Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Malý tučňák Humboldtův v pražské zoo osiřel. Teď má ale adoptivní rodinu

aktualizováno 
První v pražské zoo letos narozený tučňák Homboldtův neměl právě šťastný start do života. Rodiče ho skoro nekrmili. Naštěstí se o něho postaral jiný pár tučňáků, díky kterým mimino jen vzkvétá.

Letošní první mládě tučňáka Humboldtova se vylíhlo 30. října 2010. Zprvu bylo uměle přikrmováno, vlastní rodiče ho téměř nekrmili. "Přistoupili jsme proto k podložení mláděte pod jiný pěstounský pár, který zatím seděl na podkladku. A jak se ukázalo, bylo to dobré rozhodnutí," komentuje mluvčí Zoo Praha Jana Ptačinská Jirátová.

Čerstvě vylíhnutý tučňák Humboldtův

"Tučňáci začínají snášet vajíčka někdy během září nebo října a zhruba po 40 dnech se vylíhnou mláďata," připomíná chovatelka tučňáků v Zoo Praha Michaela Severinová. "Mládě každý den ráno vážíme, abychom viděli jak nám přibírá. Dnes mělo 270 gramů, od včerejška přibralo 30 gramů. To je moc hezký přírůstek," raduje se chovatelka. Podle ní je to důkazem, že se pěstouni o mládě opravdu vzorně starají.

Krmení malého tučňáka

Dokrmování malého tučňáka

Tučňáci Humboldtovi

Dospělí tučňáci Humboldtovi

Hnízdo začne malý tučňák opouštět zhruba po dvou měsících života. "Vylíhne se s takovým prachovým šatem, s ním do vody nesmí. Teprve pak, co to peří vymění za peří normální, postupně začne hnízdo opouštět a začne chodit do vody. Pak bude vidět i pro návštěvníky ve venkovním bazénu. Ale na to si ještě chvilku musíme počkat," říká Michaela Severinová.

Tučňák Humboldtův

(Spheniscus humboldti)

Třída: ptáci, Řád: tučňáci, Čeleď: tučňákovití

Zeměpisné rozšíření: západní pobřeží Jižní Ameriky od Peru po Chile

Biotop: moře, skalnaté pobřeží, volné moře

Potrava: mořské ryby, které chytá do zobáku s ostrými okraji.

Rozměry: hmotnost 2,5-6 kg, délka 65-70 cm

Rozmnožování: Samice snáší 2 vejce, v sezení se střídá se samcem. Hnízdo má podobu nory nebo skuliny. Mládě váží po vylíhnutí 85-95 g a má šedý prachový šat. Rodiče ho krmí natrávenými rybami.

Zajímavosti: Patří k nejteplomilnějším tučňákům. Jako všichni příslušníci řádu není schopen létat a vzhledem k nohám posunutým na konec těla se po souši pohybuje neobratně. Ve vodě plave pomocí veslovitých křídel, kormidluje nohama. Dosahuje rychlosti až 35 km/h a působí nesmírně elegantně. Krátké husté peří je nesmáčivé. Tučňáci žijí v koloniích tvořených trvalými páry a nedospělými jedinci. Poznáte je podle toho, že nemají plné kontrastní vybarvení. Typickým hlasovým projevem je pronikavé troubení.

Autoři:




Nejčtenější

Nádherný úlovek z Náchodska.
Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Kachny jsou učenlivé. Naučily se jíst malé ptáky, aby získaly lepší živiny

Divoké kachny se živí semeny, bobulemi, rostlinami a hmyzem, někdy i malými rybami. Britští vědci ale nedávno v Rumunsku poprvé „nachytali“ divoké kachny, jak...  celý článek

Čokoládoví jedinci (pes vlevo) jsou nestandardní, přesto se však ve vrzích...
Tibetský teriér. Posvátný posel štěstí, který se jako teriér nechová

Tibetský teriér neboli „tibeťák“ je skvělým rodinným i sportovním společníkem. Jeho výrazným znakem je nádherná jemná srst, kterou zaujme na první pohled. V...  celý článek

Další z rubriky

Mazlíčci se mohou při letních procházkách zranit.
Rány překrýt, orgány omýt. Jak vypadá první pomoc zraněnému mazlíčkovi

Při letních procházkách v přírodě nebo na dovolené si váš zvířecí mazlíček může přivodit zranění na končetinách nebo tlapkách, případně úraz na hrudníku nebo...  celý článek

Čokoládoví jedinci (pes vlevo) jsou nestandardní, přesto se však ve vrzích...
Tibetský teriér. Posvátný posel štěstí, který se jako teriér nechová

Tibetský teriér neboli „tibeťák“ je skvělým rodinným i sportovním společníkem. Jeho výrazným znakem je nádherná jemná srst, kterou zaujme na první pohled. V...  celý článek

Majitelé chovů prasat musí kvůli africkému moru dodržovat zvýšenou opatrnost.
Nekrmit zbytky a přezouvat se. Jak uchránit své prasátko před morem

Po nedávno udeřivší ptačí chřipce je tu další nebezpečí pro chovatele. Zatím ojedinělý nález u nás dosud ještě nikdy nepotvrzeného afrického moru prasat...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.