Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Minizákusky s čokoládovou kapotáží, skvělý trénink na výrobu pralinek

aktualizováno 
Samotná čokoláda každého neosloví, tak proč ji nezkombinovat s moučníkem z jemného třeného máslového těsta? Získáte minizákusky s pěkně tvarovanou čokoládovou střechou. Princip přípravy je prostý. Stačí použít silikonové formy na drobné tvary, využívané především na výrobu čokoládových pralinek.

Minizákusky jsou výsledkem šikovného využití silikonových forem - k pečení i odlévání čokolády. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Dají se toiž využít nejen na odlévání čokolády či výrobu ledu, lze v nich i péct. Bez problémů zvládají teploty od čtyřicetistupňového mrazu po 260 °C. Tvar kousků, které z nich po upečení vyklopíte, sice nebude příliš dokonalý, ale díky následující úpravě pomocí čokolády pěkně prokoukne.

Jen si před vtlačováním upečených kousků zpět do formiček (ovšem už s rozehřátou čokoládou na dně) nejprve vyzkoušejte, kolik rozehřáté čokolády na dno formičky nalít. Nesmí jí být málo, ani mnoho. Podobné je to i s tlakem na  každý máslový kousek. 

Třené máslové kousky v čokoládě. Krok za krokem

Na těsto budete potřebovat 160 g hladké mouky, 100 g másla, 80 g moučkového cukru, 3 žloutky a špetku prášku do pečiva.

Potřebné ingredience
Máslo vypracujte s cukrem do pěny a přidejte žloutky.
Mouku zvlášť smíchejte s práškem do pečiva a šlehačem ji zapracujte do máslové

Změklé máslo vypracujte s cukrem do pěny a přidejte žloutky. Mouku smíchanou zvlášť s práškem do pečiva pak šlehačem zapracujte do máslové žloutkové pěny. Těsto bude pěkně hladké.

Měkké máslo utřete s cukrem, postupně přidejte žloutky a nakonec do pěny zvolna zapracujte mouku smíchanou s práškem do pečiva.

Těsto, které není příliš husté, naložte do zdobicího sáčku s kulatým tvořítkem
Ze sáčku těsto vytlačujte do jednotlivých formiček, ale neplňte je až po okraj.
Naplněné plato uložte na plech, kousky upečte a ještě teplé je vyklopte.

Těsto naložte do zdobicího sáčku a naplňte jednotlivé formičky. Kousky upečte a ještě teplé je vyklopte.

Řidší máslové těsto naložte do sáčku na zdobení s hladkou špičkou a nastříkejte je do tvořítek v silikonových platech, a to přibližně do dvou výšky formičky. Plata přendejte na plech a vše upečte v troubě vyhřáté na 180 °C dorůžova. Hotové kousky z formiček hned vyklopte a nechte je vychladnout.

Na čokoládovou kapotáž si připravte čokoládu na vaření, kousek másla a lžíci mléka. Kdo si chce práci ulehčit a nezáleží mu na složení "kapotáže", může použít hotovou polevu. Prodává se hnědá i bílá. 

Do čistých a suchých formiček nalijte trochu čokolády a upečené kousky vtlačte
Plata dejte na chvilku do chladu, pak čokoládou dotvořené kousky lehce
Minizákusky z jemného třeného těsta s čokoládovou kapotáží.

Do formiček nalijte trochu čokolády a upečené kousky vtlačte zpět. Nechte v chladu ztuhnout a vyklopte.

Plata dobře vyčistěte, osušte a do každého výlisku nalijte lžičkou čokoládu rozehřátou s kouskem másla a zředěnou troškou mléka. Případně můžete použít zmíněnou čokoládovou polevu v sáčku, kterou stačí rozehřát v horké vodě a odstřiženým růžkem vymáčknout trochu polevy na dno každého výlisku.

Pak dovnitř lehce vtlačte i kousky pečiva stejného tvaru a mírným tlakem čokoládu opatrně vytlačte téměř k okraji. Naplněné plato uložte na chvíli v chladu a minizákusky z něj za chvíli vyjměte. Můžete je podávat v papírových košíčcích.  

Autoři:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.