Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Místo fádní pracovní desky vyzkoušejte mozaiku. Rozsvítí vaši kuchyni

aktualizováno 
Mozaiku naleznete častěji na stěnách než na kuchyňské pracovní ploše. Přitom právě zde dokáže s minimální námahou celou kuchyň oživit a rozveselit.

Hotová deska | foto: www.uss.cz

Pracovní deska z mozaiky určitě nebude tak praktická jako ta z obyčejné MDF desky. Někomu se ale líbí tak, že je ochoten vypořádat se i s obtížnější údržbou - odměnou mu bude svěží design.

Nemá cenu pokoušet se lepit obklad na starou desku. Aby se zachovala dosavadní výška kuchyňské linky, vyplatí se starou desku sundat a nahradit ji novou. Jako nosnou vrstvu můžete použít například takzvaný Kerdi-Board, což je konstrukční deska z extrudované pěny. Na ni lze lepit obkládačky i bez předchozí úpravy. K zakrytí okrajů pěnovky má výrobce v programu profily z ušlechtilé oceli, které se jednoduše nasadí na desku a přilepí spolu s mozaikou (to ostatně uvidíte na obrázkovém postupu).

Na běžné mozaikové obkládačky stačí použít normální pružné lepidlo, na skleněnou mozaiku (jako v našem případě) je určeno speciální bílé lepidlo, které nezkresluje barvy. Lepidlo zároveň slouží jako spárovací hmota, což výrazně usnadňuje zpracování.

Velký podíl spár má jednu nevýhodu: Spáry mohou být náchylné na tvorbu plísní, samozřejmě se i snadno špiní. Při pravidelném čištění se doporučuje preventivně používat fungicidní impregnaci.

Jak na to

Použijeme Kerdi-Board a ocelový profil

Profil z ušlechtilé oceli, který je součástí systému Kerdi-Board, jednoduše nasadíme na okraj desky (děrovaným ramenem nahoru).

Lepidlo přetáhneme i přes lištu

Natáhneme lepidlo na obklady pomocí zubaté špachtle. Lepidlo musí jít i přes okrajový profil.

Do lepidla vložíme zakončovací profil na obklady

Do čerstvého lepidla usadíme barevně ladící zakončovací profil na obklády a vyrovnáme ho. Po zaschnutí lepidla bude zakončovací i okrajový profil tvořit hranu pracovní desky.

Pak už můžeme začít obkládat

Mozaikové čtverce usadíme do lepidla a vyrovnáme. Mozaiku si přiřízneme na míru ještě před natahováním lepidla, je to jednodušší a rychlejší.

Místo spárovací hmoty můžete použít opět lepidlo

Lepidlo můžeme použít současně i jako spárovací hmotu. Jakmile zhruba po 30 minutách zatuhne, setřeme případné přebytky houbovým hladítkem.

Kerdi-Board

Kerdi-Board je univerzální obkladová a konstrukční deskaKerdi-Board je deska z extrudované tvrzené pěny, která je oboustranně opatřena speciálním zpevňujícím materiálem a střiží k účinnému zakotvení do lepidla na obklady a dlažbu. Prodává se v tloušťkách 5, 9, 12,5, 19, 28, 38 a 50 mm. Je opatřena centimetrovou čtvercovou sítí pro snadnější odměřování a dělení.

Další tipy pro kutily najdete v měsíčníku Udělej si sám 11/2010.

Autoři:




Nejčtenější

Cita
Erik zachránil kluka, Malina rozpozná záchvaty. Ocenění psí hrdinové

Obětaví psi sbírají za svou neohroženost už sedm let ocenění Statečná psí srdce udělovaná v několika kategoriích. Vždyť psími hrdiny se den co den stávají...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.