Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Máta peprná (Mentha × Piperita)

  9:00aktualizováno  9:00

Máta peprná | foto: shutterstock.com

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Popis rostliny: Máta peprná vznikla zkřížením máty vodní a máty klasnaté. Je to vytrvalá bylina s hranatou lodyhou, dorůstá až do 80 cm a má nadzemní plazivé výběžky. Má čtyřhrannou nafialovělou nebo purpurovou lodyhu a vstřícné, úzce vejčité až podlouhlé zubaté listy. Květy vyrůstají z paždí listů v lichopřeslenech, koruna je světle růžová až světle fialová.

Stanoviště: galNejlepším prostředím je dobře odplevená, humózní, vlhká půda, která se nachází ve světlém stínu. Jestliže není příliš suchý vzduch, daří se mátám i na slunci.

Období květu: Máta kvete od července do září.

Použitelné části: V období, kdy má máta nejvíce aromatických látek (léto) se sbírají listy, které se následně užívají čerstvé, nebo sušené.

Léčivé účinky:
Vzhledem k vysokému obsahu mentolu, který působí protikřečově a uklidňuje, se máta používá k přípravě čajů, nálevů a také je vynikající inhalační bylinou. Při zánětu dutin je doporučována k ústním výplachům.

Bylinková kuchyně: Čerstvé listy máty se využívají jako koření do salátů, omáček, polévek, zeleninových či masitých pokrmů. Mimo jiné se také stala nepostradatelnou surovinou pro oblíbený nápoj Mojito.

. Pečené plněné papriky a rajčata

NA 8 KUSŮgal

Příprava: 30 minut
Pečení: 30 minut


* 4 velké papriky
* 4 velká rajčata
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 cibule, najemno
* 4 stroužky česneku, jemně usekaného
* 200 g rýže
* voda nebo zeleninový vývar na uvaření rýže, asi 450 – 600 ml
* sůl a mletý pepř
* 1/2 lžičky mleté skořice
* špetka mletého nového koření
* 2 lžíce usekaných mátových lístků
* 2 lžíce usekané zelené petrželky

1. Nejdříve připravíme omáčku. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme rajčata, pyré, koření, osolíme a opepříme a vaříme do mírného zhoustnutí. Nakonec dochutíme cukrem a vmícháme mátu a petrželku.

2. Rajčata a papriky omyjeme, seřízneme jim vršky jako víčka, z rajčat vydlabeme dužinu, posekáme ji nadrobno nebo rozmačkáme a dáme stranou. Spodní části rajčat a paprik rozložíme do olejem vytřeného pekáče.

3. Na oleji krátce opečeme česnek a cibuli, vsypeme propláchnutou a okapanou rýži, osmahneme a přidáme posekanou dužinu z rajčat, osolíme, opepříme, přidáme skořici a nové koření a zalijeme vodou nebo vývarem. Rýži vaříme téměř doměkka a dokud se vývar nevsákne, trvá to asi 10 minut. Nakonec vmícháme mátu, petrželku a nadrobno pokrájený sýr.

4. Směsí naplníme zeleninu rozloženou v pekáči, přikryjeme odkrojenými víčky, podlijeme rajčatovou omáčkou a pečeme v předehřáté troubě na 250 stupňů asi 20 až 30 minut. Podáváme nejlépe s bílým chlebem a čerstvým salátem.

Autoři:




Nejčtenější

Módu minipsů podporuje i módní průmysl.
Za módní miniaturní psy se platí tisíce, přitom jsou to nemocná zvířata

Je to vlastně kšeftování s nemocnými zvířaty. Jenže poptávka po minipsech je velká a lidé jsou v honbě za módním trendem ochotní platit tisíce. Takové zvíře...  celý článek

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Zloděj se klíčem v zámku nebude zdržovat.
Deset tipů, jak zabezpečit byt seniorů před zloději a podvodníky

Senioři patří v souvislosti s majetkovou trestnou činností a podvody k nejohroženější skupině. Jsou důvěřiví, často žijí osamoceně, mnohdy mají nějaký...  celý článek

Ptačí budka ve stylu Slow TV od ateliéru Harddecore a serveru Technet.cz.
Postavte si vlastní Slow TV ptačí budku. Stačí vám šukalka a vrtačka

V zimě je potřeba ptáčky přikrmovat a v létě je dobré alespoň těm nejmenším postavit hnízdiště. Budka, kterou si podle našeho návodu vyrobíte, poslouží...  celý článek

Další z rubriky

Prha horská (Arnica montana). Vytrvalá rostlina rostoucí především v horském
Prha horská (Arnica montana)

Nazývána také jako prha arnica.   celý článek

Šalvěj rakouská (Salvia austriaca) roste běžně v Rakousku, Maďarsku a na...
Vědci našli v Podyjí šalvěj, o které mysleli, že už v Česku vyhynula

Velké překvapení zažili vědci v Národním parku Podyjí na Znojemsku. Loni v létě tam našli šalvěj rakouskou, o které si mysleli, že v Česku dávno vyhynula....  celý článek

Dub letní (Quercus robur). Žalud je lesklý oválný plod s dřevnatou čepičkou,
Dub letní (Quercus robur)

Jsou známy dva nejrozšířenější druhy dubu - dub letní a dub zimní. Dub letní má o poznání delší stopky u žaludů a krátké řapíky u listů.   celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.