Michelinský průvodce je v Evropě ikonou, kvůli které se kuchaři topí ve stresu. Kdo dostane michelinskou hvězdu, je rázem považovaný za celebritu. A jeho restaurace má zajištěnou návštěvu a místo v síni slávy.
Jenže malá chybička se vloudila do vyhlašování letošních francouzských hvězd. Spletli si totiž malou jídelnu Le Bouche à Oreille v malém francouzském městě Bourges, kde hlavní jídlo stojí deset eur, s vyhlášeným podnikem stejného jména poblíž Paříže. Tam je cena za hlavní chod pětkrát vyšší.
Za omyl nese vinu nejen stejný název restaurace, ale i hodně podobný název ulice (Route de la Chapelle oproti Rue de la Chapelle). Takže zatímco kuchař Aymeric Dreux v Boutervilliers marně čekal na zprávu, zda si udrží svou hvězdu, ve vzdálené jídelně pro řemeslníky se začaly dít věci.
Veronique Jacquetové, majitelce Le Bouche Oreille v Bourges, volali už o půl osmé ráno z místního rádia. „Víte, že jste získala hvězdu? Jakou hvězdu? Tu michelinskou,“ vzpomíná. „Moc jsem se nasmála. To je přece nesmysl, že bych já se svým bistrem s otevírací dobou od pondělí do pátku a s tím, co se u nás vaří, mohla dostat michelina. To s gurmánskou restaurací nemá nic společného,“ vysvětluje.
Situace se pochopitelně velmi rychle donesla i do redakce průvodce po restauracích a následovala omluva oběma podnikům. A michelinský kuchař Dreux gentlemansky pozval Jacquetovou z Bourges na hvězdnou večeři do svého podniku.