Soutěž je určena všem ctižádostivým barmanům a výčepním plzeňského Prazdroje, finále se konalo 5. října v pražském Rudolfinu. Vítěz získal kromě titulu mistr světa pro rok 2011 finanční odměnu 10 000 eur (zhruba 248 000 korun).
O soutěžiPro vítězství v soutěži je důležité nejen umění dokonale načepovat pivo, ale také příjemné a charismatické vystupování, umět poutavě prezentovat pivo jako jedinečný nápoj a mít dokonalé znalosti z výroby, historie piva i správné péče o něj. Letošního ročníku se zúčastnili finalisté ze 14 zemí, loni vyhrál Čech Lukáš Svoboda. |
Druhý v pořadí Jaroslav Učík z vrchlabské restaurace U Učíků si letos vybojoval titul nejlepšího výčepního Plzeňského Prazdroje v ČR, když v soutěži porazil dalších 16 mužů a tři ženy, vítěze čtyř červnových regionálních kol soutěže. V mezinárodním finále se probojoval mezi pět nejlepších výčepních, kam se ještě dostali zástupci z Irska, Slovenska, Finska a Velké Británie.
"Myslím si, že výčepní v České republice jsou hodně talentovaní, takže už vítězství v národním kole pro mě bylo obrovským úspěchem. Do soutěže se určitě přihlásím i v příštím ročníku," řekl Učík.
"Nejprve jsme všichni absolvovali písemné vědomostní testy; poté následovalo desetiminutové interview s porotou v uzavřené místnosti, to nazývám takovou maturitou z piva. Dále jsme museli čepovat pivo před novináři a zároveň o něm vyprávět. Následovala degustace piva, kde jsem musel z šesti druhů piv poznat plzeňský ležák," komentoval Učík mezinárodní finále.