Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Michopulu o začátcích trhů: Farmáři nevěřili, že na nich mohou vydělat

aktualizováno 
Novinářka a organizátorka farmářských trhů vzpomíná, co vlastně obnáší trh zorganizovat a přesvědčit zemědělce, že se tento systém prodeje může osvědčit. Vzhledem k tomu, že patří mezi průkopnice, užila si to od začátku - od přesvědčování úřadů až po likvidaci snah těch, kdo si trh představovali jako další z běžných poutí.

Z farmářských trhů v Klánovicích | foto: Hana Michopulu

Hana Michopulu původně pracovala v reklamě. Jídlo a novinařina byly jen jejími soukromými koníčky, které se ale časem šťastně propojily s hlavní pracovní náplní. "Mirka Vopavová, tehdejší šéfredaktorka časopisu Marianne, který tenkrát čerstvě vznikal, se mě ptala, jak má postavit rubriku o jídle, a já věděla, jak to udělat. Nabídla mi práci a od té doby v tom jedu," popisuje zakladatelka prvních "moderních" farmářských trhů u nás.

Před pár lety zjistila, že magistrát vytipovává v Praze lokality pro zemědělský trh. "Připadalo mi to úžasné a hned jsem o tom napsala článek pro Reflex. Nicméně roky šly dál a trh nikde. Loni jsem se proto na něj přeptala a zjistila, že úřady stále vytipovávají a studují prý trhy v Berlíně a New Yorku," říká.

Jak říká, přepadla ji hrozná deprese. Vytipovat lokalitu jí (na rozdíl od úřadů) trvalo asi tak půl hodiny, jenže měla pocit, že jako novinář není schopná účinně je popostrčit.

Jedinou šancí bylo pustit se do tohoto úkolu sama. Do začátku získala výbornou pomocnici, nadšenou sousedku Kláru Svobodovou. Ta navrhla, že s organizací pomůže. A tímto prvním počinem se spustila lavina letošního masivního otevírání zemědělských trhů.

Hana Michopulu

Gastronomická novinářka Hana Michopulu.

Hana Michopulu je novinářka píšící o jídle. Zakládala časopis Apetit, napsala kuchařku Zpátky domů a nyní se věnuje pořádání Českého farmářského trhu v Praze a okolí.

Tento čtvrtek otevře brány Českého farmářského trhu už na třetím místě, a sice na jižním okraji Prahy v Průhonicích, kde jak říká, "bude nejhezčí trh v celé Praze a okolí, protože průhonické náměstí vypadá skoro, jako by bylo v Provence".

Proč právě v Klánovicích?
Protože tady obě bydlíme. Uvědomte si, že tehdy to byl úplný hokus pokus, velká neznámá. Nikdo netušil, jak ohromná ta vlna nakonec bude. Čekaly jsme, že když nikdo nepřijde, tak se holt zemědělcům omluvíme a půjdeme domů. Když ostuda, tak aspoň doma a ne za humny.

V té době to bylo ojedinělým projektem, jak se na to dívali na místní radnici?
Napoprvé se nijak zvlášť neangažovali, ale také nám nebránili, což bylo důležité. Když se ukázalo, jak moc o trh lidi stojí, stanovisko se změnilo. Naše obecní kasa je sice prázdná, ale na radnici se snaží nám aspoň pomáhat a rozhodně tam sedí fandové.

Co bylo potřeba udělat, aby se to mohlo uskutečnit v praxi - jaká povolení jste musela získat, abyste mohla projekt vůbec zrealizovat?
Když chcete udělat zemědělský trh, potřebujete dvě věci: smlouvu s úřadem a tržní řád. Vytipovanou lokalitu si musíte pronajmout, abyste s ní mohli disponovat dál - proto smlouva. A tržní řád, to je soubor pravidel, která budou vaši trhovci dodržovat. Řád dáte schválit veterinární správě, která bude mít zálusk na všechny chyby, které později uděláte při prodeji vajec, masných a mléčných výrobků. To je v zásadě vše. Pak následuje milion drobností, ale tyto dvě věci jsou nejdůležitější.

Jakým způsobem jste získávala kontakty na první farmáře, kteří začali vozit zeleninu a další výrobky?
Nejdřív jsem se rozjela do Polabí po své síti zásobovatelů, kde jsem do té doby nakupovala. Tu jablka, tady vejce, tady chřest. Potom samozřejmě internet a desítky hodin na telefonu. Dva víkendy jsme rozvěšovali plakáty pro Středočeském kraji. Zemědělci jsou ale většinou konzervativní, nejvíc zmůže osobní kontakt.

Z farmářských trhů v Klánovicích

Jak se oni v první chvíli dívali na to, že po nich chce nějaká ženská, aby "zapřáhli koně za žebřiňák" a jeli prodávat jako za starých časů?
Bylo vidět, že si myslí, že nejsem normální. Ale asi jsem byla tak naléhavá, že si říkali: co kdyby náhodou byla ta osoba přeci jen příčetná? Riskli to se mnou - a byli pak samozřejmě rádi.

