Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Mezinárodní soutěž v čepování Prazdroje vyhrál Ir, Čech byl až druhý

  9:23aktualizováno  9:23
Ir Fearghus McCormack se stal vítězem 6. ročníku mezinárodní soutěže Pilsner Urquell Master Bartender. Na druhém místě se umístil český zástupce v soutěži Jaroslav Učík, třetí skončil slovenský výčepní Peter Skripko.

Ir McCormack se stal mistrem světa v čepování plzeňského Prazdroje. | foto: ČTK

Soutěž je určena všem ctižádostivým barmanům a výčepním plzeňského Prazdroje, finále se konalo 5. října v pražském Rudolfinu. Vítěz získal kromě titulu mistr světa pro rok 2011 finanční odměnu 10 000 eur (zhruba 248 000 korun).

O soutěži

Pro vítězství v soutěži je důležité nejen umění dokonale načepovat pivo, ale také příjemné a charismatické vystupování, umět poutavě prezentovat pivo jako jedinečný nápoj a mít dokonalé znalosti z výroby, historie piva i správné péče o něj. Letošního ročníku se zúčastnili finalisté ze 14 zemí, loni vyhrál Čech Lukáš Svoboda.

Druhý v pořadí Jaroslav Učík z vrchlabské restaurace U Učíků si letos vybojoval titul nejlepšího výčepního Plzeňského Prazdroje v ČR, když v soutěži porazil dalších 16 mužů a tři ženy, vítěze čtyř červnových regionálních kol soutěže. V mezinárodním finále se probojoval mezi pět nejlepších výčepních, kam se ještě dostali zástupci z Irska, Slovenska, Finska a Velké Británie.

"Myslím si, že výčepní v České republice jsou hodně talentovaní, takže už vítězství v národním kole pro mě bylo obrovským úspěchem. Do soutěže se určitě přihlásím i v příštím ročníku," řekl Učík.

"Nejprve jsme všichni absolvovali písemné vědomostní testy; poté následovalo desetiminutové interview s porotou v uzavřené místnosti, to nazývám takovou maturitou z piva. Dále jsme museli čepovat pivo před novináři a zároveň o něm vyprávět. Následovala degustace piva, kde jsem musel z šesti druhů piv poznat plzeňský ležák," komentoval Učík mezinárodní finále.

Autoři:


Témata: Zajímavosti


Nejčtenější

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

Ruka nemusí dělat nic jiného, než přesouvat kelímek od kávovaru k zákazníkovi....
První robotická kavárna v San Francisku připraví až 200 šálků za hodinu

Startup Cafe X otevřel první kavárnu, kde nebude obsluhovat barista, ale robotická ruka. Rameno průmyslového robota připraví zákazníkovi do kelímku s sebou...  celý článek

Za podivným chováním rybičky byl nádor.
Zlaté rybce vyoperovali nádor. Byla zmatená a plavala pozpátku

Dvacetiletá zlatá rybka už dlouho překonávala průměrný věk svého druhu a byla stále čilá a zdravá. Až v poslední době změnila své chování a lékař objevil...  celý článek

opylovací robot
Polím chybí včely k opylování. Vědci místo nich chtějí nasadit drony

Japonští vědci začali zkoušet miniaturní drony, které by mohly pomoci včelstvům opylovat louky a pole. Stroje by mohly brázdit pole a přenášet pyl z rostliny...  celý článek

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani?...
Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.