Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Mléčný koktejl se zeleným čajem povzbudí. I grapefruitový je bomba

aktualizováno 
Povzbuzení plné vitaminů a antioxidantů v teplém nápoji se uprostřed zimy hodí. Varianta s grapefruitovou šťávou je zase ohromně osvěžující. Svěže zelená barva, lahodná chuť a povzbuzující účinek pak jsou společné oběma koktejlům, které připravíte z kvalitního zeleného čaje.

Mléčný koktejl s práškovou matchou a koktejl se zeleným čajem sencha, ovocnou šťávou a sekanými lístky bylinek | foto: Profimedia.cz

Japonský listový čaj drcený na ten nejjemnější prášek se dá v kuchyni využít jako přísada mnoha způsoby. Například do jídel a koktejlů.

Fotogalerie

Už jsme vyzkoušeli, jak se připravuje a chutná zmrzlina ze zeleného čaje. Příprava je kupodivu jednoduchá a výsledek velmi lahodný a osvěžující (viz VIDEO: Luxusní zmrzlina ze zeleného čaje. Kdo si lízne, nechce jinou).   

S trochou fantazie tak člověk není omezen jen na klasickou přípravu čajového nálevu. Dá se experimentovat i s louhováním čaje v chladné vodě či alkoholu.

Mléčný koktejl s matchou (Matcha Smoothie)

Potřebovat budete lžičku japonského mletého zeleného čaje matcha, 1 šálek sójového mléka (může být i bio, použít se případně dá i kvalitní kravské mléko), lžička javorového sirupu a podle chuti bílého rumu (měly by stačit 2 lžičky).

Mléčný koktejl se zeleným čajem matcha povzbudí.

Mléčný koktejl se zeleným čajem matcha povzbudí.

V malém množství převařené, mírně zchlazené horké vody (ideálně by měla mít 60 až 80 °C) našlehejte japonskou bambusovou metličkou chasen (čti časen) lžičku jemného zeleného prášku čaje matcha. Nemáte-li bambusovou metličku, našlehání byste měli zvládnout i s metličkou silikonovou, zdaleka s ní ale nevytvoříte tak jemnou a bohatou pěnu. 

Pak ohřejte sójové mléko, přidejte javorový sirup, bílý rum a nakonec přilijte i matchu. Vše promíchejte v šejkru a podávejte ve skle jako pěnivý koktejl.

Grapefruitový koktejl s čajem sencha (Sencha Grep Shot)

Japonský zelený čaj sencha má podobu tenkých jehliček, je tmavě zelený a nejkvalitnější je ten ručně zpracovaný. Během zpracování se lístky napaří, aby se zastavila oxidace a svinou se do tvaru jehliček.

Na koktejl budete potřebovat 2 lžičky sekaného japonského zeleného čaje sencha, třičtvrtě šálku vody, půlku bílého grapefruitu, 2 lžičky vodky nebo ginu (množství případně upravte podle chuti) a cukr. 

Grapefruitový koktejl s čajem sencha.

Grapefruitový koktejl s čajem sencha.

Ponechte senchu louhovat v chladné vodě alespoň 20 minut, pak macerát slijte přes sítko. Přidejte šťávu z poloviny grapefruitu a vodku. Lem sklenky navlhčete grapefruitovou kůrou, vnořte do cukru a vlijte koktejl do sklenky. Do skleničky můžete dle chuti vložit kostku ledu. Servírujte s plátkem citronu nebo limetky. Výborně chutná v kombinaci ze zralým žlutým melounem či jahodou.

Autoři:


Témata: Bylinky


Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.