Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Mexická kuchyně? Nic nestravitelně exotického. Zkuste plněné taštičky

aktualizováno 
Když se řekne empanadas, představíte si něco složitého, exotického, co se v našich zeměpisných šířkách v podstatě nedá připravit. V praxi však zjistíte, že jsou to obyčejné plněné taštičky. Plněné surovinami, které používají Mexičané, ale jsou v každé samoobsluze dostupné i pro nás.

Taštičky empanadas se servírují například se salsou. | foto: Marek Burza

Náplň se bude skládat ze směsi pokrájené krkovičky, salámu chorizo, rajčat a koření. Celé se to zabalí do těsta a upeče. Podává se například se salsou, což je zase jen nasekané rajče s mangem a kořením. Tedy k pečenému trocha čerstvé chuti pro kontrast.

Nejprve si připravíme náplň. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na malé kostičky. Opravdu malé, uvědomme si, že musí vzniknout směska, kterou se bude plnit malá taštička.

Fotogalerie

Takže oloupeme cibuli a nakrájíme najemno, přidáme nahrubo nakrájený  česnek. V pánvi rozpálíme olej, zpěníme cibulku, přidáme česnek a nadrobno pokrájené maso a chorizo. Restujeme asi 10 minut. Ochutíme pepřem, solí, oreganem a římským kmínem.

Záleží na chuti, místo choriza je výborné použít třeba pancettu, tedy slaninu. Stejně tak se často používají do směsi i černé olivy, které se běžně nepovažují za nejtypičtější mexickou surovinu a evokují nám spíše Středomoří. Je ale pravdou, že od 16. století byly olivovníky do Mexika importovány, takže už měly možnost se ve stravě prosadit.

Do orestované směsi přidáme olivy, k nim přidáme chilli papričky, najemno nakrájená rajčata nebo passatu, vařená vejce na kostičky a důkladně promícháme a necháme krátce povařit. Nakonec přidáme strouhanou kůru z limetky a limetkovou šťávu, promícháme a necháme vychladnout.

„Dávkování koření typického pro mexickou kuchyni bych nechal na vás. Jsou lidi, kteří milují chilli, česnek, římský kmín a koriandr, ale jsou i takoví, kteří tyto chuti nemusí. Berte tento mexický recept jen jako inspiraci k vytvoření chutných plněných taštiček,“ říká kuchař Michal Suchánek, který mexickou kuchyni učí na kurzech vaření v pražském studiu Chefparade.

Salsa Pico de Gallo

Ingredience:

  • 500 g rajčata
  • 2 červené cibule
  • 2 papričky - zelené jalapeňos
  • 1/2 svazku koriandru
  • 1 limeta
  • 1 mango
  • sůl a pepř

Postup:

Rajčata nasekáme na kostičky, přidáme nasekané papričky, koriandr, mango, cibuli. Dochutíme solí pepřem a limetkovou šťávou.

Zatímco bude směs chladnout, vyrobíme si těsto. Smícháme 600 g hladké mouky, 80–100 g másla, sůl, 2 ks vejce, 100 ml ledové vody, 40 ml octa. Mouku s vejci a máslem smícháme důkladně dohromady, vodu, sůl a ocet postupně přidáváme a vše vypracujeme do hladkého těsta.

Necháme na půl hodinky odpočinout do lednice. Pak rozválíme na cca 0,5 cm silnou placku a vykrajujeme kolečka o průměru zhruba 10 cm. Na ně rozdělíme připravenou masovou náplň. Pozor, nepřehánět to s náplní – myslete a to, že placku budete přehýbat a utěsňovat, tak aby vám směs při pečení nevytékala, jak to s oblibou dělá. 

Kolečka přehneme a okraje pečlivě stiskneme k sobě. Taštičky rozložíme na plech a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 15 minut dozlatova.

Kompletní postup krok za krokem najdete ve fotogalerii.

Máte rádi pálivé?

Nejen o pikantním jídle se dočtete v praktické kuchařce Mexická kuchyně. Pořídíte ji se slevou na Knihy.iDNES.cz. 


Autor:


Témata: Vaření


Nejčtenější

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin,...
FOTOGALERIE: Takto jaro vystrkuje růžky květů očima našich čtenářů

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin, které bývají předzvěstí jara. Přinášíme vám výběr z vašich příspěvků.  celý článek

Černá labradorka Fany je právě ve výcviku pro Anetku s DMO. Bude jí pomáhat...
Nelínající psí asistent finišuje s tréninky s vozíčkářkou Ivetou

Podají člověku, cokoliv mu upadne, přinesou léky ze skříňky, pomohou sundat bundu, rukavice či ponožky, bez odmlouvání ho doprovodí třeba k lékaři. Přitom...  celý článek

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Jedna z nejobtížnějších disciplín: skoky po koulích
VIDEO: Tohle děti dospělým závidí. Rekordní nafukovací překážková dráha

Je to jako stokrát nafouknutý skákací hrad okořeněný překážkami ve stylu soutěžního pořadu Drtivá porážka. Přes tři sta metrů dlouhá nafukovací překážková...  celý článek

Další z rubriky

Pokud kořeny cibulky zabalíte do mechu, svažte je přírodním provázkem, lýkem...
Jaro si domů přineste s hyacinty, rozsvítí vám byt i náladu

Cibuloviny jsou doslova posly jara, tak si je užívejme, než se venku všechno opravdu poctivě zazelená a rozkvete. Z květinářství teď řezané tulipány, hyacinty...  celý článek

Jednotlivé vrstvy v housce: houska, omáčka, salát, trhané vepřové maso,...
Trhané maso je hvězdou street foodu. Dokážete ho však upéct i doma

Hodí se na plnění sendvičů i hamburgerových housek. Stejně tak je trhané maso výborné jako lehké jídlo se salátem. Přitom připravit ho není žádná věda. Jde...  celý článek

Využití šablony je na každém. V tomto případě byla originálně využita jen její...
S šablonou vytvoříte vzor na stěně či dlažbě, dekorovat lze i nábytek

Přenést vybraný vzor na stěnu pomocí šablony není nic složitého, stačí si to párkrát vyzkoušet. Navíc nemusíte zůstat jen u stěny, stejný či podobný motiv lze...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.