Nechcete na Vánoce kapra? Zkuste marinovaného lososa, jak ho neznáte

  • 17
Lidí, kteří na Vánoce nahrazují českého kapra lososem, stále přibývá. Petr Vlásek z restaurace AvantGarde na Playtvak.cz ukáže, jak jej připravit netradičně marinovaného v citrusech s opečenými bramborami, špenátovými listy a omáčkou s cherry rajčátky, olivami a kapary.

Začněte namarinováním steaku z lososa. Do misky vsypte cukr krystal a sůl, pak nakrájejte na čtvrtky grep a pomeranč a trochu čerstvého nasekaného koriandru. Pořádně prohněťte, až se uvolní tekutina, a do směsi na půl hodinky vnořte steak z lososa.

Než se ryba namarinuje, nechejte vařit brambory ve slupce. Dalším krokem je příprava omáčky. Do rendlíku dejte trochu oleje, přidejte najemno nakrájenou šalotku, česnek, olivy, citronovou kůru, cherry rajčata, citronovou šťávu a překrájené kapary. Rendlík zahřejte a obsah trochu přisolte.

Mezitím, než toto všechno stihnete, je losos namarinovaný a hodně zprudka ho opečte na pánvi. Neopékejte ho skrz, jen na barvu, a pak přemístěte do horké trouby asi na osm minut.

Než se dotáhne losos, rozkrojte si na polovinu uvařené brambory a rozkrojenou částí poklaďte na rozpálenou pánev. Až chytí barvu, otočte. Nakonec vyndejte na tácek s ubrouskem.

A je tu poslední fáze. Do rozpáleného tuku nasypte naplátkovaný česnek, nechejte zpěnit a přidejte čerstvé špenátové listy, které nezapomeňte také osolit. Restujete jen chvíli, jen aby se listy spařily. Pak vyklopte na ubrousek.

A můžete servírovat na talíř. Začněte špenátem, pak přidejte brambůrky a jako třešničku lososa. Pak ozdobte omáčkou, do které na poslední chvíli přidejte kvůli barvě pažitku. Nakonec lehce přidejte čerstvý kopr a klíčky sakury.

Na celý díl se můžete podívat zde.