Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Maso perfektně vyudíte i na balkoně, stačí dva květináče a starý vařič

  0:04aktualizováno  0:04
Vyrobte si balkonovou elektrickou udírnu z terakotového květináče a rozmontovaného elektrického vařiče podle pana Cuketky. Z vepřového ramínka nebo krkovice v tomto typu udírny připravíte pravý "pulled pork".

Balkonová udírna v akci | foto: Martin Kuciel, www.cuketka.cz

Pro pravé původní barbecue (BBQ) je typické vepřové maso upravené pomalým a dlouhým působením tepla tak, že se rozpadá na vlákna. Poté se dochucuje zpravidla na octu založenou omáčkou a konzumuje se v sendviči.

Abyste mohli maso zpracovávat podobným způsobem, potřebujete tu správnou udírnu. Pro domácí (balkonové) provedení pan Cuketka vyrobil a vyzkoušel udírnu ze dvou květináčů a starého elektrického vařiče. Inspirací mu byly poznatky Altona Browna, známého amerického kuchaře, herce a kulinářského experimentátora.

Starý vařič a dva květináče

Celou konstrukci, jejíž výroba nezabere kromě nakupování materiálu skoro žádný čas, si můžete prohlédnout například na YouTube v pořadu Altona Browna.

Pokud jste technický typ, výrobu snadno zvládnete. Pokud máte o BBQ zájem, ale elektřiny se bojíte jako čert kříže, můžete si pořídit některou menší elektrickou udírnu nabízenou na trhu.

Model podle Browna je založen na dvou velkých květináčích z pálené hlíny (průměr 34 cm a víc), které dobře pasují na sebe. Na dno spodního přijde elektrická plotýnka a na ni miska se dřevem pro tvorbu kouře. K hornímu okraji se zase zapasuje grilovací mřížka (v české verzi se osvědčila hliníková grilovací fólie). Druhý květináč se pak jen otočí dnem vzhůru a do odtokové díry se vsune teploměr.

Zní to jednoduše a jednoduché to skutečně je. Vynecháme-li shánění dílů, nezabere vám to ani půlhodinku a šikovný "smoker" neboli "uďák" se vám odmění ideální teplotou okolo 100 °C i dostatkem dýmu.

Maso před a po nakořeněníMaso připravené k uzení

Jediným problémem ve spojitosti s montáží je nutnost umístit funkční plotýnky z vařiče na dno dovnitř květináče. Podle úvodního obrázku vidíte, že je třeba plotýnku z vařiče vymontovat, dráty rozpojit, prostrčit všechno odtokovou dírkou a zase smontovat. Panu Cuketkovi se otvorem povedlo protáhnout i plíšek vedoucí k termostatu, takže měl teplotu uvnitř naprosto pod kontrolou.

Vše prováděl s velmi omezenou zkušeností s montováním podobných pochybných zařízení, ale s mohutnou vírou v úspěch a vlastní přežití. Kutilská výzva to je a běžně zručný člověk by to měl bez problémů zvládnout, jen je třeba dávat si pozor - přeci jen jde o 220 V! "Jenže co by člověk neudělal kvůli dobrému jídlu," konstatuje pan Cuketka.

Berte tedy tento tento návod jako doporučení jen pro ty, kdo si s elektřinou tykají a vědí, co dělají - návod rozhodně neodpovídá zásadám nakládání s elektrickými spotřebiči.

Některé konstrukce tzv. "uďáků" mají ještě mezi mřížkou na maso a topným elementem misku na odkapávající šťávu a tuk z masa. Cuketkova verze ji vynechává a podle jeho ujištění nezaznamenal žádný problém.

"Pork butt" čili ramínko

Suroviny

Potřebné koření

* vepřové ramínko vcelku (lze i krkovičku, ideálně 2,5–3 kg)

* 240 g soli

* 225 g melasy

* 1,9 l vody

* směs koření (lžička římského kmínu, lžička semen fenyklu, lžička semen koriandru, lžíce čili, lžíce sladké papriky, lžíce granulované cibule)

Kdo se úspěšně vyrovná s konstrukcí "uďáku", může se pustit do přípravy "pulled pork". Nejvhodnější je vepřové ramínko, které dlouhou a relativně jemnou tepelnou úpravou (102 °C) dostává fantastickou konzistenci.

Maso se přes noc naloží do slaného láku s melasou, potom se opatří vrstvou z koření a "udí" se při teplotě 102 °C po dobu několika hodin. Američané nedají dopustit na dřevo ořešáku. "Já jsem použil švestku a ořešák v poměru asi 1:2," prozrazuje svůj recept Cuketka.

