Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Michopulu o začátcích trhů: Farmáři nevěřili, že na nich mohou vydělat

Novinářka a organizátorka farmářských trhů vzpomíná, co vlastně obnáší trh zorganizovat a přesvědčit zemědělce, že se tento systém prodeje může osvědčit. Vzhledem k tomu, že patří mezi průkopnice, užila si to od začátku - od přesvědčování úřadů až po likvidaci snah těch, kdo si trh představovali jako další z běžných poutí.

Z farmářských trhů v Klánovicích | foto: Hana Michopulu

Hana Michopulu původně pracovala v reklamě. Jídlo a novinařina byly jen jejími soukromými koníčky, které se ale časem šťastně propojily s hlavní pracovní náplní. "Mirka Vopavová, tehdejší šéfredaktorka časopisu Marianne, který tenkrát čerstvě vznikal, se mě ptala, jak má postavit rubriku o jídle, a já věděla, jak to udělat. Nabídla mi práci a od té doby v tom jedu," popisuje zakladatelka prvních "moderních" farmářských trhů u nás.

Před pár lety zjistila, že magistrát vytipovává v Praze lokality pro zemědělský trh. "Připadalo mi to úžasné a hned jsem o tom napsala článek pro Reflex. Nicméně roky šly dál a trh nikde. Loni jsem se proto na něj přeptala a zjistila, že úřady stále vytipovávají a studují prý trhy v Berlíně a New Yorku," říká.

Jak říká, přepadla ji hrozná deprese. Vytipovat lokalitu jí (na rozdíl od úřadů) trvalo asi tak půl hodiny, jenže měla pocit, že jako novinář není schopná účinně je popostrčit.

Jedinou šancí bylo pustit se do tohoto úkolu sama. Do začátku získala výbornou pomocnici, nadšenou sousedku Kláru Svobodovou. Ta navrhla, že s organizací pomůže. A tímto prvním počinem se spustila lavina letošního masivního otevírání zemědělských trhů.

Hana Michopulu

Gastronomická novinářka Hana Michopulu.

Hana Michopulu je novinářka píšící o jídle. Zakládala časopis Apetit, napsala kuchařku Zpátky domů a nyní se věnuje pořádání Českého farmářského trhu v Praze a okolí.

Tento čtvrtek otevře brány Českého farmářského trhu už na třetím místě, a sice na jižním okraji Prahy v Průhonicích, kde jak říká, "bude nejhezčí trh v celé Praze a okolí, protože průhonické náměstí vypadá skoro, jako by bylo v Provence".

Proč právě v Klánovicích?
Protože tady obě bydlíme. Uvědomte si, že tehdy to byl úplný hokus pokus, velká neznámá. Nikdo netušil, jak ohromná ta vlna nakonec bude. Čekaly jsme, že když nikdo nepřijde, tak se holt zemědělcům omluvíme a půjdeme domů. Když ostuda, tak aspoň doma a ne za humny.

V té době to bylo ojedinělým projektem, jak se na to dívali na místní radnici?
Napoprvé se nijak zvlášť neangažovali, ale také nám nebránili, což bylo důležité. Když se ukázalo, jak moc o trh lidi stojí, stanovisko se změnilo. Naše obecní kasa je sice prázdná, ale na radnici se snaží nám aspoň pomáhat a rozhodně tam sedí fandové.

Co bylo potřeba udělat, aby se to mohlo uskutečnit v praxi - jaká povolení jste musela získat, abyste mohla projekt vůbec zrealizovat?
Když chcete udělat zemědělský trh, potřebujete dvě věci: smlouvu s úřadem a tržní řád. Vytipovanou lokalitu si musíte pronajmout, abyste s ní mohli disponovat dál - proto smlouva. A tržní řád, to je soubor pravidel, která budou vaši trhovci dodržovat. Řád dáte schválit veterinární správě, která bude mít zálusk na všechny chyby, které později uděláte při prodeji vajec, masných a mléčných výrobků. To je v zásadě vše. Pak následuje milion drobností, ale tyto dvě věci jsou nejdůležitější.

Jakým způsobem jste získávala kontakty na první farmáře, kteří začali vozit zeleninu a další výrobky?
Nejdřív jsem se rozjela do Polabí po své síti zásobovatelů, kde jsem do té doby nakupovala. Tu jablka, tady vejce, tady chřest. Potom samozřejmě internet a desítky hodin na telefonu. Dva víkendy jsme rozvěšovali plakáty pro Středočeském kraji. Zemědělci jsou ale většinou konzervativní, nejvíc zmůže osobní kontakt.

Z farmářských trhů v Klánovicích

Jak se oni v první chvíli dívali na to, že po nich chce nějaká ženská, aby "zapřáhli koně za žebřiňák" a jeli prodávat jako za starých časů?
Bylo vidět, že si myslí, že nejsem normální. Ale asi jsem byla tak naléhavá, že si říkali: co kdyby náhodou byla ta osoba přeci jen příčetná? Riskli to se mnou - a byli pak samozřejmě rádi.

