VIDEO: V japonském občerstvení připravují sushi z jediného zrnka rýže

  • 8
Hironori Ikeno nabízí zvláštní ochutnávku sushi. Na miniaturní platíčko připravuje porce z jediného kousku rýže a malého kousku ryby.

V zastrčeném krámku uprostřed staré čtvrti Tokia najdete Noachi, stařičký krámek s rychlým občerstvením. Místní šéfkuchař se stal známým v okolí svou miniochutnávkou.

Jak na sushi?

Na Raketa.cz najdete slevy do restaurací s výtečnou japonskou kuchyní i slevy na kurzy přípravy sushi a na pomůcky nezbytné pro výrobu této japonské pochoutky.

"Kdysi jsem měl zákazníka, který po mně chtěl pořád menší a menší porce. Tak jsem si jednou z něj udělal legraci a připravil mu opravdu malou porci. Ke každé rybě jsem přidal jenom jediné zrnko rýže," vzpomíná na chvíli před třinácti lety, která dala vzniknout proslulosti jeho podniku.

Svoji malou specialitou si dělá legraci hlavně z turistů, kteří do jeho obchodu přijdou náhodou – místní už se nenechají překvapit. Speciální ochutnávku nabízí zdarma, i když je daleko pracnější než normální porce. Sedm minivzorků připravuje pět minut, kdežto stejný počet regulérních porcí pouhou minutu.

Hironori Ikeno si váží jakékoliv pochvaly a chlubí se, že cizinci, kteří umějí pochválit, označují jeho sushiochutnávky za umění, které povyšuje prosté umění přípravy tradičního pokrmu o stupeň výš. Už proto, že dokáže, aby i to jediné zrníčko rýže chutnalo a vonělo jako sushi v jeho normální podobě.