Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Sedmiletý kluk si hází těstem na pizzu jako ostřílený profík

Majitel pizzerie v Jersey City naučil svého sedmiletého syna pracovat s těstem tak dobře, že by se klidně mohl přihlásit na mistrovství. Po dvou týdnech tréninku válí stejně jako mistři v oboru.
Fotogalerie3

Táta a zároveň majitel pizzerie naučil svého sedmiletého syna, jak udělat pizza těsto. | foto: YouTube

"Můj syn je po čtrnácti dnech tak dobrý, že bych mohl vyrazit zaměstnance a zvládli bychom to stejně dobře," říká pyšný otec Carmine Testa, majitel Pizza Factory v Jersey City v americkém státě New Jersey. "Naučím ho všechny triky, které znám, a tak bude moct pokračovat v tradici. A třeba se zúčastní i nějaké soutěže, já už jsem na to moc starý," pokračuje v osobní zpovědi.

Videonahrávku s uměním svého syna zveřejnil na serveru You Tube, kde se setkal se smíšeným ohlasem. "Mladých talentů jako je syn pana kuchaře existují tisíce," kritizoval jeden z diskutérů.

Ale mladý Testa se nedal, své schopnosti předvedl i před redaktory z Journal Jersey. Dvaceticentimetrovou placku z těsta ve vzduchu roztáhl do požadovaného průměru, stejně tak hrudku o velikosti baseballového míčku. Konstantním pohybem zápěstí opět vytvaroval perfektní kruh pizzy.

Michael, syn majitele restaurace si je vědom toho, že má talent a přirozeně počítá s tím, že v dospělosti převezme tátovu restauraci. Jeho otec zatím nespěchá. Rád ho bude podporovat na různých kuchařských soutěžích, ve Spojených státech často podpořených i finančním oceněním, aby to přispělo i na synovo formální vzdělání. Kdyby to nevyšlo, má ještě jednoho syna, Nicholase, kterému se také otcovo řemeslo líbí.

Okouzlující triky s těstem na pizzu zatím většinou spatříme jen někdy během dovolené v Itálii. "Je to úžasná součást show, kdy host čeká na jídlo a kuchař předvede svoji scénku. Je to podobné, jako když barman je schopný vyhazovat lahve a mixovat koktejly," říká Viktor Brodecký, majitel pražské restaurace a pizzerie Matylda. "Bohužel už je to taková vyšší dívčí. Většinou se v restauracích setkáte s tím, že kuchaři dostanou kruhy těsta vyrobené jako polotovar. V běžné restaurační realitě bohužel není čas na podobné hračičkování," povzdechne si. Jako host by si klidně počkal na jídlo o nějakou tu minutku déle, ale měl by o zážitek víc.

Aktuální český mistr pizzy Roman Tuhý

Druhý v pořadí Alessi Mansini

Mistrovství ve výrobě pizzy se koná i u nás, proběhly už tři ročníky Pizza Cupu. Hodnotí se nejen chuť, ale i úroveň prezentace. Akrobacie s těstem, pizza freestyle, je pak součástí hodnocení.

Aktuálním českým mistrem je Roman Tuhý z pizzerie Coloseum. Pětadvacetiletý mladík dokázal porazit i zkušené matadory, například Itala Alessia Mansiniho z pizzerie Gusto, který skončil druhý.

"Přes obědy, když je fofr, na nějaké frajeřinky s těstem není čas. Ale odpoledne nebo večer si můžeme před hosty zařádit. Často si nás i fotí a pak nám e-mailem posílají fotky," říká úřadující mistr. Nejenže se tím v práci baví, ale zároveň si uvědomuje, jakou to znamená reklamu pro podnik, proto se snaží trénovat co nejčastěji.

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025