Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Minizákusky s čokoládovou kapotáží, skvělý trénink na výrobu pralinek

aktualizováno 
Samotná čokoláda každého neosloví, tak proč ji nezkombinovat s moučníkem z jemného třeného máslového těsta? Získáte minizákusky s pěkně tvarovanou čokoládovou střechou. Princip přípravy je prostý. Stačí použít silikonové formy na drobné tvary, využívané především na výrobu čokoládových pralinek.

Minizákusky jsou výsledkem šikovného využití silikonových forem - k pečení i odlévání čokolády. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Dají se toiž využít nejen na odlévání čokolády či výrobu ledu, lze v nich i péct. Bez problémů zvládají teploty od čtyřicetistupňového mrazu po 260 °C. Tvar kousků, které z nich po upečení vyklopíte, sice nebude příliš dokonalý, ale díky následující úpravě pomocí čokolády pěkně prokoukne.

Jen si před vtlačováním upečených kousků zpět do formiček (ovšem už s rozehřátou čokoládou na dně) nejprve vyzkoušejte, kolik rozehřáté čokolády na dno formičky nalít. Nesmí jí být málo, ani mnoho. Podobné je to i s tlakem na  každý máslový kousek. 

Třené máslové kousky v čokoládě. Krok za krokem

Na těsto budete potřebovat 160 g hladké mouky, 100 g másla, 80 g moučkového cukru, 3 žloutky a špetku prášku do pečiva.

Potřebné ingredience
Máslo vypracujte s cukrem do pěny a přidejte žloutky.
Mouku zvlášť smíchejte s práškem do pečiva a šlehačem ji zapracujte do máslové

Změklé máslo vypracujte s cukrem do pěny a přidejte žloutky. Mouku smíchanou zvlášť s práškem do pečiva pak šlehačem zapracujte do máslové žloutkové pěny. Těsto bude pěkně hladké.

Měkké máslo utřete s cukrem, postupně přidejte žloutky a nakonec do pěny zvolna zapracujte mouku smíchanou s práškem do pečiva.

Těsto, které není příliš husté, naložte do zdobicího sáčku s kulatým tvořítkem
Ze sáčku těsto vytlačujte do jednotlivých formiček, ale neplňte je až po okraj.
Naplněné plato uložte na plech, kousky upečte a ještě teplé je vyklopte.

Těsto naložte do zdobicího sáčku a naplňte jednotlivé formičky. Kousky upečte a ještě teplé je vyklopte.

Řidší máslové těsto naložte do sáčku na zdobení s hladkou špičkou a nastříkejte je do tvořítek v silikonových platech, a to přibližně do dvou výšky formičky. Plata přendejte na plech a vše upečte v troubě vyhřáté na 180 °C dorůžova. Hotové kousky z formiček hned vyklopte a nechte je vychladnout.

Na čokoládovou kapotáž si připravte čokoládu na vaření, kousek másla a lžíci mléka. Kdo si chce práci ulehčit a nezáleží mu na složení "kapotáže", může použít hotovou polevu. Prodává se hnědá i bílá. 

Do čistých a suchých formiček nalijte trochu čokolády a upečené kousky vtlačte
Plata dejte na chvilku do chladu, pak čokoládou dotvořené kousky lehce
Minizákusky z jemného třeného těsta s čokoládovou kapotáží.

Do formiček nalijte trochu čokolády a upečené kousky vtlačte zpět. Nechte v chladu ztuhnout a vyklopte.

Plata dobře vyčistěte, osušte a do každého výlisku nalijte lžičkou čokoládu rozehřátou s kouskem másla a zředěnou troškou mléka. Případně můžete použít zmíněnou čokoládovou polevu v sáčku, kterou stačí rozehřát v horké vodě a odstřiženým růžkem vymáčknout trochu polevy na dno každého výlisku.

Pak dovnitř lehce vtlačte i kousky pečiva stejného tvaru a mírným tlakem čokoládu opatrně vytlačte téměř k okraji. Naplněné plato uložte na chvíli v chladu a minizákusky z něj za chvíli vyjměte. Můžete je podávat v papírových košíčcích.  

Autoři:




Nejčtenější

Standardní balení, které by mělo vydržet zacházení na poště.
Lahev s vínem se vejde do schránky. Už nemusíte čekat na pošťáka

Parta nadšenců si oblíbila zásilkový prodej kvalitních vín přímo do domu. Jenže to musí být někdo doma, když chodí pošťák. Proto vymysleli lahve tak ploché,...  celý článek

Zvířátka z Oregonské zoo si užívají sníh
VIDEO: Jako malé děti. Slon, medvěd a tuleň jsou ze sněhu nadšení

Kvůli přívalu sněhu musela zoo v americkém Portlandu ve státě Oregon své brány návštěvníkům uzavřít. Zaměstnanci se vydali zkontrolovat zvířata na lyžích, aby...  celý článek

Šampaňské a ústřice
Maurerův Grand Restaurant Festival je v barokním stylu. Inspirujte se

Velkolepě a lehce tajemně začal už osmý festival dobrého jídla a pití o víkendové půlnoci v pražském Prolog Baru. Chuťové pohárky dam ve škraboškách a pánů s...  celý článek

Nad některými zdejšími kuchařskými postupy ovšem zůstává šéfovi rozum stát.
VIDEO: Pohlreich v chomutovské Americe aneb biče, rakve a volejovky

Cesta do severočeského Chomutova odkrývá další variantu podoby českého restauračního podnikání. Dva bratři začali po roce 1989 se zastavárnou a investují do...  celý článek

Z takového stolu by měl vegetarián radost.
Jaká strava je k půdě nejšetrnější? Vegani skončili až za vegetariány

Vezměte hektar půdy a zkuste z něj celý rok živit jednoho člověka. Podle amerického průzkumu na tom bude nejlíp ten, kdo odmítá maso, ale dá si mléčné výrobky...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.