Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Mezinárodní soutěž v čepování Prazdroje vyhrál Ir, Čech byl až druhý

  9:23aktualizováno  9:23
Ir Fearghus McCormack se stal vítězem 6. ročníku mezinárodní soutěže Pilsner Urquell Master Bartender. Na druhém místě se umístil český zástupce v soutěži Jaroslav Učík, třetí skončil slovenský výčepní Peter Skripko.

Ir McCormack se stal mistrem světa v čepování plzeňského Prazdroje. | foto: ČTK

Soutěž je určena všem ctižádostivým barmanům a výčepním plzeňského Prazdroje, finále se konalo 5. října v pražském Rudolfinu. Vítěz získal kromě titulu mistr světa pro rok 2011 finanční odměnu 10 000 eur (zhruba 248 000 korun).

O soutěži

Pro vítězství v soutěži je důležité nejen umění dokonale načepovat pivo, ale také příjemné a charismatické vystupování, umět poutavě prezentovat pivo jako jedinečný nápoj a mít dokonalé znalosti z výroby, historie piva i správné péče o něj. Letošního ročníku se zúčastnili finalisté ze 14 zemí, loni vyhrál Čech Lukáš Svoboda.

Druhý v pořadí Jaroslav Učík z vrchlabské restaurace U Učíků si letos vybojoval titul nejlepšího výčepního Plzeňského Prazdroje v ČR, když v soutěži porazil dalších 16 mužů a tři ženy, vítěze čtyř červnových regionálních kol soutěže. V mezinárodním finále se probojoval mezi pět nejlepších výčepních, kam se ještě dostali zástupci z Irska, Slovenska, Finska a Velké Británie.

"Myslím si, že výčepní v České republice jsou hodně talentovaní, takže už vítězství v národním kole pro mě bylo obrovským úspěchem. Do soutěže se určitě přihlásím i v příštím ročníku," řekl Učík.

"Nejprve jsme všichni absolvovali písemné vědomostní testy; poté následovalo desetiminutové interview s porotou v uzavřené místnosti, to nazývám takovou maturitou z piva. Dále jsme museli čepovat pivo před novináři a zároveň o něm vyprávět. Následovala degustace piva, kde jsem musel z šesti druhů piv poznat plzeňský ležák," komentoval Učík mezinárodní finále.

Autoři:


Témata: Zajímavosti


Nejčtenější

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Cita
Erik zachránil kluka, Malina rozpozná záchvaty. Ocenění psí hrdinové

Obětaví psi sbírají za svou neohroženost už sedm let ocenění Statečná psí srdce udělovaná v několika kategoriích. Vždyť psími hrdiny se den co den stávají...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.