Kdybych byl malý "záhumenkář", měl bych šanci zavolat a domluvit se, že bych chtěl své sezonní přebytky prodat? Anebo je pro Vás lepší domluvit se spíše s většími producenty?
Tohle je fajn. Když jste takzvaný přebytkář a na zahradě se vám urodí kopec hrášku, můžete ho přijít prodat, aniž potřebujete povolení. Samozřejmě je to omezeno množstvím a lokalitou, ale jde to. Kupodivu, takoví lidé se moc nehlásí.

Kdyby Vás chtěl někdo jiný v republice napodobit, může se podobným způsobem uživit, anebo je to spíš podnikání na vedlejšák pro nadšence domácích produktů a zdravé "biovýživy"?
Jak kde. Nejprve by si musel tento člověk odpovědět na otázku, proč a pro koho chce trh dělat. Jestli pro politiky jako byznys, nebo pro lidi a pro sebe. Když proniknete na nějakou radnici, kde se trh dělá na objednávku komunálních politiků a kde pochopili, že hraje velkou roli v získávání jejich obliby, můžete za to získat nemalé peníze. Tyto radnice pořadatelům platí. To ale není náš případ, "naše" radnice nám neplatí ani korunu, děláme to jen za nájem vybraný od trhovců. Je to trochu i otázka, na jaký druh jednání a osobní svobody se cítíte.

Z farmářských trhů v Klánovicích

Máte nějaká svá zvláštní pravidla pro prodejce?
Na našem trhu nesmíte najít nic, co by nebylo české a co by se prodávalo v supermarketech, což se jinde stává. Pokud by někdo vytáhl na pult třeba müsli tyčinky jako ze samoobsluhy, manažer trhu by ho ihned požádal, aby je stáhnul. Hodně času taky zaberou testy kvality, kterými prochází všichni, kdo u nás chtějí prodávat. Cílem je souhlasit absolutně s každou položkou, která se tu nabízí. Musíme stát za celým sortimentem - pokud nám osobně něco nechutná, znamená to, že to není dobré ani pro lidi. S takovými trhovci se také loučíme, byť pro nás teoreticky představují obživu. Náš cíl je skutečný potravinový trh jako v Paříži nebo v Londýně, ne matějská pouť.

Je městská aktivita při budování farmářských trhů pro Vás konkurencí, anebo to zatím spíš probíhá tak, že se postupně vyplňují "bílá místa" na mapě?
Trhy pro sebe navzájem konkurenci nepředstavují. Myslím, že každá čtvrť v pohodě uživí ten svůj. Problém je podle mě spíš ten, že všechny trhy teď mají takřka stejný sortiment, protože na nich migrují pořád ti samí prodejci. Což je škoda, nevzniká tu ještě prostor pro variabilitu. Noví organizátoři prostě jdou na průzkum a trh, který už někde stojí, okopírují se vším všudy. Místo aby hledali a dali prostor dalším producentům. K dovršení všeho mu dají stejné jméno - farmářský trh.

Přitom cest je spousta, což vidíte v evropských velkoměstech. Kdybychom začínaly znovu, pojmenujeme trh U mlsný kozy, to se nedá tak snadno okopírovat. Doporučuji prostě jít vlastní cestou, jen to nese opravdové výsledky.

Z farmářských trhů v Klánovicích

Copak je u nás tak málo schopných zemědělců?
Ta vlna zájmu byla tak překotná, že najednou vznikla ohromná poptávka, ale nabídka zůstala pořád stejná. Malá. Potrvá alespoň dva roky, než i další zemědělci pochopí, co lidé z města chtějí, a nasměrují sami sebe k prosperitě. Zatím žijí na venkově v určité myšlenkové sterilitě a odbyt svěřují osudu. To je hrozně málo, ale časem se to asi poddá.

Plánujete v okolí Prahy ještě další místa, kde by se podobné trhy konaly?
Tento týden, 19. 8., otevřeme první trh v Průhonicích. Od října pak ještě jeden v Dolních Břežanech. A mezitím se rozhodně nebudu nudit: snad na podzim dokončím Českou zimní kuchařku. Budou to recepty k základním českým plodinám, které se na trhu prodávají, ale lidi tak úplně neví, jak je zpracovávat.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Půlhodinová pauza na oběd? To mi přijde perverzní, říká Zdeněk Pohlreich

20. března 2024

Premium Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s novou reality show Česko na grilu. „Hraje se o...

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Jak máte zorganizovanou knihovnu? Nejlepší vychytávky pro knihomoly

27. března 2024

Každý vášnivý čtenář ví, že čím víc knih doma má, tím náročnější je všechny ty skvosty nějak...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...