Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Mexická kuchyně? Nic nestravitelně exotického. Zkuste plněné taštičky

aktualizováno 
Když se řekne empanadas, představíte si něco složitého, exotického, co se v našich zeměpisných šířkách v podstatě nedá připravit. V praxi však zjistíte, že jsou to obyčejné plněné taštičky. Plněné surovinami, které používají Mexičané, ale jsou v každé samoobsluze dostupné i pro nás.

Taštičky empanadas se servírují například se salsou. | foto: Marek Burza

Náplň se bude skládat ze směsi pokrájené krkovičky, salámu chorizo, rajčat a koření. Celé se to zabalí do těsta a upeče. Podává se například se salsou, což je zase jen nasekané rajče s mangem a kořením. Tedy k pečenému trocha čerstvé chuti pro kontrast.

Nejprve si připravíme náplň. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na malé kostičky. Opravdu malé, uvědomme si, že musí vzniknout směska, kterou se bude plnit malá taštička.

Fotogalerie

Takže oloupeme cibuli a nakrájíme najemno, přidáme nahrubo nakrájený  česnek. V pánvi rozpálíme olej, zpěníme cibulku, přidáme česnek a nadrobno pokrájené maso a chorizo. Restujeme asi 10 minut. Ochutíme pepřem, solí, oreganem a římským kmínem.

Záleží na chuti, místo choriza je výborné použít třeba pancettu, tedy slaninu. Stejně tak se často používají do směsi i černé olivy, které se běžně nepovažují za nejtypičtější mexickou surovinu a evokují nám spíše Středomoří. Je ale pravdou, že od 16. století byly olivovníky do Mexika importovány, takže už měly možnost se ve stravě prosadit.

Do orestované směsi přidáme olivy, k nim přidáme chilli papričky, najemno nakrájená rajčata nebo passatu, vařená vejce na kostičky a důkladně promícháme a necháme krátce povařit. Nakonec přidáme strouhanou kůru z limetky a limetkovou šťávu, promícháme a necháme vychladnout.

„Dávkování koření typického pro mexickou kuchyni bych nechal na vás. Jsou lidi, kteří milují chilli, česnek, římský kmín a koriandr, ale jsou i takoví, kteří tyto chuti nemusí. Berte tento mexický recept jen jako inspiraci k vytvoření chutných plněných taštiček,“ říká kuchař Michal Suchánek, který mexickou kuchyni učí na kurzech vaření v pražském studiu Chefparade.

Salsa Pico de Gallo

Ingredience:

  • 500 g rajčata
  • 2 červené cibule
  • 2 papričky - zelené jalapeňos
  • 1/2 svazku koriandru
  • 1 limeta
  • 1 mango
  • sůl a pepř

Postup:

Rajčata nasekáme na kostičky, přidáme nasekané papričky, koriandr, mango, cibuli. Dochutíme solí pepřem a limetkovou šťávou.

Zatímco bude směs chladnout, vyrobíme si těsto. Smícháme 600 g hladké mouky, 80–100 g másla, sůl, 2 ks vejce, 100 ml ledové vody, 40 ml octa. Mouku s vejci a máslem smícháme důkladně dohromady, vodu, sůl a ocet postupně přidáváme a vše vypracujeme do hladkého těsta.

Necháme na půl hodinky odpočinout do lednice. Pak rozválíme na cca 0,5 cm silnou placku a vykrajujeme kolečka o průměru zhruba 10 cm. Na ně rozdělíme připravenou masovou náplň. Pozor, nepřehánět to s náplní – myslete a to, že placku budete přehýbat a utěsňovat, tak aby vám směs při pečení nevytékala, jak to s oblibou dělá. 

Kolečka přehneme a okraje pečlivě stiskneme k sobě. Taštičky rozložíme na plech a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 15 minut dozlatova.

Kompletní postup krok za krokem najdete ve fotogalerii.

Máte rádi pálivé?

Nejen o pikantním jídle se dočtete v praktické kuchařce Mexická kuchyně. Pořídíte ji se slevou na Knihy.iDNES.cz. 


Autor:


Témata: Mexiko, Vaření


Nejčtenější

Delfíni jsou chytří, vynalézaví, mají výbornou paměť a vymýšlejí si hry,...
Zvířata jsou chytřejší, než jsme si mysleli, dokazují zvířecí géniové

Vrány chápou semafory a používají nástroje, delfíni „mluví“ sofistikovaným jazykem a vymýšlejí si hry pro zábavu, sloni se nedají oklamat lidskými chovateli....  celý článek

Osina se pod kůží nejen zanítí, ale dokáže pod ní i cestovat.
Travní osina se může zanítit a cestovat pod kůží psa

Ze společné procházky si váš zvířecí mazlíček může přinést nepříjemné zdravotní problémy. Semena rostlin mohou být chráněna velmi ostrým obalem, který velmi...  celý článek

Obsluhující makak vás v civilizované zemi překvapí.
Z opičí obsluhy jsou hosté nadšeni, pro zoologa to má úroveň cirkusu

Obsluhující makak, oblečený jako číšník, přijde většině hostů nesmírně roztomilý. A tak si jich majitel restaurace Kajabukija v Ucunomiji, hlavním městě...  celý článek

Další z rubriky

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Burger s trhaným masem
VIDEO: Přejedli jste se při grilování masa? Nezapomeňte ho zajíst ananasem

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek pracující na britské ambasádě má ohromnou výhodu. V zahradě velvyslanectví má vlastní zahrádku, kde s láskou pečuje o zeleninu,...  celý článek

25 ks předvařených krevet. na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
HLASUJTE: Ohodnoťte nejlepší recepty a vyberte výherce grilu

Během června a července jste posílali své fotky s recepty grilovaných jídel. Připravili jsme pro vás galerii fotografií, které prošly do dalšího kola. Nyní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.