Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Krok za krokem: vymodelujte dort pro děti do podoby ovečky Shaun

aktualizováno 
Pokud vzala útokem srdce vašich dětí ovečka Shaun z britského seriálu, upečte a vymodelujte jim dort v podobě ovečky. Přestože je to v originále beránek. Za pár minut sice hotový nebude, ale tak pracný, aby ho průměrně šikovný rodič nezvládl, také není.

Dort v podobě ležící ovčí pohodářky Shaun může být klidně i za beránka, jakým je Shaun v originále. Iluze ovčího pohodáře docílíte, když ovčí hlavu podepřete spodní přední nožkou (vyztuženou špejlí), zatímco horní spočívá přeložená na boku. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Když si prohlédnete jednotlivé kroky postupu, zjistíte, že modelovaný dort opravdu není žádná věda. Složitější je vykouzlit ovečce-dortu ten správně zvídavý a rozpustilý výraz, to už trochu zručnosti chce. Paní Miroslavě Györy z Slovenska se to povedlo a její Shaun působí jako živý vůdce stáda. 

Upečte si piškot a můžete se pustit do modelování

Základem pro dort jsou dva piškotové pláty, každý z osmi vajec, které můžete upéct například podle receptu ZDE. Jeden může být s kakaem, druhý světlý, jako v našem případě. U světlého piškotu jednoduše vynechte kakao.

Potřebovat samozřejmě budete krém a džem na spojení piškotových dílů a marcipán, který koupíte v balíčku v supermarketu nebo v cukrářských potřebách. Pracujte s ním podle návodu. Na hlavu a nohy ovečky si ideální množství marcipánové hmoty jednouše obarvíte cukrářským barvivem na černo.

Potřebovat budete dva velké piškotové pláty, každý upečený z 8 vajec. Složte je...
Čtyři obdélníkové plátky (na předchozí fotografii vlevo a uprostřed) slepte...
Složený hranolek obkrojte po obvodu nožem tak, aby dal vzniknout pravidelnému...

Upečené a zchladlé piškotové pláty položte na sebe a rozdělte podle první fotografie vlevo. Čtyři obdélníkové díly (v nářezu vlevo a uprostřed) pak spojte  džemem a krémem a vzniklý hranol po celém obvodu stlačte k sobě. Po obvodu pak získaný piškotový hranol upravte nožem do podoby pravidelného oválu tak, aby měl naprosto všechny hrany zaoblené. Bude tvořit tělo ovečky. 

Základem hlavy ovečky je trojúhelník z naporcovaného piškotu. Přiložte ho k...
Hlavu složíte (nabudujete) ze 3 až 4 kousků, které proložíte krémem. Pod horní...
Okraje složené hlavy po obvodu stlačte prsty a celý kousek dotvarujte detailně...

Trojúhelníkový díl (na prvním snímku postupu vpravo uprostřed) tvoří základ pro hlavu. Přiložte si ho tedy k připravenému oválu (budoucímu tělu) a poměřte jím velikost hlavy a její pozici. Hlavu pak složíte ze 3 až 4 kousků, které proložíte a spojíte krémem. Pod horní díl pak ještě vložte v místě budoucího čumáku kolečko piškotu, kterým tvar čumáku zvýrazníte. Potom okraje hlavy po obvodu opět stlačte prsty a celý kousek detailně dotvarujte pomocí nůžek. 

Přiložením hlavy k tělu zjistíte, nakolik se oba díly proporčně liší. Velkou...
Na místě krku je zároveň třeba v těle vykrojit širší mělký zářez, do kterého...
Tělo na vhodné podložce (např. zelená louka) potáhněte velkým bílým plátem....

Přiložením hlavy k tělu zjistíte, jestli jste trefili ty správné proporce. Příliš velkou hlavu případně ještě "ostříhejte", malou naopak můžete nastavit pomocí krému a plátků zbylého piškotu. Pak na těle ovečky vykrojte v místě krku širší mělký zářez, do kterého vytvarovanou a černě potaženou hlavu usadíte. Pak tělo i hlavu potřete punčovinou a dejte zchladnout do lednice, připravíte je tak na potažení.

Co je punčovina? A jak přilepit malé marcipánové dílky?

Je to směs nadrobených piškotových okrojků a krému, ke které lze přidat trochu rumu nebo džemu. Promícháte v hustou hmotu, která zaplní případné nerovnosti korpusu a nestéká. Na ni můžete přidat ještě vrstvičku máslového krému nebo džemu, dohladit ji a takto "ošetřený" korpus dát před potažením marcipánem ztuhnout do lednice.

