Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Mezinárodní soutěž v čepování Prazdroje vyhrál Ir, Čech byl až druhý

  9:23aktualizováno  9:23
Ir Fearghus McCormack se stal vítězem 6. ročníku mezinárodní soutěže Pilsner Urquell Master Bartender. Na druhém místě se umístil český zástupce v soutěži Jaroslav Učík, třetí skončil slovenský výčepní Peter Skripko.

Ir McCormack se stal mistrem světa v čepování plzeňského Prazdroje. | foto: ČTK

Soutěž je určena všem ctižádostivým barmanům a výčepním plzeňského Prazdroje, finále se konalo 5. října v pražském Rudolfinu. Vítěz získal kromě titulu mistr světa pro rok 2011 finanční odměnu 10 000 eur (zhruba 248 000 korun).

O soutěži

Pro vítězství v soutěži je důležité nejen umění dokonale načepovat pivo, ale také příjemné a charismatické vystupování, umět poutavě prezentovat pivo jako jedinečný nápoj a mít dokonalé znalosti z výroby, historie piva i správné péče o něj. Letošního ročníku se zúčastnili finalisté ze 14 zemí, loni vyhrál Čech Lukáš Svoboda.

Druhý v pořadí Jaroslav Učík z vrchlabské restaurace U Učíků si letos vybojoval titul nejlepšího výčepního Plzeňského Prazdroje v ČR, když v soutěži porazil dalších 16 mužů a tři ženy, vítěze čtyř červnových regionálních kol soutěže. V mezinárodním finále se probojoval mezi pět nejlepších výčepních, kam se ještě dostali zástupci z Irska, Slovenska, Finska a Velké Británie.

"Myslím si, že výčepní v České republice jsou hodně talentovaní, takže už vítězství v národním kole pro mě bylo obrovským úspěchem. Do soutěže se určitě přihlásím i v příštím ročníku," řekl Učík.

"Nejprve jsme všichni absolvovali písemné vědomostní testy; poté následovalo desetiminutové interview s porotou v uzavřené místnosti, to nazývám takovou maturitou z piva. Dále jsme museli čepovat pivo před novináři a zároveň o něm vyprávět. Následovala degustace piva, kde jsem musel z šesti druhů piv poznat plzeňský ležák," komentoval Učík mezinárodní finále.

Autoři:


Témata: Zajímavosti


Nejčtenější

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

Palačinky z ovesných vloček
Palačinky z ovesných vloček

Sladká a zdravá rychlovka. :)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.