Ingredience na vepřovou panenku se špenátem zapečenou v listovém těstě

Ingredience na vepřovou panenku se špenátem zapečenou v listovém těstě | foto: Jiří Savinec

Maso zapečené v listovém těstě zůstane křehké a šťavnaté

  • 37
V podstatě všechny druhy masa lze zapéct v listovém těstě. Jen musí být kvalitní, určené například na minutky, aby se stačilo v poměrně tenkém zábalu patřičně propéct. Ideální je například vepřová panenka.

Milovníky pořádného kusu flákoty moučníkem většinou neoslníte. Ale v tomto případě by se vlk nažrat měl. A ještě vám bude líto, že jste tento chuťový zážitek nepoznali dřív. Chuťová souhra kvalitního masa, zapečené slaniny, zlatavé cibulky a osvěžujícího čerstvého špenátu je totiž neodolatelná. K tomu opečené brambory nebo bramborovou kaši a máte oběd jedna báseň.

Postup přípravy panenky v listovém závoji

Připravte si pečlivě vybranou a očištěnou vepřovou panenku (cca 300 g), balíček listového těsta (200 g), 200 g čerstvého listového špenátu, 100 g anglické slaniny, 100 g uzené slaniny nebo domácího špeku, 3 stroužky česneku, 1 cibuli, sůl, černý mletý pepř, 1 vejce na potření závinu. Čerstvý špenát je potřeba odstopkovat, oprat a nechat okapat a oschnout. 

Na pánvi orestujte nadrobno pokrájený špek, přidejte nasekaný česnek a po chvilce přisypte i pokrájenou cibuli

Cibuli nechte zesklovatět a přidejte stopek zbavený listový špenát. Orestujte ho a krátce poduste

Špenát duste krátce, nesmí ztratit barvu. Před odstavením ho ochuťte solí a černým mletým pepřem

Na pánvi vyškvařte pokrájený špek, ke zlátnoucím škvarečkům přidejte jemně nasekaný česnek a orestujte ho, aby se rozvoněl. Přidejte nadrobno pokrájenou cibuli a jakmile zesklovatí, přidejte oprané a osušené špenátové listy bez stopek. Rychle je orestujte, krátce poduste, aby neztratily barvu, ochuťte solí a pepřem a po odstavení nechte vychladnout.

Z listového těsta vyválejte obdélníkový plát a poklaďte ho plátky anglické slaniny

Na slaninu rovnoměrně rozprostřete zchladlý špenát, do středu plátu uložte očištěnou vepřovou panenku

Nejprve pečlivě založte oba konce budoucí rolky, aby jimi nemohla vytékat při pečení šťáva

Z listového těsta rozválejte na pomoučeném válu obdélníkový plát silný zhruba 3 mm a poklaďte ho vrstvou plátků anglické slaniny. Navrch rovnoměrně rozprostřete zchladlý špenát a do středu plátu uložte očištěnou vepřovou panenku. Nejprve založte budoucí konce závinu tak, aby při pečení nemohla ven vytékat šťáva.

Poté přes maso střídavě přeložte delší klopy plátu těsta, aby byla panenka pokrytá vrstvou špenátu také nahoře

Závin přeložte na plech s pečicím papírem a potřete ho rozšlehaným vejcem

Než vložíte závin do trouby, nařízněte těsto několikrát šikmo nožem, aby mohla při pečení unikat pára

Poté přes maso přeložte obě (nejprve jednu, pak druhou) delší klopy plátu těsta tak, aby byla panenka pokrytá vrstvou špenátu také nahoře. Zabalenou nohavici přeložte na plech nebo pekáč s pečicím papírem, povrch potřete rozšlehaným vejcem. Než vložíte závin do trouby, nařízněte těsto nahoře několikrát šikmo nožem, aby skrz něj mohla při pečení unikat pára.

Vepřová panenka se špenátem, zapečená v listovém těstě
Vepřová panenka se špenátem zapečená v listovém těstě
Vepřová panenka se špenátem zapečená v listovém těstě

Hotový závin s vepřovou panenkou a špenátem nakrájejte ještě teplý na plátky a podávejte

Upečenou panenku nakrájejte na plátky a podávejte teplou, ideálně s pečeným bramborem ve slupce, doplněnou holandskou, šafránovou nebo jinou jemnou omáčkou s bešamelovým základem. Výborná je i zastudena, třeba jako součást rautového stolu.

Další kulinářské tipy na zapékání masa a dalších dobrot do listového těsta najdete v aktuálním čísle časopise Knihovnička Recepty s podtitulem To nejlepší z listového těsta.