Kdybych byl malý "záhumenkář", měl bych šanci zavolat a domluvit se, že bych chtěl své sezonní přebytky prodat? Anebo je pro Vás lepší domluvit se spíše s většími producenty?
Tohle je fajn. Když jste takzvaný přebytkář a na zahradě se vám urodí kopec hrášku, můžete ho přijít prodat, aniž potřebujete povolení. Samozřejmě je to omezeno množstvím a lokalitou, ale jde to. Kupodivu, takoví lidé se moc nehlásí.

Kdyby Vás chtěl někdo jiný v republice napodobit, může se podobným způsobem uživit, anebo je to spíš podnikání na vedlejšák pro nadšence domácích produktů a zdravé "biovýživy"?
Jak kde. Nejprve by si musel tento člověk odpovědět na otázku, proč a pro koho chce trh dělat. Jestli pro politiky jako byznys, nebo pro lidi a pro sebe. Když proniknete na nějakou radnici, kde se trh dělá na objednávku komunálních politiků a kde pochopili, že hraje velkou roli v získávání jejich obliby, můžete za to získat nemalé peníze. Tyto radnice pořadatelům platí. To ale není náš případ, "naše" radnice nám neplatí ani korunu, děláme to jen za nájem vybraný od trhovců. Je to trochu i otázka, na jaký druh jednání a osobní svobody se cítíte.

Z farmářských trhů v Klánovicích

Máte nějaká svá zvláštní pravidla pro prodejce?
Na našem trhu nesmíte najít nic, co by nebylo české a co by se prodávalo v supermarketech, což se jinde stává. Pokud by někdo vytáhl na pult třeba müsli tyčinky jako ze samoobsluhy, manažer trhu by ho ihned požádal, aby je stáhnul. Hodně času taky zaberou testy kvality, kterými prochází všichni, kdo u nás chtějí prodávat. Cílem je souhlasit absolutně s každou položkou, která se tu nabízí. Musíme stát za celým sortimentem - pokud nám osobně něco nechutná, znamená to, že to není dobré ani pro lidi. S takovými trhovci se také loučíme, byť pro nás teoreticky představují obživu. Náš cíl je skutečný potravinový trh jako v Paříži nebo v Londýně, ne matějská pouť.

Je městská aktivita při budování farmářských trhů pro Vás konkurencí, anebo to zatím spíš probíhá tak, že se postupně vyplňují "bílá místa" na mapě?
Trhy pro sebe navzájem konkurenci nepředstavují. Myslím, že každá čtvrť v pohodě uživí ten svůj. Problém je podle mě spíš ten, že všechny trhy teď mají takřka stejný sortiment, protože na nich migrují pořád ti samí prodejci. Což je škoda, nevzniká tu ještě prostor pro variabilitu. Noví organizátoři prostě jdou na průzkum a trh, který už někde stojí, okopírují se vším všudy. Místo aby hledali a dali prostor dalším producentům. K dovršení všeho mu dají stejné jméno - farmářský trh.

Přitom cest je spousta, což vidíte v evropských velkoměstech. Kdybychom začínaly znovu, pojmenujeme trh U mlsný kozy, to se nedá tak snadno okopírovat. Doporučuji prostě jít vlastní cestou, jen to nese opravdové výsledky.

Z farmářských trhů v Klánovicích

Copak je u nás tak málo schopných zemědělců?
Ta vlna zájmu byla tak překotná, že najednou vznikla ohromná poptávka, ale nabídka zůstala pořád stejná. Malá. Potrvá alespoň dva roky, než i další zemědělci pochopí, co lidé z města chtějí, a nasměrují sami sebe k prosperitě. Zatím žijí na venkově v určité myšlenkové sterilitě a odbyt svěřují osudu. To je hrozně málo, ale časem se to asi poddá.

Plánujete v okolí Prahy ještě další místa, kde by se podobné trhy konaly?
Tento týden, 19. 8., otevřeme první trh v Průhonicích. Od října pak ještě jeden v Dolních Břežanech. A mezitím se rozhodně nebudu nudit: snad na podzim dokončím Českou zimní kuchařku. Budou to recepty k základním českým plodinám, které se na trhu prodávají, ale lidi tak úplně neví, jak je zpracovávat.

Autor:




Nejčtenější

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

Další z rubriky

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Takto dopadnou dřevěná prkénka, o která se dlouho nikdo nestaral.
Takto skončí vaše dřevěná prkénka, když jim nedáte tu správnou péči

Domácí kuchaři se dělí na takzvané plasťáky a dřeváky podle toho, jakým dávají přednost krájecím prkýnkům. Plastové upřednostňují ti, kteří desku často dávají...  celý článek

Velikonočního beránka můžete polít polevou z bílé čokolády a posypat kokosem.
Velikonoční mlsání jinak: se zeleným čajem i s hrníčkovým receptem

Nebojte se novinek a kromě klasiky se nechte inspirovat méně tradičními velikonočními recepty blogerů a čtenářů iDNES.cz. Není od věci připravit si zdravější...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.