Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Šéfkuchař zaskočil hosty tatarákem z řepy, šodem místo svíčkové

aktualizováno 
Vypadalo to jako ve špatném snu. Hosté v restauraci si objednali normální jídlo a dostali pokrm, který identicky vypadal, ale chutnal úplně jinak. To vše dokáže molekulární kuchyně.

Prostor k uskutečnění pokusu poskytla pražská restaurace Mama´s restaurant. Autorem těchto molekulárních gastronomických výtvorů je šéfkuchař Jiří Král, jeden z nejuznávanějších mistrů svého oboru. Je kapitánem kuchařského týmu Československého svazu kuchařů, praxi a stáže absolvoval po celém světě.

Při přípravě vybraných jídel ho překvapila reálná konfrontace dvou chuťově odlišných pokrmů, jejich odlišná příprava, tepelná a fyzikální reakce. Je opravdu oříšek uvařit dvě jídla z odlišných surovin tak, aby je od sebe zákazník pohledem nerozeznal.

Největší výzvou během natáčení byla příprava tataráku. Jen na jeho vyladění padlo 12 kg řepy. „Ale s výsledkem jsem opravdu spokojen, řepový tatarák bych se nebál zařadit na stálé menu naší restaurace Aureole,“ popisuje.

Jiřímu Královi nejsou tyto gastronomické úlety nijak cizí, v životě ochutnal spoustu nevšedních pokrmů. Jedním z nejzajímavějších zážitků byla návštěva nejlepší restaurace světa Noma, kde se servíroval jedlý lišejník, živé krevety, jedlá hlína, čokoládový morek ve vepřové kosti a na 20 hostů tam bylo 20 kuchařů.

Jak to v Mama´s dopadlo? Hosté samozřejmě dostali za vtípek se skrytou kamerou skutečně objednané menu a nemuseli oběd platit. Na vlastní kůži si mohli ověřit, že objednávat jen pohledem na cizí stůl se nemusí vyplatit. Co kdyby ten guláš, který se konzumuje u vedlejšího stolu, byl náhodou s příchutí čokolády?

Autor:


Témata: Vaření


Nejčtenější

Online festival Země na talíři: Válka osiv (trailer)
Baví vás jídlo? Filmaři zdokumentovali, jak se dostává na váš stůl

Pokud vás zajímá, jak může jídlo - i to, co jíte právě vy - globálně měnit svět k lepšímu nebo k horšímu, máte jedinečnou možnost si o tom udělat ucelenou...  celý článek

Zvířátka z Oregonské zoo si užívají sníh
VIDEO: Jako malé děti. Slon, medvěd a tuleň jsou ze sněhu nadšení

Kvůli přívalu sněhu musela zoo v americkém Portlandu ve státě Oregon své brány návštěvníkům uzavřít. Zaměstnanci se vydali zkontrolovat zvířata na lyžích, aby...  celý článek

Horoskop pro vaši zahradu, dům, koníčky a kondici pro rok 2017
Jaká bude letos konstelace pro vaši zahradu, domov, koníčky i kondici?

Novému roku vládne Slunce, které všestranně podporuje každou osobní aktivitu. Proto si MF nechala pro činorodé čtenáře DOMA DNES zpracovat celoroční horoskop....  celý článek

Nad některými zdejšími kuchařskými postupy ovšem zůstává šéfovi rozum stát.
VIDEO: Pohlreich v chomutovské Americe aneb biče, rakve a volejovky

Cesta do severočeského Chomutova odkrývá další variantu podoby českého restauračního podnikání. Dva bratři začali po roce 1989 se zastavárnou a investují do...  celý článek

Šampaňské a ústřice
Maurerův Grand Restaurant Festival je v barokním stylu. Inspirujte se

Velkolepě a lehce tajemně začal už osmý festival dobrého jídla a pití o víkendové půlnoci v pražském Prolog Baru. Chuťové pohárky dam ve škraboškách a pánů s...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.