Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Mléčný koktejl se zeleným čajem povzbudí. I grapefruitový je bomba

aktualizováno 
Povzbuzení plné vitaminů a antioxidantů v teplém nápoji se uprostřed zimy hodí. Varianta s grapefruitovou šťávou je zase ohromně osvěžující. Svěže zelená barva, lahodná chuť a povzbuzující účinek pak jsou společné oběma koktejlům, které připravíte z kvalitního zeleného čaje.

Mléčný koktejl s práškovou matchou a koktejl se zeleným čajem sencha, ovocnou šťávou a sekanými lístky bylinek | foto: Profimedia.cz

Japonský listový čaj drcený na ten nejjemnější prášek se dá v kuchyni využít jako přísada mnoha způsoby. Například do jídel a koktejlů.

Fotogalerie

Už jsme vyzkoušeli, jak se připravuje a chutná zmrzlina ze zeleného čaje. Příprava je kupodivu jednoduchá a výsledek velmi lahodný a osvěžující (viz VIDEO: Luxusní zmrzlina ze zeleného čaje. Kdo si lízne, nechce jinou).   

S trochou fantazie tak člověk není omezen jen na klasickou přípravu čajového nálevu. Dá se experimentovat i s louhováním čaje v chladné vodě či alkoholu.

Mléčný koktejl s matchou (Matcha Smoothie)

Potřebovat budete lžičku japonského mletého zeleného čaje matcha, 1 šálek sójového mléka (může být i bio, použít se případně dá i kvalitní kravské mléko), lžička javorového sirupu a podle chuti bílého rumu (měly by stačit 2 lžičky).

Mléčný koktejl se zeleným čajem matcha povzbudí.

Mléčný koktejl se zeleným čajem matcha povzbudí.

V malém množství převařené, mírně zchlazené horké vody (ideálně by měla mít 60 až 80 °C) našlehejte japonskou bambusovou metličkou chasen (čti časen) lžičku jemného zeleného prášku čaje matcha. Nemáte-li bambusovou metličku, našlehání byste měli zvládnout i s metličkou silikonovou, zdaleka s ní ale nevytvoříte tak jemnou a bohatou pěnu. 

Pak ohřejte sójové mléko, přidejte javorový sirup, bílý rum a nakonec přilijte i matchu. Vše promíchejte v šejkru a podávejte ve skle jako pěnivý koktejl.

Grapefruitový koktejl s čajem sencha (Sencha Grep Shot)

Japonský zelený čaj sencha má podobu tenkých jehliček, je tmavě zelený a nejkvalitnější je ten ručně zpracovaný. Během zpracování se lístky napaří, aby se zastavila oxidace a svinou se do tvaru jehliček.

Na koktejl budete potřebovat 2 lžičky sekaného japonského zeleného čaje sencha, třičtvrtě šálku vody, půlku bílého grapefruitu, 2 lžičky vodky nebo ginu (množství případně upravte podle chuti) a cukr. 

Grapefruitový koktejl s čajem sencha.

Grapefruitový koktejl s čajem sencha.

Ponechte senchu louhovat v chladné vodě alespoň 20 minut, pak macerát slijte přes sítko. Přidejte šťávu z poloviny grapefruitu a vodku. Lem sklenky navlhčete grapefruitovou kůrou, vnořte do cukru a vlijte koktejl do sklenky. Do skleničky můžete dle chuti vložit kostku ledu. Servírujte s plátkem citronu nebo limetky. Výborně chutná v kombinaci ze zralým žlutým melounem či jahodou.

Autoři:


Témata: Bylinky


Nejčtenější

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.