Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Šéfkuchař zaskočil hosty tatarákem z řepy, šodem místo svíčkové

aktualizováno 
Vypadalo to jako ve špatném snu. Hosté v restauraci si objednali normální jídlo a dostali pokrm, který identicky vypadal, ale chutnal úplně jinak. To vše dokáže molekulární kuchyně.

Prostor k uskutečnění pokusu poskytla pražská restaurace Mama´s restaurant. Autorem těchto molekulárních gastronomických výtvorů je šéfkuchař Jiří Král, jeden z nejuznávanějších mistrů svého oboru. Je kapitánem kuchařského týmu Československého svazu kuchařů, praxi a stáže absolvoval po celém světě.

Při přípravě vybraných jídel ho překvapila reálná konfrontace dvou chuťově odlišných pokrmů, jejich odlišná příprava, tepelná a fyzikální reakce. Je opravdu oříšek uvařit dvě jídla z odlišných surovin tak, aby je od sebe zákazník pohledem nerozeznal.

Největší výzvou během natáčení byla příprava tataráku. Jen na jeho vyladění padlo 12 kg řepy. „Ale s výsledkem jsem opravdu spokojen, řepový tatarák bych se nebál zařadit na stálé menu naší restaurace Aureole,“ popisuje.

Jiřímu Královi nejsou tyto gastronomické úlety nijak cizí, v životě ochutnal spoustu nevšedních pokrmů. Jedním z nejzajímavějších zážitků byla návštěva nejlepší restaurace světa Noma, kde se servíroval jedlý lišejník, živé krevety, jedlá hlína, čokoládový morek ve vepřové kosti a na 20 hostů tam bylo 20 kuchařů.

Jak to v Mama´s dopadlo? Hosté samozřejmě dostali za vtípek se skrytou kamerou skutečně objednané menu a nemuseli oběd platit. Na vlastní kůži si mohli ověřit, že objednávat jen pohledem na cizí stůl se nemusí vyplatit. Co kdyby ten guláš, který se konzumuje u vedlejšího stolu, byl náhodou s příchutí čokolády?

Autor:


Témata: Vaření


Nejčtenější

Na každý povrch dnes existují specializované přípravky, někdy si však poradíte...
Předvánoční úklid podle našich babiček. Osm tipů na čistou domácnost

Předvánoční úklid začíná strašit. Ne každý je však ochoten používat současné chemické „dryjáky“, radši by postupoval podle tradic našich prababiček. Jde to...  celý článek

Europaleta jako součást pracovního stolu.
Europalety se často nevyplatí vracet, raději je využijte

Dřevěné europalety jsou jako vratné lahve a můžete za ně dostat zpět zálohu až 150 korun za kus, často se ale nevyplatí je vůbec vracet. Zvlášť pokud vám na...  celý článek

Děti si vyřezaly flétny z mrkve.
VIDEO: Děti zahrály na charitativním koncertě na nástroje ze zeleniny

Polské děti podstupující léčbu rakoviny zahrály v neděli na charitativním koncertu na jednoduché nástroje, které si samy vyrobily ze zeleniny. Navíc jim to...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.