Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vyrostl na kávové plantáži, teď vymyslel první domácí pražírnu kávy

aktualizováno 
Andrew Stordy vyřešil letitý problém, jak to udělat, aby kávová zrna nestárla. Prostě tak, že si kávu upražíte doma a vždy jen takové množství, které právě potřebujete.

Stordy načichl kávou v dětství, kdy vyrůstal s otcem na kávových plantážích v zemích jako Nová Guinea, Vanuatu nebo Burundi. Dostal se tak do přímého styku s lidmi, kteří se pěstováním kávy zabývají a poznal, jak málo peněz za úrodu kávy dostávají v rámci kávové obchodní mašinérie.

Fotogalerie

To ho poznamenalo tak, že se v dospělém věku začal zabývat technologií pražení kávy a v době studií na Royal College of Art v Londýně začal vyvíjet mikropražírnu, se kterou uspěl i v rámci Speciality Coffee Association of Europe (SCAE) 2012 a stal se finalistou soutěže o nejlepší produkt.

S kolegy pak začal připravovat projekt domácí mikropražírny IKAWA, kde můžete jednoduše ovlivnit proces pražení. V současné době probíhá na webu Kickstarter.com kampaň pro získání prostředků na zahájení výroby. Už má nasbírané asi tři čtvrtiny a do konce zbývá ještě skoro měsíc, takže je velmi pravděpodobné, že se mikropražírna bude skutečně vyrábět.

Pražírna se bude ovládat pomocí aplikace z tabletu či telefonu a budete mít předinstalované některé pražící profily podle odrůd káv, které IKAWA bude dodávat. Zároveň bude možné vyrobit si vlastní profily podle toho, jaké máte chuťové preference. Ty budete moci sdílet na Facebooku nebo Twitteru s podobnými kávovými nadšenci.

Mikropražírna by se měla dostat do obchodní sítě v únoru 2016 za částku 810 liber (asi 31 000 Kč).

Autor:




Nejčtenější

Samice lemura mongoz se svým mládětem.
V ostravské zoo se narodilo vzácné mládě lemura mongoze, první v Česku

Příchod nové samice vzácného madagaskarského lemura loni na podzim znamenal pro chovatele v ostravské zoologické zahradě velkou naději na rozmnožení tohoto...  celý článek

Malá akumulátorová pila je určena pro drobné práce kolem domu.
Bude na zahradách vládnout akutechnika? Její výsledky jsou stále lepší

Ještě před pár lety se zdálo, že akumulátorové zahradní stroje jsou jen drahou variantou pro několik nadšenců. Ale teď se ukazuje, že výkony se zvedají a...  celý článek

Housenka zavíječe zimostrázového
PORADNA: Mám skoro zničený buxus od zavíječe. Co proti tomu mohu dělat

Na začátku května jsem zjistila, že mi buxus na zahradě skoro sežral zavíječ zimostrázový. Myslím, že to tentokrát ještě přežil, ale bojím se, aby se to příští...  celý článek

Pstruh obecný potoční
Pstruh potoční je už dnes skoro ohrožená ryba, tvrdí rybář Jakub Vágner

Kvůli kormoránům i lidem je dnes pstruh žijící v potocích vzácností, říká Jakub Vágner v novém dílu pořadu S Jakubem na rybách. Probere techniky lovu pstruhů.  celý článek

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

Další z rubriky

Hovězí steak s paprikou a žampiony.
Pohlreich se těší na jarní grilování, steak si udělal alespoň v kuchyni

Přestože se Zdeněk Pohlreich věnoval v současné řadě Teď vaří šéf! zdravé lehké kuchyni, uznává, že rozhodně není třeba zatratit pěkný kousek uleželého...  celý článek

Kuchař Jaroslav Sapík
Jím všechno, ale přepálený tuk mi páchne, říká šéfkuchař Jaroslav Sapík

Jí v podstatě všechno, hady i brouky, nesnědl by leda něco zkaženého. Ale vadí mu, když hned ve dveřích ucítí puch přepáleného omastku. „Okamžitě tak poznám,...  celý článek

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

(ID: 779, Editovat, Smazat, Nastavit soukromý, Preview)
(ID: 779, Editovat, Smazat, Nastavit soukromý, Preview)

Co maminky motivuje k vlastním článkům? A co jim dává a bere blogování o porodu a životě s dětmi?

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.