Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Krok za krokem: vymodelujte dort pro děti do podoby ovečky Shaun

Pokud vzala útokem srdce vašich dětí ovečka Shaun z britského seriálu, upečte a vymodelujte jim dort v podobě ovečky. Přestože je to v originále beránek. Za pár minut sice hotový nebude, ale tak pracný, aby ho průměrně šikovný rodič nezvládl, také není.
Dort v podobě ležící ovčí pohodářky Shaun může být klidně i za beránka, jakým...

Dort v podobě ležící ovčí pohodářky Shaun může být klidně i za beránka, jakým je Shaun v originále. Iluze ovčího pohodáře docílíte, když ovčí hlavu podepřete spodní přední nožkou (vyztuženou špejlí), zatímco horní spočívá přeložená na boku. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Když si prohlédnete jednotlivé kroky postupu, zjistíte, že modelovaný dort opravdu není žádná věda. Složitější je vykouzlit ovečce-dortu ten správně zvídavý a rozpustilý výraz, to už trochu zručnosti chce. Paní Miroslavě Györy z Slovenska se to povedlo a její Shaun působí jako živý vůdce stáda. 

Upečte si piškot a můžete se pustit do modelování

Základem pro dort jsou dva piškotové pláty, každý z osmi vajec, které můžete upéct například podle receptu ZDE. Jeden může být s kakaem, druhý světlý, jako v našem případě. U světlého piškotu jednoduše vynechte kakao.

Potřebovat samozřejmě budete krém a džem na spojení piškotových dílů a marcipán, který koupíte v balíčku v supermarketu nebo v cukrářských potřebách. Pracujte s ním podle návodu. Na hlavu a nohy ovečky si ideální množství marcipánové hmoty jednouše obarvíte cukrářským barvivem na černo.

Potřebovat budete dva velké piškotové pláty, každý upečený z 8 vajec. Složte je...
Čtyři obdélníkové plátky (na předchozí fotografii vlevo a uprostřed) slepte...
Složený hranolek obkrojte po obvodu nožem tak, aby dal vzniknout pravidelnému...

Upečené a zchladlé piškotové pláty položte na sebe a rozdělte podle první fotografie vlevo. Čtyři obdélníkové díly (v nářezu vlevo a uprostřed) pak spojte  džemem a krémem a vzniklý hranol po celém obvodu stlačte k sobě. Po obvodu pak získaný piškotový hranol upravte nožem do podoby pravidelného oválu tak, aby měl naprosto všechny hrany zaoblené. Bude tvořit tělo ovečky. 

Základem hlavy ovečky je trojúhelník z naporcovaného piškotu. Přiložte ho k...
Hlavu složíte (nabudujete) ze 3 až 4 kousků, které proložíte krémem. Pod horní...
Okraje složené hlavy po obvodu stlačte prsty a celý kousek dotvarujte detailně...

Trojúhelníkový díl (na prvním snímku postupu vpravo uprostřed) tvoří základ pro hlavu. Přiložte si ho tedy k připravenému oválu (budoucímu tělu) a poměřte jím velikost hlavy a její pozici. Hlavu pak složíte ze 3 až 4 kousků, které proložíte a spojíte krémem. Pod horní díl pak ještě vložte v místě budoucího čumáku kolečko piškotu, kterým tvar čumáku zvýrazníte. Potom okraje hlavy po obvodu opět stlačte prsty a celý kousek detailně dotvarujte pomocí nůžek. 

Přiložením hlavy k tělu zjistíte, nakolik se oba díly proporčně liší. Velkou...
Na místě krku je zároveň třeba v těle vykrojit širší mělký zářez, do kterého...
Tělo na vhodné podložce (např. zelená louka) potáhněte velkým bílým plátem....

