VIDEO: Podívejte se, jak vařit, abyste dostali michelinskou hvězdu

  • 274
Ve středu bylo v kuchyni restaurace Alcron dusno. Měla dorazit zpráva, zda restaurace a její šéfkuchař Roman Paulus obhájila už potřetí svou michelinskou hvězdičku.

O to větší ulehčení nastalo, když ta dobrá zpráva dorazila. Šéfkuchař Roman Paulus napětí unikl na rodinnou lyžovačku kamsi do Alp, takže se všechna nervozita soustředila na jeho zástupce Pavla Býčka. 

Luxusní večeře

Na Raketa.cz najdete slevy do restaurací, kde vás královsky pohostí. Dejte si výborné pečené koleno, šťavnatý steak nebo sushi.

"Že bychom to čekali, to říct nemohu, to je něco, co nedá spočítat jako když někdo doběhne maraton v perfektním čase. Tady jde o subjektivní hodnocení více lidí, které je vždycky ošidné," popisuje své pocity mladý kuchař, jehož funkce se oficiálně nazývá sous chef. "Ale čekali jsme s napětím, osobně jsem z toho poslední noci skoro nespal a myslím, že na klukách to bylo taky trošku vidět," přiznává.

Šéfkuchař hotelu Radisson SAS Alcron Roman Paulus

Letos se mluvilo o tom, že do hodnocení se dostanou změny vyvolené novým vedením. Že nikdo nemá nic jisté a nikdo neví, jaká kritéria a měřítka hodnocení michelinští komisaři letos nastaví. Předem už bylo jasné, že jich letos navštívilo Českou republiku daleko víc než v předchozích letech.

A stalo by se vůbec něco, kdyby podnik svou hvězdu neobhájil? "Stalo a nestalo. My každý den bereme jako novou výzvu, každý detail musí být během dne perfektní. Představte si, že jste za rok odevzdali nějakou práci a to ocenění představuje odměnu, které jste věnovali rok svého života. A ne jen vy, ale i celý tým. A kdyby se to nepovedlo, asi bychom byli smutní," přiznává i za své kolegy Pavel Býček.

Na dlouhé rozjímání a dojímání však není čas, kuchyně se chystá na večerní směnu, kdy ji čeká několik desítek objednaných strávníků.

Jak to vypadalo v kuchyni Alcron během středeční běžné šichty se podívejte na našem videu pořízeném z pohledu kuchaře.