Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Marshmallows vám nadýchají kávu, dají se opékat, vyrobíte z nich marcipán

  0:10aktualizováno  0:10
S měkoučkými pěnovými bonbóny marshmallows se dají páchat neuvěřitelná kulinářská kouzla a experimenty. V anglicky mluvících zemích už na to přišli dávno, teď je řada na nás. Vyzkoušejte třeba nadýchanou kávu či grilování.

Opékání měkoučkých bonbónů z našlehaného cukru si můžete vyzkoušet i u krbu. | foto: Profimedia.cz

Měkoučké bonbóny z našlehaného cukru se samozřejmě dají žvýkat jen tak a děti je většinou milují. Můžete je ale třeba použít do kávy místo cukru. Nejenže ji lehce osladí, ale vytvoří i lahodnou pěnu.

Experimentujte, děti se rády přidají

Vyzkoušejte s dětmi úplný základ - napíchněte bonbóny na špejle a krátce je opečte, cukr na povrchu bonbónu lahodně zkaramelizuje. Děti nadchnete, když jim pak rozehřáté bonbóny vložíte třeba mezi dvě sušenky nebo piškoty

Ideálně romantická je samozřejmě varianta ohýnku na zahradě a opékání na klacku, ale v tom případě počítejte se ztrátami, bonbóny lehce sklouznou do ohně. Stejně dobře je rozehřejete i v mikrovlnce.

Bílými nadýchanými bonbóny si klidně naplňte cukřenku...

S horkou čokoládou u dětí také neprohloupíte. Stačí ohřát půllitr dobrého plnotučného mléka a nechat v něm rozpustit minimálně půl tabulky čokolády na vaření. Čokoládu nalijte do vysoké sklenice, vhoďte pár bílých pěnových bonbónů, přidejte lžičku a brčko a máte o děti na chvíli postaráno.

Výbornou pěnu nebo omáčku k čerstvému ovoci či ke zmrzlině zase získáte, když bonbóny v misce krátce rozehřejete v mikrovlnce a pak do nich všleháte lžíci smetany. Podle množství přidané smetany získáte konzistenci nadýchané šlehačky nebo řidší omáčky. Nemáte-li mikrovlnku, podobně vám poslouží horká vodní lázeň.

Marshmellows můžete také napíchnout na špejli, namočit do rozehřáté čokolády a nechat ztuhnout. Jahodové špízy s marshmallows stačí lehce opéct.

Naprosto dokonalé jsou jahodové špízy prokládané marshmallows. Při grilování ale musíte vystihnout ten správný okamžik, kdy jsou akorát. I když chutě jsou individuální. Nejlepší bude chvíli experimentovat, abyste zjistili, jak vám budou chutnat nejvíc. Po minutě v mikrovlnce? Na grilu? Nebo na zahradě nad otevřeným ohněm?

V zahraničí nebo na návštěvě u cizinců můžete narazit i na takové chuťovky jako jsou sladké brambory s restovanými marshmallows. A pokud vám někdy přijde do cesty nenechte si v žádném případě ujít takové pokušení k hříchu jako jsou marshmallows obalované v sekaných pistáciích.

"Marcipánová" hmota z marshmallows

Šikovné české kuchařinky, které se pyšní výbornými domácími dorty a cukrovím, našly pro nadýchané bonbóny další uplatnění. Lze z nich vytvořit univerzálně použitelnou modelovací a potahovací hmotu na dorty. Můžete ji použít na korpusy přetřené lehce máslovým krémem, po náplních tvarohových a šlehačkových se bohužel roztéká. Více informací najdete v posledním čísle časopisu Dortománie.

Pracovní postup přípravy:

Pěnové bonbóny nasypte do vhodné misky a lehce je pokropte vodou (1 lžička) nebo citrónovou šťávou.

Pěnové bonbóny nasypte do vhodné misky a lehce je pokropte vodou (1 lžička) nebo citrónovou šťávou.

Misku krátce zahřejte v mikrovlnce, dokud obsah nenakypí. Vzniklou pěnu podle potřeby přibarvěte.

Misku krátce zahřejte v mikrovlnce, dokud obsah nenakypí. Vzniklou pěnu podle potřeby přibarvěte.

Pěnové bonbóny pokropte trochou vody, rozehřejte v mikrovlnce a do vzniklé pěny zapracujte sušené polotučné mléko (100 g na 100 g bonbónů) a přesátý moučkový cukr (cca 150 g, podle potřeby).

K silně lepkavé hmotě přidávejte po lžících střídavě sušené polotučné mléko a přesátý moučkový cukr.

K silně lepkavé hmotě přidávejte po lžících střídavě sušené polotučné mléko a přesátý moučkový cukr.

Hmotu zprvu míchejte lžící, je velice horká. Další cukr a mléko pak do hmoty zapracujte rukou, dokud se nepřestane lepit.

Hmotu zprvu míchejte lžící, je velice horká. Další cukr a mléko do hmoty zapracujte rukou, dokud se nepřestane lepit.

Výsledkem je tvárná hmota, která se dá rozválet do podoby plátu a tím lze potáhnout celý dort, tvarovat z ní jdou i růžičky.

Výsledná hmota by měla mít konzistenci těsta na vanilkové rohlíčky. Lze ji snadno rozvalovat, umožňuje i modelování.

Výsledná hmota by měla mít konzistenci těsta na vanilkové rohlíčky. Lze ji snadno rozvalovat, umožňuje i modelování.

Hmota z bílých bonbónů jde dobře obarvit gelovou potravinářskou barvou, tvoříte-li z barevných bonbónů, barvu možná nebudete potřebovat. Například z dvoubarevných růžovo-žlutých vám vznikne nádherná lososově růžová barva, z růžovo-bílých starorůžová.





Nejčtenější

Jedna z nejobtížnějších disciplín: skoky po koulích
VIDEO: Tohle děti dospělým závidí. Rekordní nafukovací překážková dráha

Je to jako stokrát nafouknutý skákací hrad okořeněný překážkami ve stylu soutěžního pořadu Drtivá porážka. Přes tři sta metrů dlouhá nafukovací překážková...  celý článek

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Další z rubriky

Zleva současní držitelé michelinské hvězdy: Radek Kašpárek, Roman Paulus a...
Jídlo v michelinských restauracích: od párku s hořčicí po menu za tři tisíce

Zajít si jednou za čas do restaurace oceněné michelinskou hvězdou nebo Bibem vůbec není špatné. Minimálně proto, aby se člověk nemusel spoléhat na názory...  celý článek

Hamburger nebo karbanátek?
Vedle hamburgeru je karbanátek kus utrápeného mletého masa, říká šéfkuchař

„Karbanátek je taková česká prasečinka, ale i ta se dá udělat poctivě a chutně,“ říká pro týdeník 5plus2 šéfkuchař Honza Štěrba. V pomyslném souboji s...  celý článek

Využití šablony je na každém. V tomto případě byla originálně využita jen její...
S šablonou vytvoříte vzor na stěně či dlažbě, dekorovat lze i nábytek

Přenést vybraný vzor na stěnu pomocí šablony není nic složitého, stačí si to párkrát vyzkoušet. Navíc nemusíte zůstat jen u stěny, stejný či podobný motiv lze...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.