Přiložením hlavy k tělu zjistíte, jestli jste trefili ty správné proporce. Příliš velkou hlavu případně ještě "ostříhejte", malou naopak můžete nastavit pomocí krému a plátků zbylého piškotu. Pak na těle ovečky vykrojte v místě krku širší mělký zářez, do kterého vytvarovanou a černě potaženou hlavu usadíte. Pak tělo i hlavu potřete punčovinou a dejte zchladnout do lednice, připravíte je tak na potažení.

Co je punčovina? A jak přilepit malé marcipánové dílky?

Je to směs nadrobených piškotových okrojků a krému, ke které lze přidat trochu rumu nebo džemu. Promícháte v hustou hmotu, která zaplní případné nerovnosti korpusu a nestéká. Na ni můžete přidat ještě vrstvičku máslového krému nebo džemu, dohladit ji a takto "ošetřený" korpus dát před potažením marcipánem ztuhnout do lednice.

Na přilepení koleček slziček rouna na tělo a hlavu ovečky použijte čistou vodu nebo alkohol. Ten je lepší, protože se rychle odpaří a vše dříve drží pohromadě. 

Konečně přijde na řadu bílý marcipán, který rozválejte (ideálně na potravinářské fólii, dobře se s její pomocí přenáší) na 4 až 5 mm silný plát a tělo ovečky jím na vhodné podložce (např. zelená louka) potáhněte. Marcipánový potah uhlaďte, po obvodu dole obkrojte a přebytečný marcipán založte pod tělo ovečky. 

Menším černým plátkem potáhněte široce hruškovitou hlavu a rovněž ji hladce...
Nakadeřené rouno lze naznačit spoustou různě velkých koleček vypíchnutých ze...
Černou hlavu nasaďte na vykrojený „krk“ a zbytek těla posázejte bílými kolečky....

Menším černým plátkem marcipánu (obarveným potravinářskou barvou) potáhněte i širokou hruškovitou hlavu a rovněž ji hladce dotvarujte, kromě styčné plochu v místě napojení k tělu. Nakadeřené rouno lze naznačit spoustou různě velkých koleček vypíchnutých ze silnějšího plátku bílé potahovací hmoty. Černou hlavu nasaďte na vykrojený "krk" a zbytek těla posázejte bílými kolečky. 

Na čumáku vpředu vytlačte dva důlky, přiložte na ně drobná černá kolečka a...
Na hlavu přilepte veliké složené oči: jejich základ tvoří mírně zploštělé...
Kadeře na hlavě vytvoříte z různě velkých, kapkovitě tvarovaných kousků bílé...

Na čumáku vytlačte dva důlky jako nosní dírky, přiložte na ně drobná černá kolečka a kosticí s kuličkou na konci, případně jiným vhodným nástrojem, v nich vytlačte nozdry. Na hlavu přilepte velké složené oči, jejichž základ tvoří kuličky bílé hmoty s drobnými černými plátky s bílou tečkou. Kadeře na hlavě vytvoříte z různě velkých, kapkovitě tvarovaných kousků bílé modelovací hmoty. 

Kapky skládejte na temeni špičkami k sobě a přilepte je. Kadeře vytvořte co...
Mezi kadeře a oči připojte mírně do stran protáhlé, lehce se rozšiřující uši....
Nakonec k ležícímu tělu připojte dlouhé černé nohy, na koncích výrazně...

Kapky skládejte na temeni špičkami k sobě a přilepte. Čupřinu ovečce udělejte co nejbohatší, přispěje k jejímu pěknému vzhledu. Mezi čelo a oči ovečce přilepte protáhlé, mírně se rozšiřující uši zpevněné kousky špejlí. Nakonec k ležícímu tělu připojte dlouhé černé nohy, na koncích výrazně rozšířené, s naznačenými kopýtky. Ta vytvoříte mělkými zářezy křížem a hrany uhladíte.

Další tipy a návody k modelovaným dortům najdete v každém čísle časopisu Dortománie, který vychází jako dvouměsíčník. 

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025