Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nechcete na Vánoce kapra? Zkuste marinovaného lososa, jak ho neznáte

aktualizováno 
Lidí, kteří na Vánoce nahrazují českého kapra lososem, stále přibývá. Petr Vlásek z restaurace AvantGarde na Playtvak.cz ukáže, jak jej připravit netradičně marinovaného v citrusech s opečenými bramborami, špenátovými listy a omáčkou s cherry rajčátky, olivami a kapary.

Lososa dozdobte čerstvým koprem a klíčky sakury. | foto: Playtvak.cz

Začněte namarinováním steaku z lososa. Do misky vsypte cukr krystal a sůl, pak nakrájejte na čtvrtky grep a pomeranč a trochu čerstvého nasekaného koriandru. Pořádně prohněťte, až se uvolní tekutina, a do směsi na půl hodinky vnořte steak z lososa.

Fotogalerie

Než se ryba namarinuje, nechejte vařit brambory ve slupce. Dalším krokem je příprava omáčky. Do rendlíku dejte trochu oleje, přidejte najemno nakrájenou šalotku, česnek, olivy, citronovou kůru, cherry rajčata, citronovou šťávu a překrájené kapary. Rendlík zahřejte a obsah trochu přisolte.

Mezitím, než toto všechno stihnete, je losos namarinovaný a hodně zprudka ho opečte na pánvi. Neopékejte ho skrz, jen na barvu, a pak přemístěte do horké trouby asi na osm minut.

Než se dotáhne losos, rozkrojte si na polovinu uvařené brambory a rozkrojenou částí poklaďte na rozpálenou pánev. Až chytí barvu, otočte. Nakonec vyndejte na tácek s ubrouskem.

A je tu poslední fáze. Do rozpáleného tuku nasypte naplátkovaný česnek, nechejte zpěnit a přidejte čerstvé špenátové listy, které nezapomeňte také osolit. Restujete jen chvíli, jen aby se listy spařily. Pak vyklopte na ubrousek.

A můžete servírovat na talíř. Začněte špenátem, pak přidejte brambůrky a jako třešničku lososa. Pak ozdobte omáčkou, do které na poslední chvíli přidejte kvůli barvě pažitku. Nakonec lehce přidejte čerstvý kopr a klíčky sakury.

Na celý díl se můžete podívat zde.

Autor:




Nejčtenější

Jedna z nejobtížnějších disciplín: skoky po koulích
VIDEO: Tohle děti dospělým závidí. Rekordní nafukovací překážková dráha

Je to jako stokrát nafouknutý skákací hrad okořeněný překážkami ve stylu soutěžního pořadu Drtivá porážka. Přes tři sta metrů dlouhá nafukovací překážková...  celý článek

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin,...
FOTOGALERIE: Takto jaro vystrkuje růžky květů očima našich čtenářů

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin, které bývají předzvěstí jara. Přinášíme vám výběr z vašich příspěvků.  celý článek

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Černá labradorka Fany je právě ve výcviku pro Anetku s DMO. Bude jí pomáhat...
Nelínající psí asistent finišuje s tréninky s vozíčkářkou Ivetou

Podají člověku, cokoliv mu upadne, přinesou léky ze skříňky, pomohou sundat bundu, rukavice či ponožky, bez odmlouvání ho doprovodí třeba k lékaři. Přitom...  celý článek

Palačinky z ovesných vloček
Palačinky z ovesných vloček

Sladká a zdravá rychlovka. :)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.