Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Mlsní bloggeři iDNES.cz volili nejlepší moučník. Králem se stal štrúdl

aktualizováno 
Bloggeři hlasovali v letní soutěži o nejoblíbenější moučník. Ze šestnácti nominovaných se do finále probojoval jablečný závin a klasické české buchty. V procentním poměru 65:35 zvítězil závin.

Finalisté: jablečný závin a buchty | foto: Anna Lešková

Bloggerka Anna Lešková nejen ráda vaří a peče, ale navíc má smysl pro hru i legraci. Během léta připravila svým čtenářům "vzrušující" hru o nejoblíbenější český moučník. "Byla jsem zvědavá, co by asi tak mohlo vyhrát v anketě o nejoblíbenější moučník Čechů, Moravanů a Slezanů. Nemám možnost oslovit všechny obyvatele České republiky (případně Čechy žijící v zahraničí), ale mohu se obrátit na početné čtenářstvo blogu iDNES.cz," píše na svém blogu.

"V březnu se na americkém blogu Jezebel konala zvláštní anketa o nejoblíbenější dort (cake) nebo koláč (pie). Soutěžilo spolu šestnáct dortů a šestnáct koláčů, jejichž názvy mi z valné části nic neříkaly a já si je musela ze zvědavosti najít na Googlu. Zkrátka Američané mají rádi něco jiného než Češi. A vtom mě to napadlo: Co mají vlastně rádi Češi?" ptá se. Od 15. července proto otevřela soutěž, do které se aktivně zapojili čtenáři iDNES.cz.

16 původních nominací

Vybrala 16 nejběžnějších "dortíků", jaké si většina lidí ráda dopřeje ke kávě nebo třeba po obědě. Vše sama upekla a nafotila a předložila v lákavé podobě čtenářům jako na tácku. Do soutěže se tak zapojilo tiramisu, větrník, buchty, rakvičky a další.

Třikrát týdně pak bloggeři hlasovali a vyřazovali z vybraných dvojic. Během jednotlivých kol se vytříbili finalisté, tedy závin a české buchty. Podívejte se, jak vypadal závodní "pavouk".

Moučníková anketa

V každém kole Anna Lešková proti sobě postavila těžkotonážní soupeře: Někdy dva moučníky se společným jmenovatelem, třeba ovocnou náplní, někdy protiklad: "Dáváte přednost těžkému kynutému těstu, nebo nadýchanému piškotu?" ptá se například v kole, kde se utkaly buchty s roládou. Vzhledem k tomu, že se buchty probojovaly až do finále, není těžké odpovědět, co je nám bližší.

A výsledek je teď jasný. Moučníkem Čechů, Moravanů i Slezanů se nakonec stal starý dobrý štrúdl.

Autor:




Nejčtenější

Vícebarevný pudl
Ovčák, border kolie, pudl a spol. Šest nejinteligentnějších psích plemen

Inteligentní psí plemeno je pro páníčka jistě velkou radostí, ale může způsobovat i spoustu starostí. Inteligentní pes totiž potřebuje spoustu pozornosti a...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Další z rubriky

Váleček se hodí na hladké, rovné zdi.
Nejhorší sny kutila: hmoždinky a lepidla nedrží, sádra rychle tuhne

V čem začátečníci i mírně pokročilí tápou a chybují? Magazín MF Dnes ve své příloze DOMA zmapoval nejčastější problémy a doplnil je užitečnými radami, jak se...  celý článek

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Ctenolepisma longicaudata alias „papírová ryba“
Není rybenka jako rybenka. Ty z Nizozemska žerou celé archivy

Běžné domácí rybenky většinou žádnou škodu nenadělají, jejich exotický sourozenec už představuje větší nebezpečí. Alespoň pro archivy, sbírky knih, časopisů...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.