Mládě želvy pardálí | foto: Petr Velenský

Malé želvy vychované ve vinotéce pokřtí sommeliér slavnými jmény vín

  • 0
Osm malých želv pardálích, které se vylíhly v Zoo Praha v noci na 1. ledna a staly se tak prvními mláďaty roku 2012, pokřtí sommeliér Jiří Kačerovský v sobotu 4. února 13:30 hodin. Křtiny se uskuteční v Pavilonu velkých želv.

Odchovat kapské želvy pardálí se dlouho nedařilo, protože nebyl dobře prozkoumaný způsob jejich rozmnožování. Chovatelé v Zoo Praha jako první na světě zjistili, že aby byl odchov úspěšný, vejce musí být delší dobu ochlazená až k teplotám 10 až 15 °C. Takové prostředí nebylo snadné nalézt, nakonec se chovatelé rozhodli využít chladicí box určený na uložení vín – vinotéku (více informací zde).

Želva pardálí

Stigmochelys pardalis je druhá největší suchozemská želva Afriky. Dorůstá délky až 70 cm, její hmotnost může být až 50 kg. Ovšem narozená mláďata měří sotva 5 cm a hmotnost je kolem 30 g. Zvláště malé "pardálky" mají velmi pěkné zbarvení krunýře připomínající pardálí skvrny. Právě podle nich druh dostal své vědecké i české jméno.

"Nakladená želví vejce jsme třetí den umístili do malé vinotéky a při 13 °C a 75% vlhkosti je tam nechali plných 126 dní. Až poté jsme je přenesli do líhně vyhřáté na 31 °C. Zde se přesně po třech měsících začaly malé želvičky líhnout," popisuje kurátor Petr Velenský.

Kmotrem narozených želviček se stane sommeliér Jiří Kačerovský z restaurace Lví dvůr na Pražském hradě. Od roku 2002 je členem Asociace českých sommeliérů, která je členem světové asociace sommeliérů. A protože se malé želvičky narodily ve vinotéce, kmotr pro ně jistě vybere jména těch nejvýznamnějších značek bílých vín.

"Já vám samozřejmě ještě nemohu prozradit konkrétní jména, to by nebylo žádné překvapení, ale v záloze mám názvy některých slavných vinařství, ale i vynikajících odrůd vína," mlží zatím Kačerovský.

Křest je součástí Dne želv, který v zoo začne už v deset hodin přednáškami a dalšími doprovodnými akcemi.