Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nechcete na Vánoce kapra? Zkuste marinovaného lososa, jak ho neznáte

aktualizováno 
Lidí, kteří na Vánoce nahrazují českého kapra lososem, stále přibývá. Petr Vlásek z restaurace AvantGarde na Playtvak.cz ukáže, jak jej připravit netradičně marinovaného v citrusech s opečenými bramborami, špenátovými listy a omáčkou s cherry rajčátky, olivami a kapary.

Lososa dozdobte čerstvým koprem a klíčky sakury. | foto: Playtvak.cz

Začněte namarinováním steaku z lososa. Do misky vsypte cukr krystal a sůl, pak nakrájejte na čtvrtky grep a pomeranč a trochu čerstvého nasekaného koriandru. Pořádně prohněťte, až se uvolní tekutina, a do směsi na půl hodinky vnořte steak z lososa.

Fotogalerie

Než se ryba namarinuje, nechejte vařit brambory ve slupce. Dalším krokem je příprava omáčky. Do rendlíku dejte trochu oleje, přidejte najemno nakrájenou šalotku, česnek, olivy, citronovou kůru, cherry rajčata, citronovou šťávu a překrájené kapary. Rendlík zahřejte a obsah trochu přisolte.

Mezitím, než toto všechno stihnete, je losos namarinovaný a hodně zprudka ho opečte na pánvi. Neopékejte ho skrz, jen na barvu, a pak přemístěte do horké trouby asi na osm minut.

Než se dotáhne losos, rozkrojte si na polovinu uvařené brambory a rozkrojenou částí poklaďte na rozpálenou pánev. Až chytí barvu, otočte. Nakonec vyndejte na tácek s ubrouskem.

A je tu poslední fáze. Do rozpáleného tuku nasypte naplátkovaný česnek, nechejte zpěnit a přidejte čerstvé špenátové listy, které nezapomeňte také osolit. Restujete jen chvíli, jen aby se listy spařily. Pak vyklopte na ubrousek.

A můžete servírovat na talíř. Začněte špenátem, pak přidejte brambůrky a jako třešničku lososa. Pak ozdobte omáčkou, do které na poslední chvíli přidejte kvůli barvě pažitku. Nakonec lehce přidejte čerstvý kopr a klíčky sakury.

Na celý díl se můžete podívat zde.

Autor:




Nejčtenější

V červené knize Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou nártouni filipínští...
Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna

Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna filipínského, což se dosud nikde ve světě nepovedlo. Mládě se narodilo 1. května v chovné stanici na...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Lachtan stáhl holčičku pod vodu.
VIDEO: Lachtan strhl malou dívku do vody. Myslel, že je to pochoutka

Opět se potvrdilo, že s divokými zvířaty není radno si zahrávat. Poučení si ponese do života malá holčička, pro kterou se stalo zábavné krmení lachtana...  celý článek

Reece Wepener se svým úlovkem
Měli prázdnou ledničku, tak vypluli rybařit. Chytili 70kilového kanice

Tři kamarádi se vypravili rybařit poblíž Perthu na západě Austrálie. Místo toho, aby si jen normálně doplnili lednici běžnými rybami, chytili na háček...  celý článek

Další z rubriky

Takto by mělo vypadat správně rozpálené uhlí.
Devět pravidel při grilování. Stačí je dodržet a nemůžete se splést

Grilovací sezona už naplno propukla a možná i ti, kdo jsou v tomto oboru naprostí nováčci, se také odhodlají vyzkoušet své umění u grilu. Nabízíme krátké...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.