Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vaří pivo v garáži, zásobuje už okolní hospody. Z koníčka se stal kůň

aktualizováno 
Steve Whitworth si jen tak pro radost zřídil v garáži vlastní varnu piva. Jenže vaří tak dobré pivo, že se dostal do slavného pivního průvodce a dnes zásobuje několik hospod v okolí.

Jedenačtyřicetiletý Steve Whitworth s manželkou Charlottou | foto: Profimedia.cz

Koníček, kterým je domácí vaření piva, se bývalému podnikateli Stevovi tak trochu vymkl z ruky. Když vyklízel svoji garáž a zřídil si tam varnu piva, myslel, že bude zásobovat hlavně sebe a kamarády. Jenže pak dodal několik sudů do místní hospůdky a místním štamgastům přišlo jeho pivo zajímavé.

"Bavilo mě zkoumat, jak uvařit pivo, aby lidem skutečně chutnalo. A tak jsem kamarádům a známým dával ochutnávat a jejich připomínky jsem hned uplatnil při vaření další várky. Než se dostalo pivo do současné podoby, bylo to celkem padesát pokusů," řekl pro místní deník Birmingham Mail.

Domácí minipivovar Whithword

Domácí minipivovar Whithword

Příprava na expedici

Příprava na expedici

Stalo se ale to, co nikdo nečekal. Komisaři pivního průvodce Camra´s Good Beer Guide pivo ochutnali a zařadili ho do jubilejního 40. průvodce pro rok 2013. "Náš průvodce obsahuje 4 500 komunitních hospod, kde se podává pivo vysoké úrovně," komentuje to regionální ředitel průvodce Gary Timmins. "Naše hodnocení je zcela nezávislé, jde nám o to, aby si pivaři svoji pintu piva skutečně užili," ujišťuje o tom, že u nich žádné protekční podniky nikdo nenajde.

Homebrewing

Vlastní várku piva si můžete uvařit i vy. Na internetu se prodávají soupravy pro homebrewing a suroviny potřebné k výrobě piva. Více informací najdete ZDE.

V současné době má vaření piva Steve stále jen jako koníčka, ale vzhledem k tomu, že začal zásobovat už několik hospod v regionu, stráví v garáži asi 18 hodin týdně. Má tolik zakázek, že musel zvýšit výrobu a z původních dvou hektolitrů piva týdně je tak nyní hektolitrů osm. "Už se mi dokonce stalo, že jsem musel zaměstnat pomocníky, abych to zvládl," tvrdí amatérský pivovarník.

Jeho pivo se dokonce pod značkou Whitworth objeví na festivalu piva v Nottinghamu. A pro jednu hospodu bude vařit speciál na zakázku. Ačkoliv slíbil za odměnu manželce, která mu pomáhá, romantický zájezd do Paříže, budou muset zřejmě s výletem zatím počkat.

Autor:




Nejčtenější

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Zahradu u secesní vilky nedaleko Prahy se podařilo proměnit velmi citlivě. V...
Při proměně staré zahrady zachovejte duši místa, hledejte staré plány

Proměnit zahradu u starší vilky či zámečku, to není zrovna malé sousto. Přesto není třeba se bát i moderních prvků. Architekti v posledním dílu pořadu České...  celý článek

Domeček ve tvaru houby postavil otec pro dceru v době, kdy byla ještě malá.
Dům houba, policejní stanice, koštování whisky. Takové je finále Bouda roku

Už posedmé probíhá finále Boudy roku. Tato britská fotografická soutěž představuje ty nejzajímavější a nejroztodivnější zahradní budky, boudičky a kůlničky...  celý článek

Někteří psi se do auta těší.
Dostatek pití, bezpečnostní pás a preventivní prohlídka. Dovolená se psem

Pokud uvažujeme o dovolené se psem, musíme se důkladně připravit. Je potřeba zajistit mu bezpečnost, pohodlí při cestě a pro úřady potřebná potvrzení o dobrém...  celý článek

Další z rubriky

Telecí klopsy na grilu připravil šéf z mletého telecího a hovězího masa.
VIDEO: Telecí klopsy podle Pohlreicha, svižné grilování s mletým masem

Nechte si u řezníka umlít kousek telecího s kouskem hovězího masa, přikupte veku, hlívu a pár dalších ingrediencí a můžete na grilu vytvořit pochoutku, která...  celý článek

Kuchař Jaroslav Sapík
Jím všechno, ale přepálený tuk mi páchne, říká šéfkuchař Jaroslav Sapík

Jí v podstatě všechno, hady i brouky, nesnědl by leda něco zkaženého. Ale vadí mu, když hned ve dveřích ucítí puch přepáleného omastku. „Okamžitě tak poznám,...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

(ID: 779, Editovat, Smazat, Nastavit soukromý, Preview)
(ID: 779, Editovat, Smazat, Nastavit soukromý, Preview)

Co maminky motivuje k vlastním článkům? A co jim dává a bere blogování o porodu a životě s dětmi?

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.