Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Mlsní bloggeři iDNES.cz volili nejlepší moučník. Králem se stal štrúdl

aktualizováno 
Bloggeři hlasovali v letní soutěži o nejoblíbenější moučník. Ze šestnácti nominovaných se do finále probojoval jablečný závin a klasické české buchty. V procentním poměru 65:35 zvítězil závin.

Finalisté: jablečný závin a buchty | foto: Anna Lešková

Bloggerka Anna Lešková nejen ráda vaří a peče, ale navíc má smysl pro hru i legraci. Během léta připravila svým čtenářům "vzrušující" hru o nejoblíbenější český moučník. "Byla jsem zvědavá, co by asi tak mohlo vyhrát v anketě o nejoblíbenější moučník Čechů, Moravanů a Slezanů. Nemám možnost oslovit všechny obyvatele České republiky (případně Čechy žijící v zahraničí), ale mohu se obrátit na početné čtenářstvo blogu iDNES.cz," píše na svém blogu.

"V březnu se na americkém blogu Jezebel konala zvláštní anketa o nejoblíbenější dort (cake) nebo koláč (pie). Soutěžilo spolu šestnáct dortů a šestnáct koláčů, jejichž názvy mi z valné části nic neříkaly a já si je musela ze zvědavosti najít na Googlu. Zkrátka Američané mají rádi něco jiného než Češi. A vtom mě to napadlo: Co mají vlastně rádi Češi?" ptá se. Od 15. července proto otevřela soutěž, do které se aktivně zapojili čtenáři iDNES.cz.

16 původních nominací

Vybrala 16 nejběžnějších "dortíků", jaké si většina lidí ráda dopřeje ke kávě nebo třeba po obědě. Vše sama upekla a nafotila a předložila v lákavé podobě čtenářům jako na tácku. Do soutěže se tak zapojilo tiramisu, větrník, buchty, rakvičky a další.

Třikrát týdně pak bloggeři hlasovali a vyřazovali z vybraných dvojic. Během jednotlivých kol se vytříbili finalisté, tedy závin a české buchty. Podívejte se, jak vypadal závodní "pavouk".

Moučníková anketa

V každém kole Anna Lešková proti sobě postavila těžkotonážní soupeře: Někdy dva moučníky se společným jmenovatelem, třeba ovocnou náplní, někdy protiklad: "Dáváte přednost těžkému kynutému těstu, nebo nadýchanému piškotu?" ptá se například v kole, kde se utkaly buchty s roládou. Vzhledem k tomu, že se buchty probojovaly až do finále, není těžké odpovědět, co je nám bližší.

A výsledek je teď jasný. Moučníkem Čechů, Moravanů i Slezanů se nakonec stal starý dobrý štrúdl.

Autor:


Témata: Vaření


Nejčtenější

Cita
Erik zachránil kluka, Malina rozpozná záchvaty. Ocenění psí hrdinové

Obětaví psi sbírají za svou neohroženost už sedm let ocenění Statečná psí srdce udělovaná v několika kategoriích. Vždyť psími hrdiny se den co den stávají...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.