Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Nechcete na Vánoce kapra? Zkuste marinovaného lososa, jak ho neznáte

aktualizováno 
Lidí, kteří na Vánoce nahrazují českého kapra lososem, stále přibývá. Petr Vlásek z restaurace AvantGarde na Playtvak.cz ukáže, jak jej připravit netradičně marinovaného v citrusech s opečenými bramborami, špenátovými listy a omáčkou s cherry rajčátky, olivami a kapary.

Lososa dozdobte čerstvým koprem a klíčky sakury. | foto: Playtvak.cz

Začněte namarinováním steaku z lososa. Do misky vsypte cukr krystal a sůl, pak nakrájejte na čtvrtky grep a pomeranč a trochu čerstvého nasekaného koriandru. Pořádně prohněťte, až se uvolní tekutina, a do směsi na půl hodinky vnořte steak z lososa.

Fotogalerie

Než se ryba namarinuje, nechejte vařit brambory ve slupce. Dalším krokem je příprava omáčky. Do rendlíku dejte trochu oleje, přidejte najemno nakrájenou šalotku, česnek, olivy, citronovou kůru, cherry rajčata, citronovou šťávu a překrájené kapary. Rendlík zahřejte a obsah trochu přisolte.

Mezitím, než toto všechno stihnete, je losos namarinovaný a hodně zprudka ho opečte na pánvi. Neopékejte ho skrz, jen na barvu, a pak přemístěte do horké trouby asi na osm minut.

Než se dotáhne losos, rozkrojte si na polovinu uvařené brambory a rozkrojenou částí poklaďte na rozpálenou pánev. Až chytí barvu, otočte. Nakonec vyndejte na tácek s ubrouskem.

A je tu poslední fáze. Do rozpáleného tuku nasypte naplátkovaný česnek, nechejte zpěnit a přidejte čerstvé špenátové listy, které nezapomeňte také osolit. Restujete jen chvíli, jen aby se listy spařily. Pak vyklopte na ubrousek.

A můžete servírovat na talíř. Začněte špenátem, pak přidejte brambůrky a jako třešničku lososa. Pak ozdobte omáčkou, do které na poslední chvíli přidejte kvůli barvě pažitku. Nakonec lehce přidejte čerstvý kopr a klíčky sakury.

Na celý díl se můžete podívat zde.

Autor:




Hlavní zprávy

Menzies Aviation (Czech), s.r.o.
Pracovník skladu

Menzies Aviation (Czech), s.r.o.
Hl. m. Praha, Středočeský kraj

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.