Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Šéfkuchař zaskočil hosty tatarákem z řepy, šodem místo svíčkové

aktualizováno 
Vypadalo to jako ve špatném snu. Hosté v restauraci si objednali normální jídlo a dostali pokrm, který identicky vypadal, ale chutnal úplně jinak. To vše dokáže molekulární kuchyně.

Prostor k uskutečnění pokusu poskytla pražská restaurace Mama´s restaurant. Autorem těchto molekulárních gastronomických výtvorů je šéfkuchař Jiří Král, jeden z nejuznávanějších mistrů svého oboru. Je kapitánem kuchařského týmu Československého svazu kuchařů, praxi a stáže absolvoval po celém světě.

Při přípravě vybraných jídel ho překvapila reálná konfrontace dvou chuťově odlišných pokrmů, jejich odlišná příprava, tepelná a fyzikální reakce. Je opravdu oříšek uvařit dvě jídla z odlišných surovin tak, aby je od sebe zákazník pohledem nerozeznal.

Největší výzvou během natáčení byla příprava tataráku. Jen na jeho vyladění padlo 12 kg řepy. „Ale s výsledkem jsem opravdu spokojen, řepový tatarák bych se nebál zařadit na stálé menu naší restaurace Aureole,“ popisuje.

Jiřímu Královi nejsou tyto gastronomické úlety nijak cizí, v životě ochutnal spoustu nevšedních pokrmů. Jedním z nejzajímavějších zážitků byla návštěva nejlepší restaurace světa Noma, kde se servíroval jedlý lišejník, živé krevety, jedlá hlína, čokoládový morek ve vepřové kosti a na 20 hostů tam bylo 20 kuchařů.

Jak to v Mama´s dopadlo? Hosté samozřejmě dostali za vtípek se skrytou kamerou skutečně objednané menu a nemuseli oběd platit. Na vlastní kůži si mohli ověřit, že objednávat jen pohledem na cizí stůl se nemusí vyplatit. Co kdyby ten guláš, který se konzumuje u vedlejšího stolu, byl náhodou s příchutí čokolády?

Autor:


Témata: Vaření


Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.