Náplň se bude skládat ze směsi pokrájené krkovičky, salámu chorizo, rajčat a koření. Celé se to zabalí do těsta a upeče. Podává se například se salsou, což je zase jen nasekané rajče s mangem a kořením. Tedy k pečenému trocha čerstvé chuti pro kontrast.
Nejprve si připravíme náplň. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na malé kostičky. Opravdu malé, uvědomme si, že musí vzniknout směska, kterou se bude plnit malá taštička.
Takže oloupeme cibuli a nakrájíme najemno, přidáme nahrubo nakrájený česnek. V pánvi rozpálíme olej, zpěníme cibulku, přidáme česnek a nadrobno pokrájené maso a chorizo. Restujeme asi 10 minut. Ochutíme pepřem, solí, oreganem a římským kmínem.
Záleží na chuti, místo choriza je výborné použít třeba pancettu, tedy slaninu. Stejně tak se často používají do směsi i černé olivy, které se běžně nepovažují za nejtypičtější mexickou surovinu a evokují nám spíše Středomoří. Je ale pravdou, že od 16. století byly olivovníky do Mexika importovány, takže už měly možnost se ve stravě prosadit.
Do orestované směsi přidáme olivy, k nim přidáme chilli papričky, najemno nakrájená rajčata nebo passatu, vařená vejce na kostičky a důkladně promícháme a necháme krátce povařit. Nakonec přidáme strouhanou kůru z limetky a limetkovou šťávu, promícháme a necháme vychladnout.
„Dávkování koření typického pro mexickou kuchyni bych nechal na vás. Jsou lidi, kteří milují chilli, česnek, římský kmín a koriandr, ale jsou i takoví, kteří tyto chuti nemusí. Berte tento mexický recept jen jako inspiraci k vytvoření chutných plněných taštiček,“ říká kuchař Michal Suchánek, který mexickou kuchyni učí na kurzech vaření v pražském studiu Chefparade.
Salsa Pico de GalloIngredience:
Postup: Rajčata nasekáme na kostičky, přidáme nasekané papričky, koriandr, mango, cibuli. Dochutíme solí pepřem a limetkovou šťávou. |
Zatímco bude směs chladnout, vyrobíme si těsto. Smícháme 600 g hladké mouky, 80–100 g másla, sůl, 2 ks vejce, 100 ml ledové vody, 40 ml octa. Mouku s vejci a máslem smícháme důkladně dohromady, vodu, sůl a ocet postupně přidáváme a vše vypracujeme do hladkého těsta.
Necháme na půl hodinky odpočinout do lednice. Pak rozválíme na cca 0,5 cm silnou placku a vykrajujeme kolečka o průměru zhruba 10 cm. Na ně rozdělíme připravenou masovou náplň. Pozor, nepřehánět to s náplní – myslete a to, že placku budete přehýbat a utěsňovat, tak aby vám směs při pečení nevytékala, jak to s oblibou dělá.
Kolečka přehneme a okraje pečlivě stiskneme k sobě. Taštičky rozložíme na plech a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 15 minut dozlatova.
Kompletní postup krok za krokem najdete ve fotogalerii.
Máte rádi pálivé?Nejen o pikantním jídle se dočtete v praktické kuchařce Mexická kuchyně. Pořídíte ji se slevou na Knihy.iDNES.cz. |