Na přilepení koleček slziček rouna na tělo a hlavu ovečky použijte čistou vodu nebo alkohol. Ten je lepší, protože se rychle odpaří a vše dříve drží pohromadě. 

Konečně přijde na řadu bílý marcipán, který rozválejte (ideálně na potravinářské fólii, dobře se s její pomocí přenáší) na 4 až 5 mm silný plát a tělo ovečky jím na vhodné podložce (např. zelená louka) potáhněte. Marcipánový potah uhlaďte, po obvodu dole obkrojte a přebytečný marcipán založte pod tělo ovečky. 

Menším černým plátkem potáhněte široce hruškovitou hlavu a rovněž ji hladce...
Nakadeřené rouno lze naznačit spoustou různě velkých koleček vypíchnutých ze...
Černou hlavu nasaďte na vykrojený „krk“ a zbytek těla posázejte bílými kolečky....

Menším černým plátkem marcipánu (obarveným potravinářskou barvou) potáhněte i širokou hruškovitou hlavu a rovněž ji hladce dotvarujte, kromě styčné plochu v místě napojení k tělu. Nakadeřené rouno lze naznačit spoustou různě velkých koleček vypíchnutých ze silnějšího plátku bílé potahovací hmoty. Černou hlavu nasaďte na vykrojený "krk" a zbytek těla posázejte bílými kolečky. 

Na čumáku vpředu vytlačte dva důlky, přiložte na ně drobná černá kolečka a...
Na hlavu přilepte veliké složené oči: jejich základ tvoří mírně zploštělé...
Kadeře na hlavě vytvoříte z různě velkých, kapkovitě tvarovaných kousků bílé...

Na čumáku vytlačte dva důlky jako nosní dírky, přiložte na ně drobná černá kolečka a kosticí s kuličkou na konci, případně jiným vhodným nástrojem, v nich vytlačte nozdry. Na hlavu přilepte velké složené oči, jejichž základ tvoří kuličky bílé hmoty s drobnými černými plátky s bílou tečkou. Kadeře na hlavě vytvoříte z různě velkých, kapkovitě tvarovaných kousků bílé modelovací hmoty. 

Kapky skládejte na temeni špičkami k sobě a přilepte je. Kadeře vytvořte co...
Mezi kadeře a oči připojte mírně do stran protáhlé, lehce se rozšiřující uši....
Nakonec k ležícímu tělu připojte dlouhé černé nohy, na koncích výrazně...

Kapky skládejte na temeni špičkami k sobě a přilepte. Čupřinu ovečce udělejte co nejbohatší, přispěje k jejímu pěknému vzhledu. Mezi čelo a oči ovečce přilepte protáhlé, mírně se rozšiřující uši zpevněné kousky špejlí. Nakonec k ležícímu tělu připojte dlouhé černé nohy, na koncích výrazně rozšířené, s naznačenými kopýtky. Ta vytvoříte mělkými zářezy křížem a hrany uhladíte.

Další tipy a návody k modelovaným dortům najdete v každém čísle časopisu Dortománie, který vychází jako dvouměsíčník. 

Autoři:




Nejčtenější

Kompresor s digitálním ovládáním, který se vypne po dosažení nastaveného tlaku.
Kompresor do auta se hodí nejen na pneumatiky, ale i na míče či matrace

Malý dvanáctivoltový kompresor do auta stojí pár stokorun a nezabere v kufru místo. V létě, kdy se během prázdnin více cestuje, může zajistit první pomoc v...  celý článek

Solární panely integrované do žaluzií
Nemáte na solární střechu? Ušetřete levnými solárními žaluziemi

Yevgen Erik z Kalifornie vymyslel systém pro všechny, kteří si nemohou na svou střechu namontovat solární panely. Nainstaloval je do žaluzií, které se neustále...  celý článek

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Koupání slonů probíhá v zákulisí.
Respekt tváří v tvář sloním obrům i hubička od Mamuta. V zákulisí zoo

Mazlení. Tulení. Krmení. Hlazení. Roztomilá mláďátka a oddaná zvířátka. To vše v krásném prostředí uprostřed zeleně, vody, květin a exotické zvěře. Prostě...  celý článek

Další z rubriky

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska.
Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu,...  celý článek

Instalatér, ilustrační obrázek
PORADNA: Instalatér přehodil přívod teplé a studené vody. Jak to opravit

Při výměně kuchyňské baterie se instalatérovi povedlo přehodit přívod teplé a studené vody, popisuje čtenářka Marie. Jenže odjel na dovolenou, tak se ptá,...  celý článek

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

Letní úklid podle Marie Kondo
Letní úklid podle Marie Kondo

Nechte si věci, co dělají radost.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.