Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Marshmallows vám nadýchají kávu, dají se opékat, vyrobíte z nich marcipán

  0:10aktualizováno  0:10
S měkoučkými pěnovými bonbóny marshmallows se dají páchat neuvěřitelná kulinářská kouzla a experimenty. V anglicky mluvících zemích už na to přišli dávno, teď je řada na nás. Vyzkoušejte třeba nadýchanou kávu či grilování.

Opékání měkoučkých bonbónů z našlehaného cukru si můžete vyzkoušet i u krbu. | foto: Profimedia.cz

Měkoučké bonbóny z našlehaného cukru se samozřejmě dají žvýkat jen tak a děti je většinou milují. Můžete je ale třeba použít do kávy místo cukru. Nejenže ji lehce osladí, ale vytvoří i lahodnou pěnu.

Experimentujte, děti se rády přidají

Vyzkoušejte s dětmi úplný základ - napíchněte bonbóny na špejle a krátce je opečte, cukr na povrchu bonbónu lahodně zkaramelizuje. Děti nadchnete, když jim pak rozehřáté bonbóny vložíte třeba mezi dvě sušenky nebo piškoty

Ideálně romantická je samozřejmě varianta ohýnku na zahradě a opékání na klacku, ale v tom případě počítejte se ztrátami, bonbóny lehce sklouznou do ohně. Stejně dobře je rozehřejete i v mikrovlnce.

Bílými nadýchanými bonbóny si klidně naplňte cukřenku...

S horkou čokoládou u dětí také neprohloupíte. Stačí ohřát půllitr dobrého plnotučného mléka a nechat v něm rozpustit minimálně půl tabulky čokolády na vaření. Čokoládu nalijte do vysoké sklenice, vhoďte pár bílých pěnových bonbónů, přidejte lžičku a brčko a máte o děti na chvíli postaráno.

Výbornou pěnu nebo omáčku k čerstvému ovoci či ke zmrzlině zase získáte, když bonbóny v misce krátce rozehřejete v mikrovlnce a pak do nich všleháte lžíci smetany. Podle množství přidané smetany získáte konzistenci nadýchané šlehačky nebo řidší omáčky. Nemáte-li mikrovlnku, podobně vám poslouží horká vodní lázeň.

Marshmellows můžete také napíchnout na špejli, namočit do rozehřáté čokolády a nechat ztuhnout. Jahodové špízy s marshmallows stačí lehce opéct.

Naprosto dokonalé jsou jahodové špízy prokládané marshmallows. Při grilování ale musíte vystihnout ten správný okamžik, kdy jsou akorát. I když chutě jsou individuální. Nejlepší bude chvíli experimentovat, abyste zjistili, jak vám budou chutnat nejvíc. Po minutě v mikrovlnce? Na grilu? Nebo na zahradě nad otevřeným ohněm?

V zahraničí nebo na návštěvě u cizinců můžete narazit i na takové chuťovky jako jsou sladké brambory s restovanými marshmallows. A pokud vám někdy přijde do cesty nenechte si v žádném případě ujít takové pokušení k hříchu jako jsou marshmallows obalované v sekaných pistáciích.

"Marcipánová" hmota z marshmallows

Šikovné české kuchařinky, které se pyšní výbornými domácími dorty a cukrovím, našly pro nadýchané bonbóny další uplatnění. Lze z nich vytvořit univerzálně použitelnou modelovací a potahovací hmotu na dorty. Můžete ji použít na korpusy přetřené lehce máslovým krémem, po náplních tvarohových a šlehačkových se bohužel roztéká. Více informací najdete v posledním čísle časopisu Dortománie.

Pracovní postup přípravy:

Pěnové bonbóny nasypte do vhodné misky a lehce je pokropte vodou (1 lžička) nebo citrónovou šťávou.

Pěnové bonbóny nasypte do vhodné misky a lehce je pokropte vodou (1 lžička) nebo citrónovou šťávou.

Misku krátce zahřejte v mikrovlnce, dokud obsah nenakypí. Vzniklou pěnu podle potřeby přibarvěte.

Misku krátce zahřejte v mikrovlnce, dokud obsah nenakypí. Vzniklou pěnu podle potřeby přibarvěte.

Pěnové bonbóny pokropte trochou vody, rozehřejte v mikrovlnce a do vzniklé pěny zapracujte sušené polotučné mléko (100 g na 100 g bonbónů) a přesátý moučkový cukr (cca 150 g, podle potřeby).

K silně lepkavé hmotě přidávejte po lžících střídavě sušené polotučné mléko a přesátý moučkový cukr.

K silně lepkavé hmotě přidávejte po lžících střídavě sušené polotučné mléko a přesátý moučkový cukr.

Hmotu zprvu míchejte lžící, je velice horká. Další cukr a mléko pak do hmoty zapracujte rukou, dokud se nepřestane lepit.

Hmotu zprvu míchejte lžící, je velice horká. Další cukr a mléko do hmoty zapracujte rukou, dokud se nepřestane lepit.

Výsledkem je tvárná hmota, která se dá rozválet do podoby plátu a tím lze potáhnout celý dort, tvarovat z ní jdou i růžičky.

Výsledná hmota by měla mít konzistenci těsta na vanilkové rohlíčky. Lze ji snadno rozvalovat, umožňuje i modelování.

Výsledná hmota by měla mít konzistenci těsta na vanilkové rohlíčky. Lze ji snadno rozvalovat, umožňuje i modelování.

Hmota z bílých bonbónů jde dobře obarvit gelovou potravinářskou barvou, tvoříte-li z barevných bonbónů, barvu možná nebudete potřebovat. Například z dvoubarevných růžovo-žlutých vám vznikne nádherná lososově růžová barva, z růžovo-bílých starorůžová.





Nejčtenější

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Další z rubriky

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Grilování jako jedna z nejoblíbenějších letních činností
Pošlete fotku grilované pochoutky a vyhrajte jeden z pěti grilů

Grilovací sezona se díky pěknému počasí rozjíždí naplno. To vám dá spoustu prostoru vyfotografovat vaši nejoblíbenější pochoutku a vyhrát nový gril. Pošlete...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.