Postup přípravy

Ve větším hrnci rozpusťte ve vodě sůl a melasu. Do směsi ponořte maso (případně ho můžete zatížit) a hrnec uložte na 8-12 hodin do ledničky. Ideální je udit jeden větší kus, maso bude šťavnatější.

Během druhého dne si připravte směs koření. Fenykl, koriandr a římský kmín rozemelte na prach a smíchejte se zbytkem koření. Extra sůl už není zapotřebí, maso je prosolené tak akorát.

Po patřičném odpočinku naložené maso vylovte z hrnce, osušte a ze všech stran posypte kořenící směsí. Měla by vytvořit pěknou jednolitou vrstvu.

Zažehněte "uďák" (i s miskou se dřevem) a rozehřejte na teplotu lehce přes 100 °C. Poté maso vložte dovnitř, zaklapněte a pečlivě udržujte stálou teplotu.

Dřevo na kovové misce

Pro tvorbu kouře se hodí větší kousky dřeva, vydrží déle. Podle toho, jaké máte dřevo a jak moc vám topí spirála, vydrží dřevo různě dlouho. Cuketkova varianta intenzivně kouřila asi hodinu a půl. Brown zase tvrdí, že stačí asi 3 výměny dřeva.

Kdy se těšit na výsledek

V receptu se uvádí nutnost uzení po dobu minimálně 10 hodin. Hodně ale záleží na velikosti masa a skutečné teplotě, kterou máte uvnitř masa. Přesnější je změřit si vnitřní teplotu sondou. Speciálně u této úpravy by se mělo dosáhnout vnitřní teploty přes 90 °C. Až tehdy se maso skutečně rozpadá a lze jej snadno natrhat vidličkou na vlákna.

Hotové masoMaso se po vyuzení rozpadá na vlákna

Co pak s ním? Ochutit originální BBQ omáčkou, klidně i kupovanou, přidat trochu salátu a podávat jako sendvič.

Kdo je pan Cuketka?

Podle svých vlastních slov je rafinovaně zakřiveným a vždy usměvavým fenoménem české foodblogové scény.

Nemá rád stereotypy v gastronomii, přezíravý postoj k zákazníkům, nesmyslné ceny, snobství, nekulturnost hostů, nabídky českých obchodů, diety a pseudobiopotraviny.

Má rád milou obsluhu, zahraniční kuchařky, původní nápady, podniky, které s klientem nezacházejí jako s idiotem, návštěvy za jídlem a pitím do zahraničí, nekonečné tlachání o jídle, experimenty v kuchyni...

Nikdo neví, odkud se pan Cuketka vzal. Každopádně nás ohromně baví a doufáme, že pobaví i vás.

Autoři:




Nejčtenější

Někteří psi jsou pro kabelku přímo stvoření.
VIDEO: Osm nejroztomilejších psích plemen, která se vejdou do kabelky

Mezi malá plemena se obvykle řadí psi s kohoutkovou výškou zhruba do 30 cm a hmotností do 10 kg. Výběr redakce Playtváka mířil spíš ke spodní hranici tohoto...  celý článek

Gorila Zola
VIDEO: Takto gorily tančí breakdance. Z bazénu si udělají fontánu

V horkém létě mají radost z vody i gorily. Sameček Zola z americké zoo v Dallasu to předvedl takovým stylem, že by zahanbil i profesionálního tanečníka.  celý článek

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku...
Truhlář dva roky vyráběl Jawu 250. Ze dřeva má i lanka, výplety a řetěz

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku vyrobil v měřítku 1:1 celodřevěný model motocyklu Jawa 250, zvaného pérák. Motocykl...  celý článek

Majitelé chovů prasat musí kvůli africkému moru dodržovat zvýšenou opatrnost.
Nekrmit zbytky a přezouvat se. Jak uchránit své prasátko před morem

Po nedávno udeřivší ptačí chřipce je tu další nebezpečí pro chovatele. Zatím ojedinělý nález u nás dosud ještě nikdy nepotvrzeného afrického moru prasat...  celý článek

Bez základního nářadí se doma neobejdete.
Jakou sadu s nářadím vybrat novomanželům či svobodné matce v paneláku

Není každý rodilým kutilem. Drtivá většina lidí jen občas potřebuje něco dotáhnout, přišroubovat, zacvaknout nebo přeštípnout. Pro takové uživatele nemá cenu...  celý článek

Další z rubriky

Kontroly se týkají jen velkých klimatizací.
Povinná kontrola klimatizací: jak se rodí fámy, které hýbou veřejností

Od 1. ledna 2017 platí pro majitele tepelných čerpadel a klimatizací nová povinnost provádět každoroční kontroly těsnosti a vést evidenční knihu. Majitelé...  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.