Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Místo řízku si dejte brouky, jsou zdravější, pobízejí odborníci

aktualizováno 
Vědci tvrdí, že by hmyz mohl v budoucnu nahradit třeba tatarák, řízek nebo ryby. Cvrčci či švábi se i u nás stávají delikatesou. A co víc, jsou zdraví.

Pozřít hmyz je pro mnohé nepředstavitelná představa | foto: Radek Miča, MAFRA

Odborníci uvádějí, že existuje asi 1 800 druhů jedlého hmyzu, většina se konzumuje ve stadiu larvy či kukly. K jídlu se využívá zhruba ve 120 zemích světa. Nejméně v Severní Americe a v Evropě.

Hmyz by mohl nahradit maso

"Nebýt předsudků, hmyz by se mohl klidně stát ideální potravinou. Jeho bílkovina se podobá bílkovině kuřecího masa, proto může být skvělým zdrojem aminokyselin. Kvalita tuku hmyzu je zase srovnatelná s tukem mořských ryb, navíc jsou v jeho těle také minerály a chitin, který je obdobou vlákniny," říká odborná asistentka Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně Marie Borkovcová

V Česku se zatím jako krmivo chovají malí a velcí mouční červi, cvrčci stepní, k dostání jsou i sarančata a švábi, ovšem jako potravina tu hmyz uznaný není. Přesto jím historicky nejsme až tak nedotčeni - dřív se u nás hlavně na venkově hmyz pojídal. Vytěsnil ho až nadbytek potravin, město a s ním představa, že kde je hmyz, tam je nečisté místo. Odtud pak pochází náš blok. Přesto se ještě za první republiky objevují hmyzí recepty, například na chroustovou polévku.

Chroustová polévka

Recept z roku 1920 pro 6 osob:

1/4 kg chroustů ve studené vodě omytých vhoď do horké vody, přidej kořínkovou zeleninu, kmín, trochu soli a 1/4 hod. vař. Pak udělej ze 6 dkg másla a 6 dkg mouky bledou zásmažku a nechej v ní zapěnit jemně sekanou zelenou petržel. Vodu z chroustů sceď, zalij jí zásmažku a nechej chvíli povařiti. Pak zakloktej polévku 2 žloutky a 6 lžícemi husté smetany.

Jak vlastně chutnají

V plastových krabičkách na stole se to jen hemží: míhají se tu nožky a tykadla sarančat, švábi se melou, cvrčci cvrkají, červi jemně šustí. Asi třícentimetroví tlustí mouční červi, larvy brouka Zophobas morio, potemníka brazilského, vypadají tak, že mi začíná jít mráz po zádech. Tohle mám ochutnat? Vzít do pusy a sníst?

A tak jdeme ochutnat. Na stole pracovny doktorky Borkovcové se objevují sušení červi, vzápětí je kuchař Petr Ocknecht připraví i smažené. Křupnou, ale nic. "Když kousnete do masa, má to chuť, hmyz ji má však velmi jemnou nebo téměř žádnou. Člověk hledá svalovinu, ale tady není," vysvětluje Borkovcová. Dojem je zvláštní – kůže je jako slupka z popcornu, chuť je jemně chlebová.

To sušený trubčí plod je jiná dobrota: nasládlá, je cítit po medu a plástvi, něco mezi měkkým oříškem a hrozinkou.

U nás se zatím díváme na hmyz určený ke konzumaci s despektem

U nás se zatím díváme na hmyz určený ke konzumaci s despektem

"Hmyz můžete kandovat, sušit, péct... Mění chuťové vlastnosti pokrmu jen jemně – je trochu jako cuketa," říká kuchař Ocknecht. V brněnské restauraci, kde donedávna působil, nabízeli i hmyzí menu. "Jezdili na něj lidé až ze Slovenska," tvrdí.

Na pánvi se mezitím smaží v másle červi, pak přicházejí na řadu cvrčci. V rámci kuchařských příprav člověk ztrácí zábrany, už vůbec necítím odpor, skoro se těším, jaké to bude.

"Pro mě byl nejhorší první šváb. S tím jsem měl problém, ale teď už jím všechno, naopak bych si nedal třeba býčí žlázy," tvrdí Ocknecht.

A už je tu první porcička: malí i velcí červi nám chutnají víc než sušení, okořenění jsou vážně fajn, proč je nekřupat třeba k vínu. Zophobas s česnekem je docela lahůdka. Cvrček je jemný, trochu připomíná houby. A vůbec to není špatné.

Jak usmažit larvy

Smažené larvy

Larvy bource morušového se dají smažit na másle či na oleji, mohou se jemně kořenit, samy o sobě mají mírně slanou chuť. Jejich tělo je vláčné, uvnitř moučnaté, navíc překvapivě syté, trochu připomínají kešu oříšky. První kousky chutnaly, pak už moučnatost začala vadit, nebo si tělo uvědomilo, že na exotické pokrmy by si měl organismus zvykat postupně. Kuchař larvy okořenil česnekem a bylinkami a přidal do salátu mizuno, dozdobil jedlými květy. Zajímavé. A rada sommeliéra navíc: vyzkoušejte s mladým vínem odrůdy Müller Thurgau.

Čtěte v dnešní MF DNES

Jak chutná šváb, saranče nebo další potraviny, které si někteří lidé oškliví? A proč máme s některými jídly problém? Čtěte v dnešní MF DNES v magazínu Víkend.

.




Nejčtenější

(Ilustrační foto)
Proti komárům, klíšťatům i ovádům pomohou bylinky, skořice i levandule

Zatím není zcela jasné, proč někdo komáry, ovády a klíšťata láká víc a někdo méně. A tak o prvně jmenovaných říkáme prostě, že obtížnému hmyzu „voní“. Jenže co...  celý článek

Roztomilost malým mopsům zůstane a nudní rozhodně nejsou. Když ho dobře...
VIDEO: Jakého psa vybrat do města? Nabízíme pět tipů, navrhněte další

Ideální pes do městského bytu neexistuje. Respektive je to každý pes, který je správně socializovaný a vychovaný tak, aby nepůsobil problémy svému majiteli ani...  celý článek

25 ks předvařených krevet. na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
Známe vítěze letní fotosoutěže o pět grilů. Nejúspěšnější byly krevety

Od začátku srpna jste hlasovali, které recepty se vám líbily z příspěvků posílaných do redakce v rámci fotosoutěže o pět grilů a dalšího příslušenství. Z...  celý článek

Obsluhující makak vás v civilizované zemi překvapí.
Z opičí obsluhy jsou hosté nadšeni, pro zoologa to má úroveň cirkusu

Obsluhující makak, oblečený jako číšník, přijde většině hostů nesmírně roztomilý. A tak si jich majitel restaurace Kajabukija v Ucunomiji, hlavním městě...  celý článek

Další z rubriky

Burger s trhaným masem
VIDEO: Přejedli jste se při grilování masa? Nezapomeňte ho zajíst ananasem

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek pracující na britské ambasádě má ohromnou výhodu. V zahradě velvyslanectví má vlastní zahrádku, kde s láskou pečuje o zeleninu,...  celý článek

(Ilustrační foto)
Proti komárům, klíšťatům i ovádům pomohou bylinky, skořice i levandule

Zatím není zcela jasné, proč někdo komáry, ovády a klíšťata láká víc a někdo méně. A tak o prvně jmenovaných říkáme prostě, že obtížnému hmyzu „voní“. Jenže co...  celý článek

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.