Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Marshmallows vám nadýchají kávu, dají se opékat, vyrobíte z nich marcipán

  0:10aktualizováno  0:10
S měkoučkými pěnovými bonbóny marshmallows se dají páchat neuvěřitelná kulinářská kouzla a experimenty. V anglicky mluvících zemích už na to přišli dávno, teď je řada na nás. Vyzkoušejte třeba nadýchanou kávu či grilování.

Opékání měkoučkých bonbónů z našlehaného cukru si můžete vyzkoušet i u krbu. | foto: Profimedia.cz

Měkoučké bonbóny z našlehaného cukru se samozřejmě dají žvýkat jen tak a děti je většinou milují. Můžete je ale třeba použít do kávy místo cukru. Nejenže ji lehce osladí, ale vytvoří i lahodnou pěnu.

Experimentujte, děti se rády přidají

Vyzkoušejte s dětmi úplný základ - napíchněte bonbóny na špejle a krátce je opečte, cukr na povrchu bonbónu lahodně zkaramelizuje. Děti nadchnete, když jim pak rozehřáté bonbóny vložíte třeba mezi dvě sušenky nebo piškoty

Ideálně romantická je samozřejmě varianta ohýnku na zahradě a opékání na klacku, ale v tom případě počítejte se ztrátami, bonbóny lehce sklouznou do ohně. Stejně dobře je rozehřejete i v mikrovlnce.

Bílými nadýchanými bonbóny si klidně naplňte cukřenku...

S horkou čokoládou u dětí také neprohloupíte. Stačí ohřát půllitr dobrého plnotučného mléka a nechat v něm rozpustit minimálně půl tabulky čokolády na vaření. Čokoládu nalijte do vysoké sklenice, vhoďte pár bílých pěnových bonbónů, přidejte lžičku a brčko a máte o děti na chvíli postaráno.

Výbornou pěnu nebo omáčku k čerstvému ovoci či ke zmrzlině zase získáte, když bonbóny v misce krátce rozehřejete v mikrovlnce a pak do nich všleháte lžíci smetany. Podle množství přidané smetany získáte konzistenci nadýchané šlehačky nebo řidší omáčky. Nemáte-li mikrovlnku, podobně vám poslouží horká vodní lázeň.

Marshmellows můžete také napíchnout na špejli, namočit do rozehřáté čokolády a nechat ztuhnout. Jahodové špízy s marshmallows stačí lehce opéct.

Naprosto dokonalé jsou jahodové špízy prokládané marshmallows. Při grilování ale musíte vystihnout ten správný okamžik, kdy jsou akorát. I když chutě jsou individuální. Nejlepší bude chvíli experimentovat, abyste zjistili, jak vám budou chutnat nejvíc. Po minutě v mikrovlnce? Na grilu? Nebo na zahradě nad otevřeným ohněm?

V zahraničí nebo na návštěvě u cizinců můžete narazit i na takové chuťovky jako jsou sladké brambory s restovanými marshmallows. A pokud vám někdy přijde do cesty nenechte si v žádném případě ujít takové pokušení k hříchu jako jsou marshmallows obalované v sekaných pistáciích.

"Marcipánová" hmota z marshmallows

Šikovné české kuchařinky, které se pyšní výbornými domácími dorty a cukrovím, našly pro nadýchané bonbóny další uplatnění. Lze z nich vytvořit univerzálně použitelnou modelovací a potahovací hmotu na dorty. Můžete ji použít na korpusy přetřené lehce máslovým krémem, po náplních tvarohových a šlehačkových se bohužel roztéká. Více informací najdete v posledním čísle časopisu Dortománie.

Pracovní postup přípravy:

Pěnové bonbóny nasypte do vhodné misky a lehce je pokropte vodou (1 lžička) nebo citrónovou šťávou.

Pěnové bonbóny nasypte do vhodné misky a lehce je pokropte vodou (1 lžička) nebo citrónovou šťávou.

Misku krátce zahřejte v mikrovlnce, dokud obsah nenakypí. Vzniklou pěnu podle potřeby přibarvěte.

Misku krátce zahřejte v mikrovlnce, dokud obsah nenakypí. Vzniklou pěnu podle potřeby přibarvěte.

Pěnové bonbóny pokropte trochou vody, rozehřejte v mikrovlnce a do vzniklé pěny zapracujte sušené polotučné mléko (100 g na 100 g bonbónů) a přesátý moučkový cukr (cca 150 g, podle potřeby).

K silně lepkavé hmotě přidávejte po lžících střídavě sušené polotučné mléko a přesátý moučkový cukr.

K silně lepkavé hmotě přidávejte po lžících střídavě sušené polotučné mléko a přesátý moučkový cukr.

Hmotu zprvu míchejte lžící, je velice horká. Další cukr a mléko pak do hmoty zapracujte rukou, dokud se nepřestane lepit.

Hmotu zprvu míchejte lžící, je velice horká. Další cukr a mléko do hmoty zapracujte rukou, dokud se nepřestane lepit.

Výsledkem je tvárná hmota, která se dá rozválet do podoby plátu a tím lze potáhnout celý dort, tvarovat z ní jdou i růžičky.

Výsledná hmota by měla mít konzistenci těsta na vanilkové rohlíčky. Lze ji snadno rozvalovat, umožňuje i modelování.

Výsledná hmota by měla mít konzistenci těsta na vanilkové rohlíčky. Lze ji snadno rozvalovat, umožňuje i modelování.

Hmota z bílých bonbónů jde dobře obarvit gelovou potravinářskou barvou, tvoříte-li z barevných bonbónů, barvu možná nebudete potřebovat. Například z dvoubarevných růžovo-žlutých vám vznikne nádherná lososově růžová barva, z růžovo-bílých starorůžová.





Nejčtenější

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...
Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská sezona je v rozpuku, takže tradiční...  celý článek

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Místo trávníku směs plevelů
PORADNA: Sousedi nesekají zahradu, máme trávu plnou pampelišek

Sousedi mají vedle nás pozemek, na kterém chtějí v budoucnu stavět. Ale nechávají ho ladem a k nám se dostávají bodláky i pampelišky. Co s tím? ptá se zoufalá...  celý článek

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Další z rubriky

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Staré střechy lze nátěrem renovovat. Stav před renovací
Natřením střechy můžete prodloužit její životnost i o dvacet let

Ač se to zdá nemožné, i staré eternitové šablony lze nátěrem zachránit a prodloužit jejich životnost. Je to přitom daleko levnější než rekonstruovat celou...  celý článek

V sobotu se konal za obrovského zájmu festival Náplavka Street Food na...
Inspirace z ulice: 10 jídel, která na dovolené rozhodně ochutnejte

Takzvaný streetfood se pomalu usazuje už i u nás, ale pouliční gastronomie je tady teprve v začátcích. Podívejte se s námi na deset v zahraničí typických...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.