Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Maliník obecný (Rubus idaeus)

  0:30aktualizováno  0:30
Chutné a šťavnaté maliny jsou souplodím maliníku obecného, nejsou však jen k jídlu, dokáží i léčit.

Maliník obecný - Maliny jsou souplodí maliníku. | foto: Profimedia.cz

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Víte, že...

Maliník se rozmnožuje výhony z kořenů, má tak možnost rychlého růstu a vytváření hustých porostů. Je lákavým keřem pro hmyz. Maliny zas roznáší zvěř a ptactvo.

Popis: Kolem dvou metrů vysoký keř z čeledi růžovité.Má dlouhé, pružné větve (pruty) celé pokryté krátkými, ale velmi ostrými trny. Na povrchu jsou větve pokryty tmavě hnědou kůrou. Listy maliníku jsou zelené, svrchu lysé a vespod plstnaté s bílými chloupky. Na zimu opadávají. List s řapíkem, vejčitý, podél okraje nepravidelně pilovitý, zpeřený 3-5 lístky. Květy jsou bílé až na kalich, který je z vnějšku zbarvený do zelena. Počátkem července se objevují červené aromatické maliny, které jsou souplodím s peckovičkami. Ty jsou rozšiřovány savci a ptáky.
Stanoviště: Především roste v lesích, při jejich okrajích, podél cest, v křovinách či na železničních náspech. Upřednostňuje vlhčí půdy.
Výskyt: Vyskytuje se na celém území mírného pasů.
Použití: Kromě tak významného nektaru obsahuje především vitamín C, třísloviny a kyselinu citrónovou. Je vhodný k tvorbě moči a žluči. Zlepšuje chuť k jídlu, napomáhá při nachlazení a chřipce. Velký význam má v potravinářském průmyslu, především k výrobě sirupů, džemů a marmelád. Dále se zpracovává sušením.
Období květu: Kvete v období května a června.
Ohrožení: Není ohrožen.
Autoři:




Nejčtenější

Dijonská, kremžská a plnotučná hořčice
Čtenáři iDNES.cz mají radši hořčici než kečup a vypečenou chlebovou kůrku

Před časem jsme nechali čtenáře iDNES.cz zahrát si a hlasovat, jaké mají chutě. Zatímco děti často milují kečup, dospělí naprosto jednoznačně dávají přednost...  celý článek

Nad některými zdejšími kuchařskými postupy ovšem zůstává šéfovi rozum stát.
VIDEO: Pohlreich v chomutovské Americe aneb biče, rakve a volejovky

Cesta do severočeského Chomutova odkrývá další variantu podoby českého restauračního podnikání. Dva bratři začali po roce 1989 se zastavárnou a investují do...  celý článek

Online festival Země na talíři: Válka osiv (trailer)
Baví vás jídlo? Filmaři zdokumentovali, jak se dostává na váš stůl

Pokud vás zajímá, jak může jídlo - i to, co jíte právě vy - globálně měnit svět k lepšímu nebo k horšímu, máte jedinečnou možnost si o tom udělat ucelenou...  celý článek

Šampaňské a ústřice
Maurerův Grand Restaurant Festival je v barokním stylu. Inspirujte se

Velkolepě a lehce tajemně začal už osmý festival dobrého jídla a pití o víkendové půlnoci v pražském Prolog Baru. Chuťové pohárky dam ve škraboškách a pánů s...  celý článek

Standardní balení, které by mělo vydržet zacházení na poště.
Lahev s vínem se vejde do schránky. Už nemusíte čekat na pošťáka

Parta nadšenců si oblíbila zásilkový prodej kvalitních vín přímo do domu. Jenže to musí být někdo doma, když chodí pošťák. Proto vymysleli lahve tak ploché,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.