Marshmallows vám nadýchají kávu, dají se opékat, vyrobíte z nich marcipán - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Marshmallows vám nadýchají kávu, dají se opékat, vyrobíte z nich marcipán

  0:10
S měkoučkými pěnovými bonbóny marshmallows se dají páchat neuvěřitelná kulinářská kouzla a experimenty. V anglicky mluvících zemích už na to přišli dávno, teď je řada na nás. Vyzkoušejte třeba nadýchanou kávu či grilování.
Opékání měkoučkých bonbónů z našlehaného cukru si můžete vyzkoušet i u krbu.

Opékání měkoučkých bonbónů z našlehaného cukru si můžete vyzkoušet i u krbu. | foto: Profimedia.cz

Měkoučké bonbóny z našlehaného cukru se samozřejmě dají žvýkat jen tak a děti je většinou milují. Můžete je ale třeba použít do kávy místo cukru. Nejenže ji lehce osladí, ale vytvoří i lahodnou pěnu.

Experimentujte, děti se rády přidají

Vyzkoušejte s dětmi úplný základ - napíchněte bonbóny na špejle a krátce je opečte, cukr na povrchu bonbónu lahodně zkaramelizuje. Děti nadchnete, když jim pak rozehřáté bonbóny vložíte třeba mezi dvě sušenky nebo piškoty

Ideálně romantická je samozřejmě varianta ohýnku na zahradě a opékání na klacku, ale v tom případě počítejte se ztrátami, bonbóny lehce sklouznou do ohně. Stejně dobře je rozehřejete i v mikrovlnce.

Bílými nadýchanými bonbóny si klidně naplňte cukřenku...

S horkou čokoládou u dětí také neprohloupíte. Stačí ohřát půllitr dobrého plnotučného mléka a nechat v něm rozpustit minimálně půl tabulky čokolády na vaření. Čokoládu nalijte do vysoké sklenice, vhoďte pár bílých pěnových bonbónů, přidejte lžičku a brčko a máte o děti na chvíli postaráno.

Výbornou pěnu nebo omáčku k čerstvému ovoci či ke zmrzlině zase získáte, když bonbóny v misce krátce rozehřejete v mikrovlnce a pak do nich všleháte lžíci smetany. Podle množství přidané smetany získáte konzistenci nadýchané šlehačky nebo řidší omáčky. Nemáte-li mikrovlnku, podobně vám poslouží horká vodní lázeň.

Marshmellows můžete také napíchnout na špejli, namočit do rozehřáté čokolády a nechat ztuhnout. Jahodové špízy s marshmallows stačí lehce opéct.

Naprosto dokonalé jsou jahodové špízy prokládané marshmallows. Při grilování ale musíte vystihnout ten správný okamžik, kdy jsou akorát. I když chutě jsou individuální. Nejlepší bude chvíli experimentovat, abyste zjistili, jak vám budou chutnat nejvíc. Po minutě v mikrovlnce? Na grilu? Nebo na zahradě nad otevřeným ohněm?

V zahraničí nebo na návštěvě u cizinců můžete narazit i na takové chuťovky jako jsou sladké brambory s restovanými marshmallows. A pokud vám někdy přijde do cesty nenechte si v žádném případě ujít takové pokušení k hříchu jako jsou marshmallows obalované v sekaných pistáciích.

"Marcipánová" hmota z marshmallows

Šikovné české kuchařinky, které se pyšní výbornými domácími dorty a cukrovím, našly pro nadýchané bonbóny další uplatnění. Lze z nich vytvořit univerzálně použitelnou modelovací a potahovací hmotu na dorty. Můžete ji použít na korpusy přetřené lehce máslovým krémem, po náplních tvarohových a šlehačkových se bohužel roztéká. Více informací najdete v posledním čísle časopisu Dortománie.

Pracovní postup přípravy:

Pěnové bonbóny nasypte do vhodné misky a lehce je pokropte vodou (1 lžička) nebo citrónovou šťávou.

Pěnové bonbóny nasypte do vhodné misky a lehce je pokropte vodou (1 lžička) nebo citrónovou šťávou.

Misku krátce zahřejte v mikrovlnce, dokud obsah nenakypí. Vzniklou pěnu podle potřeby přibarvěte.

Misku krátce zahřejte v mikrovlnce, dokud obsah nenakypí. Vzniklou pěnu podle potřeby přibarvěte.

Pěnové bonbóny pokropte trochou vody, rozehřejte v mikrovlnce a do vzniklé pěny zapracujte sušené polotučné mléko (100 g na 100 g bonbónů) a přesátý moučkový cukr (cca 150 g, podle potřeby).

K silně lepkavé hmotě přidávejte po lžících střídavě sušené polotučné mléko a přesátý moučkový cukr.

K silně lepkavé hmotě přidávejte po lžících střídavě sušené polotučné mléko a přesátý moučkový cukr.

Hmotu zprvu míchejte lžící, je velice horká. Další cukr a mléko pak do hmoty zapracujte rukou, dokud se nepřestane lepit.

Hmotu zprvu míchejte lžící, je velice horká. Další cukr a mléko do hmoty zapracujte rukou, dokud se nepřestane lepit.

Výsledkem je tvárná hmota, která se dá rozválet do podoby plátu a tím lze potáhnout celý dort, tvarovat z ní jdou i růžičky.

Výsledná hmota by měla mít konzistenci těsta na vanilkové rohlíčky. Lze ji snadno rozvalovat, umožňuje i modelování.

Výsledná hmota by měla mít konzistenci těsta na vanilkové rohlíčky. Lze ji snadno rozvalovat, umožňuje i modelování.

Hmota z bílých bonbónů jde dobře obarvit gelovou potravinářskou barvou, tvoříte-li z barevných bonbónů, barvu možná nebudete potřebovat. Například z dvoubarevných růžovo-žlutých vám vznikne nádherná lososově růžová barva, z růžovo-bílých starorůžová.

Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Zateplení na domě strakapoudi milují kvůli zvuku. Jak je od ničení odradit?

Někteří ptáci, zejména strakapoudi, se často objevují na zateplených fasádách budov. Izolační systémy založené na pěnovém polystyrénu je přitahují. Když do těchto povrchů klovou, vydává fasáda krásné...

1. dubna 2025  10:40

Jarní řez je důležitý. Jak říznout do stromu a neuškodit, aby se zahojil

Někdy je nezbytné při stříhání stromu odstranit i silné větve. Jak ošetřit řez stromu, aby se rány rychle zahojily a byly chráněny před chorobami a škůdci?

1. dubna 2025

Pošlete fotku svého zvířecího mazlíčka a hrajte o skvělé ceny v dubnovém kole

Krásné jarní fotografie už se objevily v kole březnovém, teď je ovšem ideální příležitost je přebít. Ceny od značky PRO PLAN, s níž jsme pro vás dubnovou soutěž připravili, za to stojí. Bezpochyby...

1. dubna 2025

Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.

1. dubna 2025

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

31. března 2025

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

3. března 2025,  aktualizováno  31.3 14:26

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

31. března 2025

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025