Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vyrostl na kávové plantáži, teď vymyslel první domácí pražírnu kávy

aktualizováno 
Andrew Stordy vyřešil letitý problém, jak to udělat, aby kávová zrna nestárla. Prostě tak, že si kávu upražíte doma a vždy jen takové množství, které právě potřebujete.

Stordy načichl kávou v dětství, kdy vyrůstal s otcem na kávových plantážích v zemích jako Nová Guinea, Vanuatu nebo Burundi. Dostal se tak do přímého styku s lidmi, kteří se pěstováním kávy zabývají a poznal, jak málo peněz za úrodu kávy dostávají v rámci kávové obchodní mašinérie.

Fotogalerie

To ho poznamenalo tak, že se v dospělém věku začal zabývat technologií pražení kávy a v době studií na Royal College of Art v Londýně začal vyvíjet mikropražírnu, se kterou uspěl i v rámci Speciality Coffee Association of Europe (SCAE) 2012 a stal se finalistou soutěže o nejlepší produkt.

S kolegy pak začal připravovat projekt domácí mikropražírny IKAWA, kde můžete jednoduše ovlivnit proces pražení. V současné době probíhá na webu Kickstarter.com kampaň pro získání prostředků na zahájení výroby. Už má nasbírané asi tři čtvrtiny a do konce zbývá ještě skoro měsíc, takže je velmi pravděpodobné, že se mikropražírna bude skutečně vyrábět.

Pražírna se bude ovládat pomocí aplikace z tabletu či telefonu a budete mít předinstalované některé pražící profily podle odrůd káv, které IKAWA bude dodávat. Zároveň bude možné vyrobit si vlastní profily podle toho, jaké máte chuťové preference. Ty budete moci sdílet na Facebooku nebo Twitteru s podobnými kávovými nadšenci.

Mikropražírna by se měla dostat do obchodní sítě v únoru 2016 za částku 810 liber (asi 31 000 Kč).

Autor:




Nejčtenější

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.