Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jídlo je přežitek, můj nápoj ho v budoucnu nahradí, tvrdí vynálezce

aktualizováno 
Čech Jakub Krejčík tvrdí, že jeho nápoj Mana nahradí většinu potravin. Svůj vynález zkouší na sobě a zatím neumřel, naopak tvrdí, že se cítí líp. Na vývoj bude vybírat prostředky na stránce Startovač.cz, která pomáhá začínajícím podnikatelům.

Tekutinu můžete připravovat i v mixéru. | foto: Jakub Krejčík

"Často zapomínáme nebo nestíháme jíst. Přejídáme se a necháváme se ovládat chutěmi. Nechce se nám trávit čas nakupováním potravin, někdy se nám nechce ani vařit a někdy nám prostě na kvalitní jídlo chybí finance," tvrdí ve svých propagačních materiálech Jakub Krejčík. A pokouší svůj nápoj aplikovat sám na sobě, aby dokázal v praxi, že to lze.

Fotogalerie

Zaznějí i vyšší cíle jako vyřešení potravinové soběstačnosti světa či záchrana přírodního bohatství zplundrovaného zemědělstvím. V budoucnu se oprostíme od nějakých chuťových vášní, nebude s námi cloumat chuť na krkovičku, čokoládu, salát nebo třeba ovčí sýr. Prostě na rychlou snídani a pracovní oběd vypijeme svou dávku nápoje. Někteří si dají i večerní dávku, pouze gurmáni si uvaří večeři a postaru si to užijí.

Jakub Krejčík dospěl ke složení svého nápoje studiem odborné literatury, týkající se jídla a výživy. "Společně s odborníky z oborů biochemie a chemie jsem našel všechny výživové látky, které člověk přijímá v běžné stravě a pro svůj život potřebuje. Vedle nich však jídlo obsahuje celou řadu látek balastních či dokonce škodlivých. Tyto látky moje Mana neobsahuje – naproti tomu obsahuje všechny výživové látky, které člověk potřebuje," popisuje zrození Many.

Jak jsme testovali Manu

Kolegyně Zuzana Kohoutová se snaží odhalit, jak to vlastně chutná.

Kolegyně Zuzana Kohoutová se snaží odhalit, jak to vlastně chutná.

Objednali jsme si na zkoušku jedno balení Many. Měli jsme pocit, že snadnější by bylo rozmíchat ji v mixeru, v shakeru nám zůstala trocha prášku na dně.

Nápoj je polotekutý, dlouho jsme se nemohli rozhodnout, jak vlastně chutná. Nakonec zvítězila směs vloček a dalších obilnin. Kolegyním připadal nápoj sladký, měl by však obsahovat vše, co tělo potřebuje. Jinak docela chutnal, zazněl názor, že by bylo dobré, kdyby existovalo více příchutí, které by se daly střídat.

Nakonec se kolegyně shodly, že by to mohlo být řešení pro lidi, pro které je jídlo ztrátou času a ze samotného přijímání potravy necítí žádnou radost. A dobrou variantu pro situace, kdy nebude možnost klasickou stravu přijímat.

Majoritní složky podle něj pocházejí z velice hodnotných rostlinných zdrojů, které se zušlechťují odstraněním balastních látek i vody a dále jsou obohaceny o vitaminy a minerály.

"Připomíná mi to amerického podnikatele, který v laboratoři udělal směs ze všeho potřebného a už nějaký měsíc jen pije tento koktejl namísto jakéhokoliv jídla, a i to prodává. Toto vypadá o něco líp," komentuje odbornice na zdravou výživu a dietoložka Margit Slimáková.

"Pamatuji si na ohlasy a lidé se shodli, že není možné jednoznačně říct ani pro, ani proti. Ale chuťově a společensky je to určitě mimo, strava není přece jen podávání potřebných živin," říká Slimáková. "Navíc tu je nebezpečí, že existuje něco, co jsme ještě neizolovali, ale ve stravě to je a potřebujeme to. Příkladem jsou fytochemikálie, kterých jsou tisíce, jsou v různých druzích zeleniny a ovoce, z nich známe pár, neznáme ani potřebná množství, jen víme, že lidé s vyššími hladinami jsou zdravější, problematika se stále intenzivně studuje," vysvětluje.

Pokusů o výrobu superpotraviny je na světě víc. Jen shodou okolností před několika dny proběhla v redakci Mail Online ochutnávka podobného nápoje od Roberta Rhineharta z Kalifornie (přečtěte si zde), který už je s produkcí svého nápoje dál. Nabízí ho ke koupi on-line, jedno jídlo stojí 3 libry (asi 100 korun).

Jakub Krejčík hodlá získat finance na průmyslovou výrobu své Many na českém serveru Startovač. Zatím vychází jedno jídlo na 63 korun. "Při výrobě většího množství bychom se rádi s cenou Many na celý den dostali na stovku," slibuje.

Tvůrce Many bere svůj nápad poctivě, a než ho vypustí do světa, zkouší ho na sobě. Během prvního měsíce zkoušel nahrazovat 50 % stravy, nyní během druhého měsíce nahradil 75 % a postupně se dostává ke sto procentům.

Během testování si nechává odebírat krev a kontroluje krevní obraz. Na své Facebookové stránce popisuje i své pocity během testování, zatím se zdá, že zdravotně je zcela v pořádku, jen se mu změnily chuťové preference. Nyní vyhlásil program testování pro dobrovolníky, kteří mají za úkol stravovat se Manou sedm dní.

Autor:




Nejčtenější

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska.
Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu,...  celý článek

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku...
Truhlář dva roky vyráběl Jawu 250. Ze dřeva má i lanka, výplety a řetěz

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku vyrobil v měřítku 1:1 celodřevěný model motocyklu Jawa 250, zvaného pérák. Motocykl...  celý článek

Gorila Zola
VIDEO: Takto gorily tančí breakdance. Z bazénu si udělají fontánu

V horkém létě mají radost z vody i gorily. Sameček Zola z americké zoo v Dallasu to předvedl takovým stylem, že by zahanbil i profesionálního tanečníka.  celý článek

Bez základního nářadí se doma neobejdete.
Jakou sadu s nářadím vybrat novomanželům či svobodné matce v paneláku

Není každý rodilým kutilem. Drtivá většina lidí jen občas potřebuje něco dotáhnout, přišroubovat, zacvaknout nebo přeštípnout. Pro takové uživatele nemá cenu...  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Další z rubriky

Oprava prasklého vlasce žaluzie 03
Video: Přetržený silon a řetízek. Opravu žaluzií zvládnete za pár minut

Přetržený vodicí silon je jednou z nejběžnějších oprav žaluzií, které je doma třeba absolvovat. Zvláště na oknech orientovaných na jih trpí UV zářením a...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s jahodami oživují vzpomínky na prázdniny u babičky

Tvarohové knedlíky v sobě spojují dvě naše úžasné suroviny – tvaroh a první jahody v sezoně. A také vzpomínky na prázdniny u babičky a mocné hyperglykemické...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.