Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Mlsní bloggeři iDNES.cz volili nejlepší moučník. Králem se stal štrúdl

aktualizováno 
Bloggeři hlasovali v letní soutěži o nejoblíbenější moučník. Ze šestnácti nominovaných se do finále probojoval jablečný závin a klasické české buchty. V procentním poměru 65:35 zvítězil závin.

Finalisté: jablečný závin a buchty | foto: Anna Lešková

Bloggerka Anna Lešková nejen ráda vaří a peče, ale navíc má smysl pro hru i legraci. Během léta připravila svým čtenářům "vzrušující" hru o nejoblíbenější český moučník. "Byla jsem zvědavá, co by asi tak mohlo vyhrát v anketě o nejoblíbenější moučník Čechů, Moravanů a Slezanů. Nemám možnost oslovit všechny obyvatele České republiky (případně Čechy žijící v zahraničí), ale mohu se obrátit na početné čtenářstvo blogu iDNES.cz," píše na svém blogu.

"V březnu se na americkém blogu Jezebel konala zvláštní anketa o nejoblíbenější dort (cake) nebo koláč (pie). Soutěžilo spolu šestnáct dortů a šestnáct koláčů, jejichž názvy mi z valné části nic neříkaly a já si je musela ze zvědavosti najít na Googlu. Zkrátka Američané mají rádi něco jiného než Češi. A vtom mě to napadlo: Co mají vlastně rádi Češi?" ptá se. Od 15. července proto otevřela soutěž, do které se aktivně zapojili čtenáři iDNES.cz.

16 původních nominací

Vybrala 16 nejběžnějších "dortíků", jaké si většina lidí ráda dopřeje ke kávě nebo třeba po obědě. Vše sama upekla a nafotila a předložila v lákavé podobě čtenářům jako na tácku. Do soutěže se tak zapojilo tiramisu, větrník, buchty, rakvičky a další.

Třikrát týdně pak bloggeři hlasovali a vyřazovali z vybraných dvojic. Během jednotlivých kol se vytříbili finalisté, tedy závin a české buchty. Podívejte se, jak vypadal závodní "pavouk".

Moučníková anketa

V každém kole Anna Lešková proti sobě postavila těžkotonážní soupeře: Někdy dva moučníky se společným jmenovatelem, třeba ovocnou náplní, někdy protiklad: "Dáváte přednost těžkému kynutému těstu, nebo nadýchanému piškotu?" ptá se například v kole, kde se utkaly buchty s roládou. Vzhledem k tomu, že se buchty probojovaly až do finále, není těžké odpovědět, co je nám bližší.

A výsledek je teď jasný. Moučníkem Čechů, Moravanů i Slezanů se nakonec stal starý dobrý štrúdl.

Autor:


Témata: Vaření


Nejčtenější

Housenka zavíječe zimostrázového
PORADNA: Mám skoro zničený buxus od zavíječe. Co proti tomu mohu dělat

Na začátku května jsem zjistila, že mi buxus na zahradě skoro sežral zavíječ zimostrázový. Myslím, že to tentokrát ještě přežil, ale bojím se, aby se to příští...  celý článek

Pstruh obecný potoční
Pstruh potoční je už dnes skoro ohrožená ryba, tvrdí rybář Jakub Vágner

Kvůli kormoránům i lidem je dnes pstruh žijící v potocích vzácností, říká Jakub Vágner v novém dílu pořadu S Jakubem na rybách. Probere techniky lovu pstruhů.  celý článek

Samice lemura mongoz se svým mládětem.
V ostravské zoo se narodilo vzácné mládě lemura mongoze, první v Česku

Příchod nové samice vzácného madagaskarského lemura loni na podzim znamenal pro chovatele v ostravské zoologické zahradě velkou naději na rozmnožení tohoto...  celý článek

Malá akumulátorová pila je určena pro drobné práce kolem domu.
Bude na zahradách vládnout akutechnika? Její výsledky jsou stále lepší

Ještě před pár lety se zdálo, že akumulátorové zahradní stroje jsou jen drahou variantou pro několik nadšenců. Ale teď se ukazuje, že výkony se zvedají a...  celý článek

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.