Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Sledujte motýla, jak se zbavuje kukly a poprvé vypíná křídla

aktualizováno 
Než se objeví tykadla a první pár nohou, vypadá to, že na svět se dere roztomilý plyšový králíček. Zdání klame, tak neuvěřitelně krásný je náš a potažmo i evropský největší motýl martináč hrušňový.

Reálné líhnutí velkého motýla tak rychlé jako na našem záznamu samozřejmě není. Jde o sestřih a některé fáze jsou až 400× zrychleny.

Je docela pravděpodobné, že jste tohoto krasavce v přírodě ještě nepotkali, protože se severní hranice jeho výskytu táhne jižní Moravou. V Čechách ho můžete potkat maximálně tak v teplém Polabí. 

Při sání nektaru z květů ho nepřistihnete ani náhodou

Větší šanci na setkání s martináčem hrušňovým (Saturnia pyri D.Sch.) máte na dovolené ve Středozemí, směrem na východ pak až na Kavkaze a v Přední Asii. A navíc v noci. Martináč je totiž noční motýl.  

Housenka martináče hrušňového

Housenka martináče hrušňového je hráškově zelená, s azurově modrými puntíky. Tu nepřehlédnete.

A ačkoliv jsou původním stanovištěm tohoto až 12 cm velkého krasavce (alespoň co se rozpětí křídel týká) stepi, u nás jsou to zahrady a ovocné sady.

Dokládá to i diskuse na zájmově zaměřeném webu, kde lze najít autentický popis setkání s housenkami martináče v meruňkovém sadu. "Housenka je obří, má 10 cm. A když ji chytíte do ruky, nadává, vydává vrzavé zvuky," popisuje diskutérka z jižní Moravy pod nickem Šarik, která prý mimozemsky nádherné housenky, pohybující se pomalu a rozvážně jako kloubový autobus, vždy v červnu v meruňkovém sadu doslova vyhlíží.

Dospělí motýli pak většinou přes den odpočívají na kmeni stromu, na stěně domu nebo třeba na plotě. Často jsou to místa poblíž pouličních lamp nebo venkovního domovního osvětlení, kolem kterých pak tato "můra" v noci krouží.

Při sání nektaru z květů ale martináče nepřistihnete ani náhodou, během svého života totiž tento zavalitý motýl nepřijímá potravu. Délka jeho života závisí čistě jen na množství tukových zásob, které jsou jediným zdrojem jeho životní energie.  

Autor:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.