, citronovou šťávu a pastu tahini. Na talíři lehce pokapejte ještě olejem a dozdobte podle vlastní volby.

Autor:




Nejčtenější

Europaleta jako součást pracovního stolu.
Europalety se často nevyplatí vracet, raději je využijte

Dřevěné europalety jsou jako vratné lahve a můžete za ně dostat zpět zálohu až 150 korun za kus, často se ale nevyplatí je vůbec vracet. Zvlášť pokud vám na...  celý článek

Takto se vyřízne nejlepší kus na steak.
VIDEO: Takto si s naporcováním lososa poradí mistr šéfkuchař Punčochář

Když se to umí, vypadá to strašně jednoduše. Podívejte, jak snadno si šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář poradí s čerstvým lososem. A přidá tip, jak...  celý článek

Ví, jak chutná, když se pustí termití voják do křížku s vaším palcem. Umí...
Hmyzí příběhy zblízka: kobylka pijící z louže nebo kopulující mouchy

Fotograf Jiří Anderle ví, jaké to je, když se pustí termití voják do křížku s vaším palcem. Umí ocenit i dříče čmeláka z Pošumaví s nákladem pylu či berušku...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.